Slika: Apple MacBook Pro 13.3
IT

Apple MacBook Pro 13.3

Notebook-ovi za ozbiljan posao i vrhunsku zabavu…

Apple MacBook Pro 13.3

Iz Apple-ove laboratorije u oktobru prošle godine svetlost dana su ugledali novi MacBook Pro računari, kompletno redizajnirani, sa moćnim hardverom i još moćnijim macOS-om, spremni da svojim neverovatnim radnim performansama zadovolje potrebe i najzahtevnijih potrošača. U biti novi MacBook Pro računari su sve što je potrebno jednom profesionalcu da postane još veći profesionalac, prosečnom grafičaru da postane najbolji, a vrhunskom montažeru da nema konkurenciju u poslu. Potrebno je izabrati samo između modela sa Retina ekranom od 13.3 inča ili modela sa Retina ekranom od 15.4 inča i zabava može da počne. U nastavku ovog teksta videćemo šta sve mogu i znaju novi MacBook Pro računari dijagonale ekrana od 13.3 inča.

Izrada novih MB Pro 13-ica je savršena – svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja, a samo kućište je napravljeno od posebne vrste aluminijuma koji se lako održava i nije podložan uticaju spoljnih faktura. Delimično je otporan i na ogrebotine, tako da iako se slučajno površina kućišta zakači nekim tupim predmetom velika je verovatnoća da mu neće biti ništa. Vizuelno gledano na svim dostupnim modelima ove dijagonale sve je svedeno – nema nikakvih detalja, ničeg specijalnog što bi odskakalo od čiste klasike i maksimalne jednostavnosti.

Novi MacBook Pro 13.3 računar bez Touch Bar-a je kreiran za umereno zahtevne korisnike i to se jasno vidi po njegovoj konfiguraciji. Osnovu mu čini dvojezgarni Core i5 procesor (2.0GHz, opciono dvojezgarni Core i7 na 2.4GHz), 256GB fleš storidža (opciono maksimalno do 1TB SSD) i 8GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 1866MHz. Ovaj računar je moguće naručiti i sa maksimalno 16GB radne memorije sa kojom postaje za nekih 30% do 35% brži. Za grafiku na ovom modelu brine se Intel Iris 540 GPU koji je integrisanog tipa i koji sasvim solidno obavlja posao. Konkretno u kombinaciji sa Retina ekranom (2560×1600 dpi) ovaj grafički podsitem omogućava sasvim komforan rad sa multimedijom, grafikom i 3D objektima poslednje generacije.

Rešenja sa Touch Bar-om su pravi profesionalci. Oba dostupna modela dolaze sa dvojezgarnim Core i5 procesorom na radnom taktu od 2.9GHz, 8GB LPDDR3 memorije na frekvenciji od 2133MHz i 256GB, odnosno 512GB fleš storidža. Ove računare moguće je takođe opciono naručiti sa Core i7 procesorom, 16GB radne memorije i većim skladišnim prostorom (maksimalno 1TB SSD). Grafički podsistem na ovim modelima drastično je bolji, a nosi ga takođe integrisani Intel-ov GPU – Intel Iris 550. Sa ovim GPU-om bez ikakvih problema moguće je obrađivati kompleksniju grafiku i raditi ozbiljan editing HD video sadržaja, ali i više od toga. Idealan je za rad sa slikama u foto editorima i obradu kompleksnih 3D objekata. Za građevince, fotografe, dizajnere i arhitekte, ovo je zaista dobra grafika upakovana u kompaktni računar.

Konektivnost je svakako jedna od jačih strana novih MacBook Pro računara dijagonale ekrane od 13.3 inča. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost u slučaju rešenja bez Touch Bar-a brinu dva USB-C porta, odnosno četiri u slučaju modela sa Touch Bar-om. Isti su zaduženi kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Inače, baterija na svim novim/dostupnim 13.3 modelima donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h, zanimljivo, zar ne?

I tastatura i Force Touch trackped su unapređeni, tako da u radu donose jedno potpuno novo korisničko iskustvo. Zapravo, samo je tastatura unapređena, novim tasterima plitkog hoda, dok je Force Touch trackped po prvi put implementiran u MB Pro familiju računara. Isti je nekoliko puta veći u poređenju sa Multi-Touch trackped-ima viđanim na prethodnim generacijama rešenja i daleko je prijatniji pod prstima. Kompletna podrška za sve poznate multi gestikulacije je tu, kao i puna reakcija na levi i desni klik. Suštinski najveća fizička inovacija na novim MB Pro 13.3 računarima je Touch Bar (isključujući model bez istog) na koji je moguće izvesti ikonice koje korisnici najčešće koriste u svojim programima. Za većinu programa ključne ikonice se automatski isvedu i prilagođavaju se radu korisnika, što je fenomenalno i definitivno ubrzava posao. Touch Bar donosi i brojne druge mogućnosti i što je jako važno lako se kastimizuje.

Suma sumarum novi MacBook Pro 13.3 notebook-ovi pomeraju granice mašte i u vizuelnom i u upotrebnom pogledu. Za nekih 25% do 30% su brzinski i grafički superiorniji od svojih prethodnika, a iznad svega su još tanji, lakši i mobilniji. Kako su dostupni u dve boje – Silver i Space Gray, tako su i dodatno atraktivniji, a tu je i svetliji Retina ekran kome nijedan drugi displej ne može da izađe na crtu. Cena im nije mala, pogotovo za naše tržište, ali ko traži savršen i kompaktan notebook dijagonale ekrana od 13 inča 8preciznije 13.3 inča) od ovih mašina bolje neće naći. Mi smo istim oduševljeni, a verujemo da će i Vama oduzeti dah!

Cena (sa PDV-om): od 226.990,00 dinara

Kontakt: iStyle

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

Elon Musk pravi internet za CEO SVET

Satelitima će pokriti sve

Domino Magazin 22.02.2018
Google se sada bavi i zdravljem

Roboti i veštačka inteligencija preuzimaju dijagnostiku

Domino Magazin 22.02.2018
pozivnice-za-goste
Dizajn i slanje pozivnica nikada nije bilo lakše

Savršeno rešenje za venčanja, žurke, dečije rođendane...

Domino Magazin 20.02.2018
Koliko stvarno zrači vaš pametni telefon

Proverite listu modela

Domino Magazin 20.02.2018
Milioni mladih ljudi odlaze sa Facebooka

Prelaze na Instagram i Snapchat

Domino Magazin 14.02.2018
Winamp se vraća!

Nostalgija udara štreberea

Domino Magazin 13.02.2018
Facebook uvodi downvote taster

Nešto kao UNLIKE ali još gore

Domino Magazin 12.02.2018
Roboti menjaju i TV lica

Svi ćemo dobiti otkaze uskoro

Domino Magazin 09.02.2018
Jim Carrey izbrisao Facebook

Zbog Rusije

Domino Magazin 09.02.2018
Ovo je najvredniji brend na svetu

Ni Apple ni Google a tek ni Coca Cola

Domino Magazin 07.02.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.