Marija Janković ima 26 godina, studira istoriju umetnosti a bavi se dizajnom nakita. "Moja velika ljubav je od uvek bila moda, pored toga dizajn i estetika, obožavam nakit, tako da sam sve te stvari spojila u jedno i zaista uživam u tome sto radim", kaže za Domino. Prošle godine je otvorila prvu prodavnicu sa dizajnerskom garderobom domaćih kreatora u Kruševcu – Rehab. A onda je napravila prvu virtuelnu prodavnicu sa sličnom ponudom i to na MySpace.com/rehab. Marija govori za Domino o tome kako je počela, šta sada radi i kakvi su joj planovi.
 
Kako je nastao Rehab?
Rehab, kao ideja životnog stila, relativno je mlada. Prodavnica je otvorena u martu prošle godine iz frustracije i opšteg nedostatka stava u odevanju. Rehab Showroom ponudio je rehabilitovan stil koji ima šta da kaže. Ideja nije bila da postanem bogata i slavna, već da se ponudi alternativa za masovnu proizvodnju, precenjene i neinspirativne stvari koje možete naći svuda. Veoma nosiva mala umetnička dela unikatne izrade domaćih dizajnera su naš zaštitni znak. Dizajneri, čiji stil neguje Rehab Showroom izlagali su svoje kreacije na mnogim manifestacijama – "Fashion Week" i "Fashion Selection", a i dalje se trude da stvore odeću autentičnog izgleda.
 
Kako je izgledala ta faza Rehaba? I otkud ideja da otvoriš dizajnersku prodavnicu u Kruševcu?
Sobzirom da sam se oblačila po sličnim radnjama koje se nalaze po Beogradu i uvek težila da sve sto radim bude drugačije i ima svoj pečat, rešila sam da otvorim Rehab i Kruševljankama ponudim unikatnost. Čitav koncept radnje je bio usaglašen sa stvarima koje su se prodavale u njemu – jedinstven prostor minimalističkog dizajna potpuno u belom sa jednim oslikanim zidom, jer težnja je bila da enterijer ne zaseni kreacije koje su se izlagale u njemu. Znala sam da će početak kao i svaki drugi biti težak, ali tako je ostalo i do samog kraja. Konstantna donkihotska borba, ali ne kajem se, uradila sam par značajnih stvari i izložbu povodom godinu dana postojanja Rehab Showroom-a zajedno sa prijateljicom koja je izlagala svoje kolaže.
 
 
Kako sada izgleda myspace koncept pošto je Showroom u Kruševcu zatvoren?
Ceo koncept profila je kao i kod većine standardan, bez flash animacija i ostalih dodatnih aplikacija da bi se korisnici lakše snašli i bez dugog čekanja upoznali sa svim stvarčicama koje se tu mogu naći. Skroman uvod u ono što Rehab pruža i dva slideshow-a koji prikazuju aktuelne modele, a galerija koja je i najvažnija, podeljena je na albume prodatih, kreacija koje su na sniženju i novih stvari.
 
Kako se poručuje? Kako se proba nešto?
Ha, ha, postoji virtualna kabina… 🙂 Zajedno sa devojkama sa spejsa, došla sam na ideju da im šaljem mere stvari za koje su one zainteresovane, tako da se one premere kući i tako provere da li im odgovara. Ne postoji drugi način, kao i kada kupujete bilo koju krpicu preko Interneta. Što se tiče poručivanja, ostavljaju mi podatke, slanje paketa je putem post expresa, plaćanje je pouzećem cena + troškovi slanja – u ovom trenutku to je najsigurniji i najbrži vid dostave.
 
Čije sve radove imaš u ponudi?
Do pre par meseci imala sam kreacije velikog broja dizajnera, kao što su: Ana Grebec, Katarina Puzić, Jovana Marković, Adela Jovanović, Get Rich Quick, Milica Nakomčić, Tamara Marjanović, sa kojom sam moram napomenuti imala i najbolju saradnju. Naravno meni omiljena Hristina Petrović čije stvari nosim i privatno. Polako ostatak stvari stavljam na sniženje i pokušavam da se skoncentrisem na promociju svojih radova.
 
O tvojim radovima? Budućnost?
Radovi su mix svega i svačega. Koristim sve što mi padne pod ruku, polimersku glinu, drvo, žicu, kožu, čak i rasturam svoj nakit za pojedine detalje, kao i materijale koje nabavljam iz Holandije i Engleske. Nakit je unikatan pre svega, maštovit i vrlo nosiv, namenjen urbanim i hip princezama istančanog ukusa. Što se tiče planova za budućnost, kao što sam i pomenula, skoncentrisana sam na promovisanje i lansiranje sopstvenog brenda koji će imati dve linije – liniju nakita i liniju asesoara (torbi i kaiševa), o čemu će biti i više informacija na myspace profilu.
 
Kakva je trenutna situacija što se tiče domaćeg dizajna?
Ako govorimo o modnom dizajnu, mislim da sredina u kojoj živimo još uvek nije dovoljno razvijena i guši samu kreativnost i identitet dizajnera. Mali je broj onih koji se mogu pohvaliti da su uspeli, otvorili radnje i da žive od svojih ideja. Među njima su svakako Tamara Radivojević. koja je diplomirala na Central St. Martins školi u Londonu, JSP kreativni tim koji čine sestre Jelena i Svetlana Proković, Ana Ljubinković koja je inače diplomirani slikar. Naravno ne mogu a da ne pomenem i nedavno preminulog Borisa Nikolića. Mladim neafirmisanim dizajnerima ne ostaje druga alternativa sem da se zaposle u tekstilnoj industriji. Beogradski "Fashion Week" i "Fashion Selection" su veoma značaji eventi za domaći dizajn, ali kada sa druge strane pogledate da je za to potrebno izdvojiti pozamašnu sumu od 1000 do 4000 eura, a ako ste mladi dizajner i pritom ne možete naći razumevanje kod sponzora za svoj rad, vrlo je teško uspeti.
Treba shvatiti veliki značaj uloge domaćih dizajnera za razvoj domaće modne produkcije i više projekata širom Srbije koji će promovisati dizajn uopšte. Jedan od njih je "Moda za poneti" u SKC-u zamišljen kao niz izložbi koje se organizuju sa ciljem da rad mladih domaćih modnih dizajnera, koji do sada nisu imali mnogo mogućnosti za promociju, približi publici.

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime