Slika: Apple iMac Pro
IT

Apple iMac Pro

Surovi profesionalac

Apple iMac Pro

Prošla godina za kompaniju iz Kupertina bila je više nego uspešna, ali i više nego izazovna – mnoštvo novih proizvoda ugledalo je svetlost dana iz pogona najvećeg svetskog IT giganta, među kojima je i iMac Pro – trenutno najbolji All-in-One računar na svetu i svakako najmoćnija desktop mašina na planeti. Reč je o savršeno izbalansiranom računaru dizajniranom za najzahtevnije korisnike kojima je potrebna sirova CPU i GPU snaga, odnosno grafičare, dizajnere, arhitetkte, video montažere, građevince i fotografe. Ovaj računar u biti može da odradi apsolutno svaki posao i svaki zadatak koji se postavi ispred njega, na njemu je moguće montirati najsloženije filmske sekvence, kreirati specijalne efekte za filmove i obrađivati zahtevne 3D objekte. iMac Pro je surovi profesionalac i pravi računar iz snova…

Apple je iMac računare veoma lako uveo na tržište i to pre skoro 20 godina (19 godina preciznije), jer je vizuelni identitet prvih mašina, kao i njihova funkcionalnost bila daleko ispred ostalih računara u tadašnjoj tržišnoj ponudi. U svom dve decenije dugom usponu iMac računari su se više puta transformisali, a poslednje dve generacije napravile su toliko ozbiljan tržišni uspeh da danas imamo situaciju da kada se pomene nabavka All-in-One računara prvo i jedino na šta se pomisli su iMac računari.

Aktuelna ponuda iMac računara je više nego odlična – tu su iMac mašine sa dijagonalom ekrana od 21.5 inča, iMac 4K računari sa Retina ekranom dijagonale 21.5 inča, moćni iMac 5K računari koji su posebni po svom 5K Retina ekranu i apsolutni kralj svih All-in-One računara ikada napravljenih – iMac Pro. Posebnost iMac Pro računara ogleda se apsolutno u svemu, od dizajna, upotrebe materijala i finalne završnice. Hardverski on je najsuperiorniji računar na tržištu i namenjen je prvesntveno profesionalcima ili lepše rečeno arhitektama, građevincima, dizajnerima, video montažerima i svima kojima treba sirova radna i grafička snaga za obavljanje kompleksnih poslova i 3D rendering. On, naravno može biti i najveličanstveniji multimedijalni računar, ali gledano iz svih uglova on je ipak rođen za mnogo ozbiljnije stvari od gledanja filmova visoke definicije i uživanja u multimediji poslednje generacije.

Prvo što iMac Pro čini jedinstvenim računarom jeste kompletan hardverski sklop. Od Intel Xeon W osmojezgarnog procesora na 3.2GHz (koji se može konfigurisati do maksimalno osamnaestojezgarnog Intel Xeon W procesora), preko Radeon Vega 56 GPU-a (opciono Vega 64), do neverovatnih 32GB DDR4 ECC radne memorije na taktu od 2666MHz i 1TB SSD-a (maksimalno 4TB SSD, opciono) do najsavršenije elektronike na svetu iMac Pro jasno pokazuje zašto je Pro na svim nivoima. Tu su i sjajne mogućnosti za povezivanje (802.11ac Wi-Fi i Bluetooth 4.2), kao i posebna periferija koja prati Space Gray izdanje ove mašine. Jedinstveni 5K Retina displej dodatno iMac Pro čini impresivnim jer na dijagonali ekrana od 27 inča može da prikaže kristalno jasnu i čistu sliku u rezolucji od 5120×2880 dpi, prepunu zasićenih boja i sa detaljnošću kakva nije viđena na sličnim mašinama i generalno ekranima ove dijagonale.

Kako se iMac Pro može isključivo nabaviti u Space Gray izdanju tako je i (već pomenuta) periferija koja dolazi sa njim Space Gray. Tu su Space Gray Magic Keyboard sa Numeric Keypad-om i Space Gray Magic Mouse 2, a opciono je moguće nabaviti i Space Gray Magic Trackpad 2 – naravno, po posebnoj Pro ceni. Ostatak računara čine još 4xUSB 3 ulaza, čitač SDXC kartica, Thunderbolt 3 (USB-C) ulazi i Ethernet prikljućak – standardno za većinu aktuelnih iMac računara. Kao platforma tu je macOS High Sierra sa preko 250 novih funkcija koje korisniku donose interaktivniji, komforniji i bezbedniji rad.

U radu iMac Pro je apsolutno besprekoran i to kada je upitanju bilo koja vrsta zadataka. Bilo da je reč o montaži, dizajniranju kućnog prostora, kreiranju zgrada i kuća ili montaži filmova i obradi 3D objekata ovaj računar sve to sa lakoćom završava, u deliću sekunde i sa najboljim mogućim prikazom na ekranu. Na iMac Pro računaru sve radi savršeno, brzo i fluidno što je nekako i logično obzirom da ga pokreću najjači Xeon W procesori i najmoćnije Radeon Vega grafike koje u ovom momentu na grafičkom nebu nemaju konkurenciju. Uslovno gledano jedina mana ovog računara jeste zaista previsoka cena – za startnu postavku treba izdvojiti 740.490,00 dinara – čitavo malo bogatstvo. Opet sa druge strane ovo nije računar za svakog već za korisnike koji će iz njega znati da izuku maksimum i dobro ga unovče.

Cena (sa PDV-om): od 740.490,00 dinara

Kontakt: iStyle

Komentari (1)

1 Komentar

  1. Devil

    02.02.2018at2:57 pm

    Skupo!

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

pozivnice-za-goste
Dizajn i slanje pozivnica nikada nije bilo lakše

Savršeno rešenje za venčanja, žurke, dečije rođendane...

Domino Magazin 20.02.2018
Koliko stvarno zrači vaš pametni telefon

Proverite listu modela

Domino Magazin 20.02.2018
Milioni mladih ljudi odlaze sa Facebooka

Prelaze na Instagram i Snapchat

Domino Magazin 14.02.2018
Winamp se vraća!

Nostalgija udara štreberea

Domino Magazin 13.02.2018
Facebook uvodi downvote taster

Nešto kao UNLIKE ali još gore

Domino Magazin 12.02.2018
Roboti menjaju i TV lica

Svi ćemo dobiti otkaze uskoro

Domino Magazin 09.02.2018
Jim Carrey izbrisao Facebook

Zbog Rusije

Domino Magazin 09.02.2018
Ovo je najvredniji brend na svetu

Ni Apple ni Google a tek ni Coca Cola

Domino Magazin 07.02.2018
Upravljanje dokumentima – Therefore (DMS)

Skladištenje i arhiveranje podataka u današnje vreme ozbiljno zna da bude komplikovano

Domino Magazin 04.02.2018
Digitalno silovanje je jeziv novi trend

Strašan trend širi se internetom

Domino Magazin 02.02.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.