Predstavite se našim čitaocima?

Peđa i ja smo ljudima iz ex-YU online sveta najviše poznati po našim blogovima. Doduše, moj lični blog je sa pričama iz mog života (aurorineavanture.com) dok su njegove teme tekstova IT, social media, društvene mreže i sl. (blogowski.eu i blogowski.tv). Pre par meseci smo pokrenuli projekat pod nazivom wtfJeans (wtfjeans.com). Jedan offline proizvod, tačnije jeans, smo prilagodili „web generaciji“. Od samog početka sve radimo online i u potpunosti transparentno. Na Pedjinom i na wtfJeans blogu čitaocima i budućima kupcima prenosimo sve: od ideje, preko izbora modela, izrade prototipa itd. Pre početka ovog projekta ni on ni ja nismo znali apsolutno ništa o industriji tekstila, tako da je za nas ovo i jedan veliki izazov.

Odakle ideja da napravite geek farmerke?

Ideja za pravljenje geek-frendly farmerica je proistekla iz Peđine i moje želje da napokon imamo džins koji će nam se u potpunosti dopadati. Da nam se sviđaju i boja i model, da nam budu udobne i da napokon na jednim farmerkama imamo džepove u koje bez problema možemo staviti i izvaditi naše iPhone. Npr. da ne moramo ustajati sa stolice samo zato jer želimo izvaditi telefon. Kada smo nekolicini prijatelja spomenuli kako želimo da dizajniramo i sašijemo takve farmerke, svi oni su nam rekli da i oni hoće par, i da će nam naravno platiti za to. Posle toga je nekako prirodno došla i ideja da kad već pravimo za nas, da ih ponudimo i svima ostalima koji su zainteresovani za tako nešto.

Odakle ideja za ime wtfJeans?

S obzirom da smo odlučili da, tada nazivan, geek-jeans projekat komercijalizujemo, Peđa je čitavu ideju objavio na svom blogu. Takođe je objavljeno i da tražimo ime za projekat. Tada smo napravili nešto između online brainstorminga i nagradne igre. Pozvali smo ljude da nam ideje za ime šalju na mail, a pobednik, tj. osoba čiji predlog nam se najviše dopadne je kao nagradu dobijala iPod Shuffle 2GB. Postojala su i 2 uslova: predlog za ime brenda je morao postojati i kao slobodan web domen i kao slobodan Twitter nalog.
Na kraju te igre smo dobili preko 20 mailova i preko 100 predloga! Jedan od njih je, naravno, bio i wtfJeans, pa smo vrlo brzo nakon toga registrovali domen, nalog na Twitteru, a takođe i zaštitili ime brenda u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, tako da je wtfJeans danas „registered trademark“.

Da li je dizajn završen i ko ga je uradio?

Sam dizajn wtfJeansa smo poverili mladoj ali izuzetno talentovanoj dizajnarki iz Beograda, Sanji Zdravković.  Neki od naših zahteva pre dizajniranja su bili da modeli trebaju biti od tamnijeg teksasa, jednostavni i sl. Uz naše upute i smernice, Sanja je dizajnirala po 5 različitih modela: 5 za muškarce i 5 za žene. Na kraju smo kombinujući te modele dobili krajnja rešenja. Jednostavno smo birali delove i detalje s različitih modela, zadržavajući one koji nam se najviše dopadaju. Moram da priznam da su nam i dizajnerka i krojačica sa svojim znanjem i iskustvom jako puno pomogle u svemu tome.

Koje posebne geek osobine će imati ovaj model?

wtfJeans je geek-friendly džins. Šta to znači? Pa, to znači da je prilagođen ljudima koji jako puno vremena provode sedeći pred kompjuterom, i ljudima kojima su njihovi gadgeti izuzetno važni. Sam model je potpuno ergonomski napravljen. Izuzetno je udoban dok se npr. twita, igaju igrice, čisti komšijin kompjuter od virusa ili ne-daj-Bože ispravljaju nečije greške u kodiranju 🙂 Najbitniji detalj wtfJeansa i ono po čemu se razlikuje od svih ostalih farmerica je iPhone džep. Savršeno je pozicioniran na nogavicama. Nije ni puno nisko niti previše visoko pa se iPhone bez problema može staviti ili izvaditi. Nije više potrebno ustajati ili se mučiti zavlačeći prste u uske džepove. Takođe, džep je iznutra obložen posebnim materijalom koji ima 2 funkcije: čuva vaš telefon i ujedno ga čisti. Dovoljno je samo staviti i izvaditi iPhone iz džepa i ekran je čist.
Postoji još detalja koji wtfJeans razlikuju od nekih drugih farmerica, ali sve to će se uskoro moći videti na našem novo-dizajniranom sajtu/web-shopu.

Da li će ove farmerke biti dovoljno cool da od štrebera naprave šmekera?

Šmeker od štrebera… Hmm… I Bil Gejts je nekada bio štreber, ali je postao šmeker kada je u svojoj školi napravio kompjuterski program za raspored predavanja. Između ostalog, Gates je program podesio tako da da on pohađa časove na kojima je bilo više učenica nego učenika. He-he-he! Kad je wtfJeans u pitanju, mislim da običan štreber kupi prve farmerice na koje naleti, a pravi geek će kupiti wtfJeans jer su udobne, lepe i sa svojim detaljima su potpuno geek-friendly.


Gde će se proizvoditi i u kolikoj seriji?

wtfJeans će se proizvoditi u Srbiji. Pravimo samo 1000 komada a prodaja će se vršiti isključivo putem online shopa.

Gde će i kada moći da se kupe?

Postojaće 3 vrste prodaje: 3 vremenska perioda, 3 različite količine i 3 različite cene.
– BETA period će početi 1. marta i trajeće samo tokom tog meseca, tačnije dok se ne proda prvih 100 komada. Cena tokom BETA perioda će biti za 50% niža od krajnje cene. Distribucija će vršiti tokom aprila.
– Early Bird . Tokom ove, druge etape prodaje koji počinje odmah nakon bete, 400 pari wtfJensa će biti na prodaju po ceni za 30-40% nižoj od krajnje cene. Distribucija će se vršiti tokom leta.
-Finalna ponuda sa krajnjom cenom počinje krajem avgusta, početkom septembra, a kupci će dobiti farmerice na svoju adresu već nakon par dana.

Očekivanja?

Nemamo neka velika očekivanja. Trenutno nam je samo bitno da wtfJeans izađe na svetlost dana i trenutno svu svoju energiju usmeravamo ka tome.

Budući planovi?

Planova i ideja ima jako puno. Samo je 24h dnevno malo da se sve realizuje! He-he-he! Postoji plan da se još jedan offline proizvod potpuno prilagodi gadget-fanovima, ali o tom – potom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime