lg

Japan lansirao eksperimentalni komunikacioni satelit

Japan je u subotu lansirao eksperimentalni komunikacionin satelit kao deo ambicioznog svemirskog programa koji bi mogao da osigura superbrzi pristup Internetu u zabačenim delovima Japana i drugih zemalja Azije.

Raketa H-2A, koja nosi 2,7 tona težak satelit „Kizuna“, lansirana je sa malog ostrva Tanegašima, na oko 1.000 kilometara južno od Tokija, prenele su agencije.

„Kizuna“, koji neće menjati položaj prema zemlji, opremljen je trima antenama usmerenim na Japan, jugoistočnu Aziju i region Pacifika. Biće korišćen za eksperimente prenošenja velikih količina podataka ogromnim brzinama ka udaljenim planinskim i ostrvskim oblastima, gde je do sada bilo teško pristupiti Internetu.

Japanski naučnici kažu da će 490 miliona dolara vredan satelit pomoći njihovoj zemlji da izgradi jednu od najnaprednijih informacionih i telekomunikacionih mreža na svetu.

„Satelit će nam pomoći da razvijemo društvo u kome neće postojati digitalna podela, gde će svi imati podjednak pristup komunikacijama velike brzine, bez obzira gde žive“, izjavio je zvaničnik Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

1 comment on “Japan lansirao eksperimentalni komunikacioni satelit”

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *