Koristiš Gmail? Verovatno si u problemu!

A da toga uopšte nisi ni svestan…

Ako je tvoj glavni privatni mail Gmail – u problemu si. Google te je zarobio, a da toga nisi ni svestan. Zato bi trebalo da shvatiš da – tvoj digitalni identitet uopšte nije tvoj. Baš tako – tvoji mailove, kontakti, kalendar, dokumenti, telefonski pozivi, poruke, čak i dokumenti na cloudu, mape, istorija pretraga, GPS kretanje, hangouts pozivi, čak i fotografije – sve to pripada Googleu.

I uopšte ne pričam o privatnosti, pričam o kontroli. Zato, posle 10 godina, odlazim sa Gmaila.

Kako to misliš „Gmail nije moj“?!

Zamisli – jednog jutra se probudiš i shvatiš da je tvoj besplatni Gmail nalog ukinut ili obrisan (iz bilo kog razloga) i da ne znaš šta da uradiš. Budi iskren – koliko bi te to pogodilo? I nećeš ništa dobiti ako kontaktiraš Google, zato što si korisnik koji ne plaća usluge.

Većina ljudi sa kojima sam razgovarao, uključujući IT profesionalce, su bili šokirani kada su čuli da ovo zaista može da se desi (da, može da se desi i dešavaće se), ali ono što je gore – oni nisu spremni za takav scenario. Hajde da vidimo koliko je duboka Google integracija za tipičnog korisnika:

– Tvoj email je nestao, kao i svi kontakti i konverzacije!
– Kalendar i podsetnici – Nestali!
– gDocs / gDrive – Nema ih!
– Chrome je izgubio bookmarks i šifre, kao i celu istoriju i linkove koje često otvaraš!
– Igre i aplikacije na Google Play – Nema ih više!
– Youtube, playliste, istorija – nisu tvoji!
– i tako dalje i tako dalje…

Promeni Email

Menjanje emaila je garantovano nezgodno, ali biće samo još gore ako to uradiš pošto si izgubio stari mail. Možeš da nastaviš da koristiš Gmail, kao deo G-Suite, ako te ne brine privatnost, ali moraš da se prebaciš na email i domen koji ti kontrolišeš. A onda možeš Googleu da platiš 5 dolara da ti prosleđuje email.

Kapiraš razliku?

Ti njima daješ da ti obezbede plaćenu uslugu. Umesto da oni tebi daju njihov servis besplatno. A ako/kada to vreme dođe, možeš da odeš sa Gmaila i zadržiš kontrolu nad svojim porukama i digitalnim identitetom.

Evo kako da se prebaciš:

1. Kupi domen (10 dolara godišnje). Predlažem da to bude kombinacija prezimena ili nešto što se neće skoro promeniti.
2. Ako želiš da nastaviš da koristiš Google servise, postavi business account sa G-Suite, ili drugi plaćeni email servis.
3. Podesi da tvoj domen koristi Gmail (ili drugi servis).
4. Podesi automatsko forwardovanje sa tvog starog na tvoj novi mail.
5. Bonus savet: U novom email inboxu označi sve poruke koje ti stižu preko stare Gmail adrese, a vremenom sve naloge, servise, newslettere prebaci na novi dok ništa ne ostane na starom mailu. To je vrlo zgodan trik.

Pobrini se da ne zavisiš od Google

Ne zaboravi da je ideja da postaneš nezavisan od Google i njegovih servisa, bilo kada iz bilo kog razloga. To znači da ne bi trebalo da se vezuješ za Google.

– Ne kupuj domene od Google, koristi namecheap.com ili bilo kog drugo provajdera (osim glupog Godaddy).
– Izbegavaj da koristiš Chromebook računare, koliko god da su povoljni i zgodni. Samo ćeš se dodatno povezati sa Google ekosistemom.
– Ne čuvaj šifre u Chrome.

Uradi Backup

Koje god servise i provajdere koristiš, Gmail ili neke druge, trebalo bi da redovno backupuješ podatke.

Ako koristiš G-Suite idi na google accound i odaberi „Download your data“. Podatke čuvaj na svom računaru.

Spreman da napustiš Gmail?

Nadam se da ti je sada jasnije koliko duboka Google integracija je u našim svakodnevnim životima, kao i da mi zapravo nemamo kontrolu nad našim Gmail nalozima. Zato polako odlazim sa Google i Gmail. Iako još nisam završio, dobro napredujem i pisaću svoja iskustva. Sledeći korak je da rešim problem mobilnog telefona.

Od kada sam se „otkačio“ sa Google, osećam se kao Neo koji se budi u Matrixu, i shvata da su svi oko njega zavarani iluzijom kontrole i vlasništva. Ali kada se jednom probudiš, shvatićeš da si samo bio naivan što nisi ranije shvatio koliko zavisiš od Google.

A ti? Da li si spreman da pratiš belog zeza i probudiš se? Ili ćeš ipak uzeti plavu pilulu?

Tekst je originalno objavljen na blogu: nedelkovich.com

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *