Slika: Kako su nastali roboti i kako nam danas sve pomažu
IT

Kako su nastali roboti i kako nam danas sve pomažu

Pomoćnici koji uređuju svet

Kako su nastali roboti i kako nam danas sve pomažu

Kada neko spomene robote, verovatno prvo pomislite na mnoštvo holivudskih futurističkih filmova u kojima automatizovani džinovi ruše mostove po Los Anđelesu i koje na kraju uništava glavni junak, ujedno spašavajući svet. Međutim, ove mašine su danas često neprimetni junaci naše svakodnevnice, koji ne zahtevaju prostor na televiziji i milionske ugovore zbog pomoći koju nam pružaju. Robotika u svojim izvornim oblicima, ipak, nije imala mnogo veze sa korisnošću, zgodnim herojima ili zgradama u ruševinama, već sa, verovali ili ne, patkama i vitezovima!

Nacrt prvog robota vezuje se za 1495. godinu i renesansnog umetnika i pronalazača Leonarda. Da Vinči je zamislio robota obučenog u viteški oklop, koji je trebalo da oponaša osnovne ljudske pokrete. Ne zna se da li je Leonardo realizovao svoj projekat, ali je 250 godina posle njega Žak de Vokanson uspeo da napravi automatizovanu mašinu. On je osmislio „patku koja vari“, doslovce model patke koja je mogla da jede i izbacuje hranu. Od ovog trenutka, robotika se sve brže razvijala i usavršavala – čak je i Nikola Tesla imao nacrte određenih automata. Razvojem veštačke inteligencije, roboti su dobili i svoj mozak, a naučnici su počeli da razumevaju razmere ovih otkrića, pa i da upozoravaju na opasnosti koje nova generacija sve moćnijih mašina može da donese.

Šta je zajedničko robotima i vampirima? Reč robot vodi poreklo od češke reči rabota, što znači rad. Prvi put ju je upotrebio pisac Karel Čapek u jednoj svojoj drami, a danas je univerzalno prihvaćena. Tako je robot, kao i vampir, postala reč koja vodi poreklo iz slovenskih jezika, a upotrebljava se širom sveta.

 

Kompanija LG Electronics, međutim, ne pravi zastrašujuće robote koji imaju cilj da unište čovečanstvo, već vrlo korisne i simpatične pomoćnike za svaki dan. Jedan od njih, LG Hub robot, kreiran je za kućnu upotrebu i služi kao lični asistent. On se povezuje sa drugim smart uređajima, pa mu jednostavnom verbalnom komandom možete narediti da uključi klimu ili promeni ciklus pranja veša. Može se čak i programirati da svakog člana porodice pozdravi na drugačiji način!

Njegov „rođak“, Lawn Mowing robot, pobrinuće se za to da vam dvorište i bašta uvek budu uredni, a vi uopšte ne morate da brinete da li će udariti u drvo dok obavlja ovaj posao, jer je opremljen senzorom koji prepoznaje prepreke na putu. Treći, Airport Guide robot, kreiran je za komercijalnu upotrebu i pomagaće putnicima da se bolje snađu na aerodromima i u hotelima širom sveta. Morate priznati da su ovi zanimljivi pomoćnici mnogo upotrebljiviji od mašine u obliku patke, dok sa druge strane, ne predstavljaju nikakvu pretnju čovečanstvu.

Holivudski producenti mogu i dalje da stvaraju elektronske distopije, a naučnici da se spore oko toga da li će jednog dana roboti zavladati svetom ili će veštačka inteligencija toliko napredovati da će nam postati prijatelji. Ono što je važno jeste da ćete, zahvaljujući pomoći koju pruža nova serija LG robota, imati vremena da neometano pratite naučna otkrića u ovoj oblasti, čitajući stručnu literaturu ili opušteno gledajući popularne filmove o mašinama sa ljudskim karakteristikama, poput najnovijih Transformersa.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

Elon Musk pravi internet za CEO SVET

Satelitima će pokriti sve

Domino Magazin 22.02.2018
Google se sada bavi i zdravljem

Roboti i veštačka inteligencija preuzimaju dijagnostiku

Domino Magazin 22.02.2018
pozivnice-za-goste
Dizajn i slanje pozivnica nikada nije bilo lakše

Savršeno rešenje za venčanja, žurke, dečije rođendane...

Domino Magazin 20.02.2018
Koliko stvarno zrači vaš pametni telefon

Proverite listu modela

Domino Magazin 20.02.2018
Milioni mladih ljudi odlaze sa Facebooka

Prelaze na Instagram i Snapchat

Domino Magazin 14.02.2018
Winamp se vraća!

Nostalgija udara štreberea

Domino Magazin 13.02.2018
Facebook uvodi downvote taster

Nešto kao UNLIKE ali još gore

Domino Magazin 12.02.2018
Roboti menjaju i TV lica

Svi ćemo dobiti otkaze uskoro

Domino Magazin 09.02.2018
Jim Carrey izbrisao Facebook

Zbog Rusije

Domino Magazin 09.02.2018
Ovo je najvredniji brend na svetu

Ni Apple ni Google a tek ni Coca Cola

Domino Magazin 07.02.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.