Britanski modni savez nedavno je zaključio je da je ranjivost modela veoma velika, pa je zbog toga rešio da na ovogodišnjoj Nedelji mode, angažuje modele koji će raditi kao špijuni.

Njihov posao će podrazumevati prijavljivanje svakog nasilnog ponašanja prema modelima i otkrivanje anoreksije kod manekenki.
Zabrinutost oko ove bolesti dostigla je vrhunac 2006. godine kada je brazilski model Ana Karolina Reston preminula zbog posledica anoreksije.

Drugi veliki problem u svetu visoke mode je prisiljavanje na fotografisanje bez odeće, na šta se u poslednjih godinu dana žalilo preko 100 manekenki. Takođe, žale se i na radno vreme koje često iznosi preko 10 sati, s pravom pauze od 15 minuta, tokom koje im ne dozvoljavaju da jedu.

Jedna dvadesetdvogodišnja manekenka koja će raditi kao „tajni agent”, kaže da u njenom poslu često ima zlostavljanja i pritisaka da se smrša.

– Visoka sam 180 centimetara i teška 62 kilograma, što je normalno, ali je zato bilo pritisaka na mene da još više smršam. Često na snimanju nema dovoljno hrane za nas, organizatori nas ignorišu kada im kažemo koliko želimo da se razgolitimo, što je nedopustivo – kaže manekenka „tajni agent”.

Prema njenim rečima, mlade manekenke su uvek podložnije negativnom uticaju jer su neiskusne. Takođe, devojke iz inostranstva su nezaštićene, a ne znaju kome da se obrate za pomoć.

Organizatori Nedelje mode, koji donose preko 100 miliona funti britanskim dizajnerima, izazvali su veliku debatu jer nisu hteli da zabrane tzv. „supermršave” modele.

Martin Braun, direktor kompanije „Ekviti”, koja je pokrenula ovu akciju, kaže da su ovi slučajevi česti i kod glumaca i plesača, ali to je samo jedan deo problema.

– Mi takođe želimo da rešimo problem radnih sati i tajnih klauzula nekih ugovora koji podrazumevaju dodatne „radnje”, poput prostitucije – kaže Braun.

Izvor: 24sata

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime