Pariska nedelja visoke mode startovala je u ponedeljak sa željno iščekivanom kolekcijom „Armani prive”. Po starom dobrom običaju, međutim, trijumfovao je Galijanov „Dior”. Četiri najatraktivnija modna dana na svetu u Parizu obeležila je i nova kolekcija čuvenog Valentina, kojom se on ujedno i oprostio od sveta mode.

Prvi dan nedelje visoke mode u Parizu počeo je u znaku Armanija. Raskošne suknje, posebno oblikovani rukavi, bogato ukrašene koktel haljine iz prvog su reda pratile su Sofija Loren i modna muza Dita fon Tiz, a modni svet već vidi Kejt Blanšet i Kejti Holms u ovim kreacijama. Međutim, poslastica ove nedelje mode bila je revija kao i uvek nenadmašnog Džona Galijana, čija je kolekcija za „Dior” ispraćena superlativima.

„Delo pravog majstora”, „neinhibirana kreativnost”, „suština visoke mode”, samo su neke od pohvala koje su vrcale posle revije prolećno-letnje kolekcije inspirisane origamijem i divljom ženskom stranom – životinjskim printovima. Raskošne haljine neonski jakih boja nosile su manekenke ekstremnog mejk-apa, kojima su kapci doslovno bili zatrpani šljokicama.

Karl Lagerfeld odao je, pak, počast klasičnom „šanel” kostimu, koji je i sam divovskih dimenzija krasio pistu. Uz dominaciju baletanki svih boja i materijala, malo prerađeni sakoi jedini su noviteti među komadima starog majstora zanata koji već 25 godina stvara za „Šanel”. Njegovoj reviji prisustvovale su Dajana Kruger, Klaudija Šifer i Ana Vintur, urednica američkog izdanja „Voga”.

Ipak, finale ove Pariske nedelje mode bilo je prikazivanje dugo iščekivane, poslednje kolekcije čuvenog Valentina. Spektakularnom 90. revijom, Valentino je proslavio 45 godina karijere i više nego dostojanstveno pozdravio se sa modnom industrijom. U muzeju Rodin maestro je izložio uglavnom pastelnu prolećno-letnju kolekciju. Šou je doživeo kulminaciju izlaskom manekenki u crvenim haljinama, koje su jedan od simbola Valentina. Njegovo veliko finale pratile su dugogodišnje klijentkinje iz sveta zvezda, poput Gvinet Paltrou, Ume Turman i Liz Harli.

Osim Valentina, Parizom je prohujao genijalni Eli Sab, od čijih je predivnih kreacija najviše uzdaha izmamila bajkovita venčanica koju ćemo sasvim sigurno u skoroj budućnosti videti na nekoj holivudskoj udavači.

 

Mogu bez oskara

Vruća tema na nedelji mode je moguće otkazivanje svečanosti dodele Oskara, zbog štrajka holivudskih scenarista. Međutim, „Diorov” predsednik Sidni Toledano kategorički je rekao da bi mu zbog toga bilo žao, ali da to za njegovu kuću neće značiti poseban gubitak.

Teatralna moda za urbane muškarce

Dok je Milano za sledeću jesen i zimu predstavio nešto nežnijeg muškarca, Pariz je pokazao drugačije viđenje muške mode. Kolekcija koju je pokazao Žan-Pol Gotje podseća na likove iz kultnog filma „Paklena pomorandža”. Obli tvrdi šeširi obeležili su kolekciju kojom prevladavaju tamne boje zemljanih tonova. Džon Galijano za „Dior” ponudio je muškarca čiji je lik inspirisan mračnim srednjim vekom. Dvorska luda, žrtva giljotine, plemić, sudija samo su neki od likova viđenih na njegovoj reviji. „Kenzo” je predstavio priču o škotskom trgovcu s kraja 19. veka koji postaje samuraj. Engleski dizajner Pol Smit zatvorio je parisku nedelju muške mode prikazavši klasična trodelna odela od tvida naglašena maramama, leptir-mašnama i kravatama s prugastim, tačkastim ili životinjskim uzorcima.