Počinje sezonska rasprodaja u Italiji. I mnogi planiraju i uzimaju dan odmora da bi bili na početku sniženja mogli izabrati po najboljoj ceni ono što im odgovara.

Udruženje potrošača “Kodakons” predviđa da će ove godine svaka italijanska porodica prosecno potrošiti 171 evro na šoping za vreme meseca rasprodaje i da će odmah na početku, sniženja biti velika, 15 do 20 odsto viša nego predhodne godine.

Mediji daju uputstva kako se ponašati, na sta obratiti paznju, koja prava ima kupac i kako izbeći prevaru.

Prema uputstvima, između ostalog, prodavac ima pravo da odluči da li će robu kupljenu na rasprodaji menjati ili ne, obavezu zamene oštečene robe, takođe obavezu da izloži originalnu i novu, sniženu cenu i slično.

“Nakon grozne godine, nadamo se da će se Italijani, u velikom broju, vratiti svom omiljenom sportu, šopingu. Ljudi imaju veliku volju za slobodom, zabavom, za povratkom u novu normalnost, a šoping je deo toga. Nadamo se da će se vratiti i kupovini u prodavnicama, u komšiluku, a smanjiti onlajn kupovinu”, izjavio je predsednik federacije “Italijanska Moda”, Renato Borgi. izvor: b92, tanjug