Srpski drveni bicikl na Nedelji dizajna u Parizu

Na jednom od najprestižnijih događaja u industriji enterijera, dekoracije, arhitekture i dizajna

Radovi troje dizajnera iz Srbije – Uglješe Vrcelje, Žarka Bubala i Vladimira Tatarevića – biće predstavljeni na Nedelji dizajna u Parizu koja će biti održana od 9. do 15. septembra, piše Politika. Na jednom od najprestižnijih događaja u industriji enterijera, dekoracije, arhitekture i dizajna, na kojem izlažu umetnici i proizvođači iz celog sveta, troje Beograđana predstaviće se prvi put i to kroz tri segmenta.

U društvu sa više od 7.000 izlagača, u okviru Sajma enterijera i opreme, postaviće štand sa brendom „Mušema”. Posredno će na taj način prikazati rad desetine drugih mladih umetnika iz naše zemlje koji za ovaj brend izrađuju dezene mušema, šustikla, lampi… Kako kaže Uglješa Vrcelja za „Politiku”, ličnim angažovanjem uspeli su da dođu do štanda na koji se u proseku čeka više godina.

Na drugoj lokaciji, u blizini Sene, u jednom od izložbenih skladišta i programa pariske nedelje dizajna naći će se Vrceljev model „Vetrogenerator lampa”, kao i „Drveni bicikl”, Žarka Bubala.

Dizajner Bubalo, inženjer aeronautike, predstaviće sa svojim biciklom, nastalim kao rezultat fascinacije da iskoristi drvo u oblasti u kojoj se ono retko primenjuje – u proizvodnji bicikla.

– Kopču smo našli u vezi predmeta sa prirodom. Ujedno to su proizvodi u čijem postupku izrade sledimo trenutno najsavremeniji metod: kombinaciju kompjuterskih tehnologija i zanata. Od 3D tehnologije, ce-ce sofisticirane izrade do krajnjeg filigranskog ručnog rada – pojašnjava Vrcelj.

Za lampu i bicikl predstavljanje u Parizu biće svetska premijera, za razliku od izložbe fotografija „Mona Liza”, koja će biti predstavljena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, od 11. do 30. septembra. Ova postavka je već prikazana Beograđanima prošle godine u Savamali.

U duhu „Mona Lize”, Uglješa Vrcelj i Vladimir Tatarević izradili su oko 150 portreta. Polazeći od Da Vinčijevog remek dela, kao jedne od najpoznatijih „ikona” slikarstva, naši umetnici dobili su inspiraciju da obične ljude, iz svog okruženja, portretišu poput čuvene slikareve muze. U Parizu će biti izloženo 40 fotografija koje su zabeležili, a biće upriličen i performans fotografisanja na licu mesta.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *