Nike Cryptokicks (kriptopatike) stižu. I cela stvar je vrlo čudna. Kada kažemo čudna mislimo – potpuno luda.

Evo o čemu se radi.

Dakle Nike ima zanimljivu ideju za budućnost koja ima veze sa patikama, digitalnim kriptovalutama i novcem, odnosno određenom vrednošću. Sve su zvanično patentirali kao Cryptokicks, odnosno kripto-patike.

U prijavi patenta su objasnili da se on odnosi na usluge i robu i predstavlja online tržište obuće i odeće, kao i kompjuterski program za kriptovalute i transkacije blockchain tehnologije.

Pretpostavlja se da će u osnovi svega biti i aplikacija za mobilni kojom ćete moći da upravljate vašim digitalnim kripto patikama..

Pa dobro, šta to sve znači majku mu, sigurno se pitate?

I mi.

Otprilike ovako bi sve moglo da izgleda.

Ideja je da se u okviru Cryptokicks aplikacije ili sistema (online tržišta?) fizički proizvodi povežu sa blockchain ključevima ondosno kriptovalutom.

A fizički proizvodi su naravno – Nike patike.

To znači da će originalne Nike patike uvek pratiti i digitalni ključ, čime se garantuje originalnost i vrednost. Čak i kada patike promene vlasnika, sa njima će ići i kripto valuta, odnosno ključ.

“Kada neko kupi originalni par patika njihova digitalna kopija će biti generisana, povezana sa kupcem i biće im dodetljen kriptografski token. Zajedno ključ i patike predstavljaju Cryptokicks”, navodi se u patentu.

I to zaista ima nekog smisla, pogotovo imajući u vidu sve te lažne patike i kopije koje se prodaju..

Ali Nike Cryptokicks ovde postaje baš bizaran projekat.

Nike je zamislio da kripto patike mogu još nešto. Vlasnici patika sa CryptoKicks ključevima mogu da spajaju svoje digitalne patike i stvaraju njihovo potomstvo. Odnosno nove patike. U digitalnom svetu. Koje će očigledno vredeti.

I nešto nam se čini da ćemo za par godina videti kako ljudi kupuju digitalne patike u digitalnom svetu. I sve to da bi ih pokazali na svojim nalozima na društvenim mrežama sasvim jasno…

Pogledajte i Nike aplikaciju za probanje patike.