Naočare za sunce za sezonu 2020 su već stigle i zanimljivo je da se neki trendovi menjaju za leto pred nama, odnosno velika je verovatnoća da ćete poželeti da kupite novi model ove godine. A možda ne stanete samo na jednom novom paru, što je jedna od promena koje se najavljuju.

Ako su stare dobre “aviatorke” bile glavni trend prethodnih sezona, sada su se stvari dramatično promenile. Vintage i retro stilovi su i dalje aktuelni, mada se fokus pomerio na dekadu devedesetih, ali u novom retro futurističkom izdanju i hibridnim modelima koji pronalaze inspiraciju u istorijskim modelima ali sa modernom notom. Recimo nešto kao retro futurizam, Blade Runner fazon i slično. (ps. Blade Runner se više ne dešava u budućnosti, od novembra 2019.)

Danas su tako ponovo na ulicama ali i modnim pistama svepristune neonske naočare za sunce, biciklistički modeli, one velike, ali i male… kao da nema dominatnog trenda koji će obeležiti sezonu proleće – leto 2020.

naocare-za-sunce-2020

I zato je skoro izvesno da će vam trebati nekoliko pari, odnosno da jedne naočare za sunce neće biti dovoljne ove godine. To je super za vaš stil ali ne baš sjajno za vaš budžet.

“Danas su naočare za sunce produžetak stila svakog čoveka, one predstavljaju njegovu ličnost i zato vidimo sve više ljudi koji kupuju više od jednog para”, rekao je Stewart Walton potpredsednik kompanije Luxottica najvećeg proizvođača naočara na svetu.

On dodaje i kako su kupci ranije tražili uglavnom Ray-Ban Aviator ili Wyfarer (pogledajte video iznad) modele a sada većina kupuje evoluciju klasičnih modela sa zanimljivim bojama ili nekim neočekivanim dizajnom.

Naočare za sunce 2020 – Glavni stilovi za proleće leto

Oversize retro – Predimenzionirane naočare

naocare-za-sunce-leto-2020
naocare-za-sunce-leto-2020

Sedamdesete su jedna od dekada koja se vraća u fokus i to naočarima za sunce sa ogromnim staklima. Veliki kvadrati, plastični debeli ramovi i neutralne boje su glavni stil.

Ono što je dobro je zato što se ove boje ali i oblici lako uklapaju u različite kombinacije i odeću. Idealno će ići sa svetlim bojama. Loša stvar kod ovih modela je što nećete tako lako moći da im dodate dioptriju zato što velika površina stakala znači i da će ona biti deblja i teža. A što je dioptrija veća to su stakla deblja. Inače, Oakley ima gomilu ovakvih modela baš kao sledeće grupe koju zovemo:

Neonski modeli

I tu spada puno toga, od neonskog finiša stakala kod klasičnih modela, do onih sa staklima poput ogledala uz radikalan dizajn ramova.

Inispiracija se pronalazi u modelima iz osamdesetih i sve više devedesetih. Naočare za sunce u ovom stilu su dominirale na revijama u okviru predstavljanja sezona za proleće, leto 2020 pa se očekuje da ponuda bude veoma široka i u prodavnicama u mesecima pred nama.

Ovi modeli će biti idealni za različite varijante ulične mode, predimenzionirane dukseve, dobre patike i sve druge streetwear vajbove.

Klasične naočare za sunce sa tvistom

Ovde pre svega mislimo na Ray-Ban Aviator model. Ali sa određenim tvistom, odnosno razlikom u odnosu na originalne naočare za sunce. To mogu da budu drugačija stakla, ili materijal, ili boja materijala. Ili neka diskretna promena oblika. Možete ih kombinovati bukvalno sa svačim a biće dobre i ako planirate da im dodate stakla sa dioptrijom.

Biciklističke i shield naočare

Ništa ne vrišti na devedesete kao biciklističke naočare iz ove dekade. E pa više ne morate da nosite uzak šorc u fluo boji da biste imali ovakav ram. U trendu su veliki modeli koji prekrivaju i obrve kao i one manje. I jedne i druge prate zakrivljenje glave u najrazličitijim oblicima i bojama. Imaju ih i velike modne kuće u ponudi za leto 2020 poput Versace ili Fendi koji je napravio kolaboraciju sa Nicki Minaj, kao i mnoge druge kompanije.

Male plastične naočare

naocare-za-sunce-2020

Naočare od acetata ili posebne plastike ali sa malim staklima su se vratile. Tako ćete dobiti vintage look ali i modele koji mogu da se nose svakog dana. Primer su ove iz Post Malone + Arnette kolekcije koja je već u prodaji.

Kako odabrati naočare za sunce – Oblik lica

Biranje naočara za sunce nije baš lako. One moraju da ispune nekoliko važnih uslova, Odnosno, kao i kod onih sa dioptrijom naočare za sunce bi trebalo da vam budu odgovarajuće veličine, ni previše velike ni previše male. Velike će vam spadati i izgledati kao da ste ih pozajmili od starijeg brata, a male će vas stezati. Trebalo bi da možete lagano da ih stavite, da ne padaju sa lica kada se nagnete napred i da se osećate prijatno kada ih nosite. Oblik bi trebalo da prati linije vašeg lica i obrva.

Takođe i oblik je važan. Obično je pravilo da otkrijete kakvog oblika vam je lice. I onda kupite naočare za sunce sasvim suprotnog oblika.

Evo par pravila:

Okruglom licu će odgovarati naočare pravougaonog oblika, mačkaste i aviatorke. Izbegavajte okrugle ili kvadrataste naočare.

Ovalno lice dobro izgleda sa naočarima pravilnih geometrijskih oblika kao i sa avator modelima. Ne odgovaraju mu naočare oštrih ivica kao ni ove velike sa debelim ramovima.

Kockasto lice dobro nosi pravougaone i ovalne naočare, kao i one izrazitih boja. Dobar su izbor i naočare bez rama, odnosno samo sa staklima. Aviator su i ovde poželjne, Izbegavajte male naočare kao i one sa širokim ramovima sa pravim uglovima.

Srcasto lice znači da će mu odgovarati okrugle naočare, manji ramovi i oni bez stakla a neće dobro stajati debele i velike naočare i pogotovo ne one oštrih oblika.

Naočare za sunce 2020 – Da li kupiti skupe ili jeftine?

Znamo da ćete i ovog proleća 2020 biti u dilemi da kupite neke jeftine naočare za sunce, recimo u prodavnicama brze mode, ili čak na ulici. Ali ne radite to. Naočare za sunce su i dalje NAOČARE, a to znači da utiču na vaše oči i mogu da ih štite ili sasvim suprotno, mogu da im naškode. Nekvalitetna stakla će umarati oči i izazvati potencijalne probleme sa vidom. Uz to, dobra stakla štite od veoma štetnog UV zračenja i to je zaista dobar razlog da nosite naočare kada ste napolju, pogotovo preko leta ili na planini tokom zime. Dakle, kupujte naočare za sunce proverenih proizvođača sa dobrim staklima i UV filterima.

Takođe, naočare za sunce imaju rok trajanja. Evo posle koliko nošenja bi trebalo da ih bacite.