Nike je tužio New Balance i Skechers. Kompanija u tužbi navodi da konkurenti narušavaju njihov Flyknit patent.

Complex piše kako su podnete dve nezavisne tužne u Masačusetsu i Kaliforniji i to zbog preko 20 modela koji navodno koriste nedozvoljenu tehnologiju.

Nike je Flyknit tehnologiju predstavio još 2012. godine i ističe se laganom ali izdržljivom konstrukcijom. Inženjeri navode da ovaj patent smanjuje otpad za 60 posto uz značajno smanjenje težine. Pored ekološkog momenta, fleksibilno platno omogućava mikro-inženjering, odnosno različite načine pletenja konca kod različitih silueta i za različite sportove čime se mogu ojačati određeni delovi patika.

Tehnologija sadrži više patenata koje poseduje Nike.

Ali, New Balane i Skechers nisu jedine dve marke koje tuži Nike. Još 2020. godine došlo je do poravnanja sa brendom Puma, a 2022. godine sa adidasom.

Nike je naveo da su u januaru kontaktirali New Balance pokušavajući da reše problem, ali da je NB samo nastavio sa eskalacijom. Sa druge strane New Balance navodi kako Nike prevazilazi okvire patenta.

“New Balance sasvim poštuje intelektualna prava konkurenata, ali Nike nema ekskluzivna prava za proizvodnju patika po tradicionalnim metodama koje se koriste decenijama”, odgovoreno je saopštenjem.

Skechers se još nije oglasio.