Apple MacBook Pro 13.3
IT

Apple MacBook Pro 13.3

Notebook-ovi za ozbiljan posao i vrhunsku zabavu…

Apple MacBook Pro 13.3

Iz Apple-ove laboratorije u oktobru prošle godine svetlost dana su ugledali novi MacBook Pro računari, kompletno redizajnirani, sa moćnim hardverom i još moćnijim macOS-om, spremni da svojim neverovatnim radnim performansama zadovolje potrebe i najzahtevnijih potrošača. U biti novi MacBook Pro računari su sve što je potrebno jednom profesionalcu da postane još veći profesionalac, prosečnom grafičaru da postane najbolji, a vrhunskom montažeru da nema konkurenciju u poslu. Potrebno je izabrati samo između modela sa Retina ekranom od 13.3 inča ili modela sa Retina ekranom od 15.4 inča i zabava može da počne. U nastavku ovog teksta videćemo šta sve mogu i znaju novi MacBook Pro računari dijagonale ekrana od 13.3 inča.

Izrada novih MB Pro 13-ica je savršena – svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja, a samo kućište je napravljeno od posebne vrste aluminijuma koji se lako održava i nije podložan uticaju spoljnih faktura. Delimično je otporan i na ogrebotine, tako da iako se slučajno površina kućišta zakači nekim tupim predmetom velika je verovatnoća da mu neće biti ništa. Vizuelno gledano na svim dostupnim modelima ove dijagonale sve je svedeno – nema nikakvih detalja, ničeg specijalnog što bi odskakalo od čiste klasike i maksimalne jednostavnosti.

Novi MacBook Pro 13.3 računar bez Touch Bar-a je kreiran za umereno zahtevne korisnike i to se jasno vidi po njegovoj konfiguraciji. Osnovu mu čini dvojezgarni Core i5 procesor (2.0GHz, opciono dvojezgarni Core i7 na 2.4GHz), 256GB fleš storidža (opciono maksimalno do 1TB SSD) i 8GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 1866MHz. Ovaj računar je moguće naručiti i sa maksimalno 16GB radne memorije sa kojom postaje za nekih 30% do 35% brži. Za grafiku na ovom modelu brine se Intel Iris 540 GPU koji je integrisanog tipa i koji sasvim solidno obavlja posao. Konkretno u kombinaciji sa Retina ekranom (2560×1600 dpi) ovaj grafički podsitem omogućava sasvim komforan rad sa multimedijom, grafikom i 3D objektima poslednje generacije.

Rešenja sa Touch Bar-om su pravi profesionalci. Oba dostupna modela dolaze sa dvojezgarnim Core i5 procesorom na radnom taktu od 2.9GHz, 8GB LPDDR3 memorije na frekvenciji od 2133MHz i 256GB, odnosno 512GB fleš storidža. Ove računare moguće je takođe opciono naručiti sa Core i7 procesorom, 16GB radne memorije i većim skladišnim prostorom (maksimalno 1TB SSD). Grafički podsistem na ovim modelima drastično je bolji, a nosi ga takođe integrisani Intel-ov GPU – Intel Iris 550. Sa ovim GPU-om bez ikakvih problema moguće je obrađivati kompleksniju grafiku i raditi ozbiljan editing HD video sadržaja, ali i više od toga. Idealan je za rad sa slikama u foto editorima i obradu kompleksnih 3D objekata. Za građevince, fotografe, dizajnere i arhitekte, ovo je zaista dobra grafika upakovana u kompaktni računar.

Konektivnost je svakako jedna od jačih strana novih MacBook Pro računara dijagonale ekrane od 13.3 inča. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost u slučaju rešenja bez Touch Bar-a brinu dva USB-C porta, odnosno četiri u slučaju modela sa Touch Bar-om. Isti su zaduženi kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Inače, baterija na svim novim/dostupnim 13.3 modelima donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h, zanimljivo, zar ne?

I tastatura i Force Touch trackped su unapređeni, tako da u radu donose jedno potpuno novo korisničko iskustvo. Zapravo, samo je tastatura unapređena, novim tasterima plitkog hoda, dok je Force Touch trackped po prvi put implementiran u MB Pro familiju računara. Isti je nekoliko puta veći u poređenju sa Multi-Touch trackped-ima viđanim na prethodnim generacijama rešenja i daleko je prijatniji pod prstima. Kompletna podrška za sve poznate multi gestikulacije je tu, kao i puna reakcija na levi i desni klik. Suštinski najveća fizička inovacija na novim MB Pro 13.3 računarima je Touch Bar (isključujući model bez istog) na koji je moguće izvesti ikonice koje korisnici najčešće koriste u svojim programima. Za većinu programa ključne ikonice se automatski isvedu i prilagođavaju se radu korisnika, što je fenomenalno i definitivno ubrzava posao. Touch Bar donosi i brojne druge mogućnosti i što je jako važno lako se kastimizuje.

Suma sumarum novi MacBook Pro 13.3 notebook-ovi pomeraju granice mašte i u vizuelnom i u upotrebnom pogledu. Za nekih 25% do 30% su brzinski i grafički superiorniji od svojih prethodnika, a iznad svega su još tanji, lakši i mobilniji. Kako su dostupni u dve boje – Silver i Space Gray, tako su i dodatno atraktivniji, a tu je i svetliji Retina ekran kome nijedan drugi displej ne može da izađe na crtu. Cena im nije mala, pogotovo za naše tržište, ali ko traži savršen i kompaktan notebook dijagonale ekrana od 13 inča 8preciznije 13.3 inča) od ovih mašina bolje neće naći. Mi smo istim oduševljeni, a verujemo da će i Vama oduzeti dah!

Cena (sa PDV-om): od 226.990,00 dinara

Kontakt: iStyle

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

Appleov slogan iz 1993. je danas samo smešan  %Post Title

Appleov slogan iz 1993. je danas samo smešan

Internet umire

Domino Magazin 20.09.2018
Roboti će obavljati više poslova nego ljudi  %Post Title

Roboti će obavljati više poslova nego ljudi

Već do 2025. godine

Domino Magazin 18.09.2018
Samsung i Google nešto prave zajedno  %Post Title

Samsung i Google nešto prave zajedno

Lakše slanje poruka na Adroidu

Domino Magazin 17.09.2018
Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za avgust  %Post Title

Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za avgust

Najuspešnije medijske stranice prati Storyclash

Domino Magazin 14.09.2018
Vaš Giga Majstor!  %Post Title

Vaš Giga Majstor!

Nepo System

Domino Magazin 10.09.2018
Boeing izbacuje pilota iz kabine  %Post Title

Boeing izbacuje pilota iz kabine

Samo jedan će biti potreban

Domino Magazin 29.08.2018
Incognito mod baš i nije tako tajan  %Post Title

Incognito mod baš i nije tako tajan

Rezultati ovog istraživanja će vas zabrinuti

Domino Magazin 28.08.2018
Sve više korisnika ima ovaj problem na Facebooku  %Post Title

Sve više korisnika ima ovaj problem na Facebooku

Možda ste ga i vi primetili?

Domino Magazin 28.08.2018
COMING specijalističke obuke  %Post Title

COMING specijalističke obuke

kao podrška digitalnoj transformaciji poslovanja

Domino Magazin 24.08.2018
Pošaljite mail sebi iz budućnosti  %Post Title

Pošaljite mail sebi iz budućnosti

Da li biste smeli?

Domino Magazin 16.08.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.