Nike Air Jordan patike, koje je nosio legendarni američki košarkaš Majkl Džordan, prodate su ove srede za 152.500 dolara.

Od pre deset godina patike privlače bogate kolekcionare i danas su jedno od najdinamičnijih tržišta aukcijske prodaje.

Na aukciji „Gamers Only“, organizovanoj onlajn, bilo je ponuđeno 13 pari patika koje su nosili neki od najvećih igrača NBA lige, među njima Skoti Pipen i Šakil O’Nil.

Prethodno su patike bile izložene u Ženevi, uz nakit, satove i unikatne ručne torbice u okviru aukcijske nedelje Luxury Week koju je Sotebi održao u tom švajcarskom gradu.

Nike Air Jordan 1 „ne samo da su zauvek promenile košarkaške patike već su utemeljile kulturu nošenja patika“, navodi Sotebi.

Par prodan u sredu, u bojama Čikago Bulsa (crveno-belo-crno), Majkl Džordan nosio je tokom svoje izvanredne prve sezone u NBA 1984-1985. godine.

Danas 58-godišnji Džordan bio je šest puta prvak NBA i smatraju ga najvećim košarkašem svih vremena.

Druge patike koje su postigle najveću cenu – 20.800 dolara – marke Under Armour i obe potpisane, nosio je Stiven Kari u sezoni 2015-2016, kada je taj igrač Golden Stejt Voriorsa već bio proglašen najboljim igračem NBA.

I drugi parovi su postizali petocifrenu cenu. Adidas Superstars koje je nosio Karim Abdul-Džabar u sezoni 1979-1980. s Los Anđeles Lejkersima prodat je za 18.030 dolara.

Tržište sportskih patika privuklo je novu, mlađu publiku svetu aukcija, navodi Sotebi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime