Proizvođači odeće u devet zemalja u raznim delovima sveta su se ujedinili tražeći od modnih kuća i trgovaca bolje uslove. Pandemija novog virusa loše je uticala na poslovanje, posebno proizvođača odeće. Ogromne količine neprodate robe se nalaze u skladištima, a prodavci su otkazivali brojne porudbžine i kasnili u plaćanju.

Modne kompanije, odnosno trgovci na malo – Gap, Kohl’s, Primark, Arcadia i dr. otkazivali su porudžbine ili pauzirali u nabavci odeće u Bangladešu u vrednosti od 3,7 milijardi dolara u martu i aprilu prošle godine, piše reuters.com. Doduše neki su se (Primark, H&M, Inditex, Gap) obavezali da će u potpunosti platiti otkazane porudžbine. Ipak 18 milijardi od isplaćenih 40 milijardi dolara još uvek je neizmireno na globalnom nivou.

Trinaest udruženja koja predstavljaju dobavljače odeće u Kini, Bangladešu, Mjanmaru, Kambodži, Vijetnamu, Pakistanu, Turskoj, Maroku, Indoneziji izradili su dokument sa minimalnim uslovima koje će predstaviti klijentima a maksimalni rok plaćanja bi bio 90 dana.

Ovaj nacrt dokumenta zajednička je inicijativa Star Network koju finasira nemački GIZ i International Apparel Federation.

Ističe se da proizvođači moraju, zbog svoje ranjivosti i gubitaka, da imaju jaču ulogu u postavljanju standarda za kupovinu. To bi obezbedilo sigurnuju kupoprodaju i izbegavanje štete za proizvođače.

Ova inicijativa bi trebala da podstakne i valjane mehanizme arbitraže za proizvođače koji podnose pritužbe kod kupaca.

“Imali smo tendenciju da slepo verujemo našim kupcima. Ako bi rekli da žele da kupe određenu količinu tkanine od nas i da će narudžbinu poslati za tri nedelje mi bismo odmah sve pripremili. Sada je to poverenje izgubljeno,” rekao je Miran Ali iz Star Network.

Globalna potražnja je desetkovana prošle godine, prodavnice su zatvarane, potražnje je opadala. Deo potražnje se povratio putem prodaje na mreži ipak su mnogi trgovci odeće davali velike popuste kako bi se rešili zaliha.

Uvoz je od aprila do juna prošle godine u SAD i EU opao za 16,2 milijardi dolara. Prodaja odeće se oporavlja ali su porudžbine i dalje manje nego pre pandemije, ističu vlasnici fabrika, dobavljači i trgovci na malo.

Ali to ne znači da gubitke najviše moraju da plate proizvođači. Zato se u novom nacrtu dokumenta ističe da trgovci na malo moraju dobavljačima da plate u roku od 90 dana. Mnogi trgovci su izjavili da uvode popuste na već poručenu robu jer je prodaja smanjena.

Do sada su kompanije dobavljačima samo slale obaveštanja o otkazivanju porudžbina zbog uticaja covid, ističući da nisu odgovorni za troškove robe.

Dobavljači se nadaju da će uravnotežiti odnose i da će se pravednije rasporediti rizik u slučaju nepredviđenih poremećaja, kao što je pandemija.

Ističe se da je potrebna poštena politika ili industrija odeće neće opstati.