Najpopularniji brend 2022. godine je – nećete verovati – Shein. Nisu ni Zara, ni Balenciaga, ni H&M… Već je u pitanju je poznata online prodavnica ultra brze mode i kineska kompanija koja brzinom svetlosti osvaja svet.

Kineski brend je tako već postao najpopularnija robna marka tekuće godine.

Shane je osnovan 2008. godine i ove godine je najtraženija modna marka u 113 zemalja, po Google pretragama. Ni u mnogim drugim nije daleko.

Vrednost e-commerce platforme je preko 100 milijardi dolara i već je najveća online modna prodavnica globalno, navodi Euromonitor. Da, čak ni gignati poput Zare ili H&M ne mogu da se nose.

Ipak, kao što je često i slučaj u modnoj industriji, posebno brze mode, tu su i brojne kontroverze.

Shein se često suočava sa optužbama da krade dizajn i kopira poznate marke. Bilo je priča i o toksinima u garderobi, kao i lošim uslovima rada u Kini gde zaposleni rade u smenama od po 75 sati uz vrlo malo odmora. Public Eye navodi da zaposleni rade u veoma lošim uslovima uz brojne rizike. Ima toga i još…

Popularnost koju je Shein tako brzo stekao je pre svega zbog veoma niskih cena i ogromne ponude koja se meri stotinama hiljada proizvoda. Analitičari smatraju da će zbog krize i povećanih troškova života, promet ove platforme još više rasti, kako kupci budu dodatno štedeli.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime