Da, moguće je štedeti i imati kvalitetnu odeću u ormanu. Da, moguće je biti štedjiv i ne jurcati za brzom modom. Da, bilo bi dobro promeniti loše navike koje pogoduju trgovcima a štete prirodi. Budimo odgovorni.

Modna industrija je jedna od najvećih zagađivača. Za proizvodnju samo jedne majice utroši se 2700 litara vode, za farmerke 10.000 litara.

Samo u Srbiji svake godine se kupi 12 kilograma odeće po osobi.

Zato se apeluje da se odeća kupuje odgovorno kako bi zaštitili ovu našu planetu i resurse.

Recikliranje je potrebno i sve više se koristi ali još uvek nije zaživelo u punoj meri. Manje od 1% odevnih predmeta se reciklira. Ostatak se baca na otpade gde se uglavnom spaljuje jer ne postoji adekvatno tretiranje otpada.

Hajde da vidimo kako se možete uključti u borbu za čistiju planetu i srećniju budućnost onih koji dolaze iza nas.

Kupujte odgovorno. To znači nemojte kupovati ono što ćete možda jednog dana, nekada i obući. Možda samo jedan put a onda odevni predmet baciti u đubre. Kupujte ono što vam treba i što znate da ćete nositi.

Pogledajte etikete kada kupujete jer na njima piše da li su kompanije odgovorne i koriste reciklažu, da li vode računa o svojim radnicima ili što je obično slučaj, eksploatišu jeftinu radnu snagu a često i decu.

Nemojte se povoditi za brendovima koji su možda popularni ali je njihova odeća nekvalitetna i ne vode računa o održivoj proizvdnji. Koliko puta vam se desilo da jedanput obučete neki odevni predmet, operete ga a on se razvuče na sve strane i možete samo da ga bacite. Izbegavajte tu marku.

Vodite računa o svojoj odeći, perite je poštujući uputstva na prašku za veš, čuvajte je jer će vam tako duže trajati a vi ćete znati da ste učinili dobru stvar za svet oko sebe. Ne budite sebični i bahati.

Budite kreativni i kada kombinujete odevene predmeta ali i menjajući ih povremeno, recimo došivajući neke detalje. U vreme ove pandemije puno vremena provodite kod kuće pa eto prilike da se zabavite i učinite nešto kreativno. Bićete ponosni na sebe, budite sam svoj majstor. Od košuljica ili letnjih haljina koje ne nosite napravite cegere koji su tako popularni i korisni.

Divna ideja je da odeću razmenjujete sa prijateljicama. Na svakoj osobi isti predmet izgleda drugačije i svako ga nosi na svoj način. Tako ćete dobiti nešto novo u svom ormanu a niste se razbacivali i pravili đubre.

Divan je osećaj poklanjati drugima. Ono što niste obukli cele godine znači da i nećete. Obradujte nekog, poklonite ono što ne nosite.

Ako se baš veselite kupovini nove odeće, neka to bude second hand. Mogu se naći sjajni komadi odeće po izuzetno povoljnim cenama. I eto radosti i sreće.

Ovo su samo neki od predloga kako doprineti zaštiti čovekove okoline, uštedeti nepotrebne izdatke. Svako može da doprinese dobrobiti za svet koji nas okružuje. Pozovite i druge da budu svesni i odgovorni, bićete zadovoljni sobom. Umesto uludog trošenja budite zagovornik lepote ove naše planete koju moramo sačuvati.