Modna industrija je u vreme korone postala jedan od većih gubitaša. Sada se umešala i politika pa je neizvesno šta će se dalje dešavati.

Prema najnovijim vestima mnoge modne zapadne kompanije poput Nike, H&M, Burberry najavile su da više neće sarađivati sa proizvođačma iz okruga Xinjiang na severozapadu Kine gde se proizvodi petina svetskog pamuka. Ova odluka je doneta zbog izveštaja da Kina navodnokoristi prisilni rad stotine hiljada ljudi iz manjinskih zajednica za rad na poljima pamuka.

Kineski zvaničnici su izjavili da su to zlonamerne laži a onda je prekinuta veza sa poznatim brendovima, piše fastsompany.com.

Ističe se da je H&M posebno pogođen i da je krajem marta 400 prodavnica ove kompanije, čije proizvode potrošači u Kini veoma vole, izbrisano sa kineskih mapa i aplikacija za vožnju. Internet prodavnica brenda više se nije prikazivala na veb pretragama. Inače, Kina je treća po veličini tržišta H&M po prodaji i to je u sred korone ogroman udarac za švedsku kompaniju.

Posle ovog događaja iz kompanije su poslali pomirljivo saopštenje da je Kina za H&M “veoma važno tržište a naša dugoročna posvećenost zemlji ostaje snažna.”

Problem borbe sa pitanjima ljudskih prava u Kini sada dovodi u pitanje poslovanje poznatih modnih kompanija.

U tekstu fastcompany se ističe da prisilni rad nije ništa novo u Kini. Privredni rast Kine i podizanje životnog standarda u ovoj mnogoljudnoj zemlji imali su svoju cenu. Podseća se da je osnova kineske komunističke partije “reforma kroz rad” tvrdila da je moguće napornim radom prevaspitati ljude i transformisati ih u socijaliste. Tako su u prošlosti osnivani zatvorski radni logori.

Evropske i američke kompanije su se trudile da osiguraju da njihovi lanci snabdevanja ne budu u tom lancu prisilnog rada. Izveštaji o lošem postupanju prema radnicima izazvali su negodovanje američkih protrošača i zahtevali jasniju kontrolu kompanija u tim fabrikama i zaštitu radnika.

Prema izveštajima BBC-a, u Xinjiang pripadnici manjije Ujgura žive u logorima, jer se tretiraju kao teroritička pretnja. Oni prisilno rade u fabrikama odeće ili beru pamuk na poljima.

Problem je što zapadne kompanije ne mogu da komentarišu situaciju jer kineki potrošači, lojalni vlastima više ne žele da kupuju poznate zapadne brendove posle kritika . Kineski potrošači su sve snažnija ekonomska sila i procenjuje se da će Kina preteći SAD kao najveću svetsku ekonomiju do 2028. gdine.

Političke tenzije prelivaju se na poslovanje kompanija i navike kineskih potrošača koji sada traže nove proizvode.

Kompanije poput Nike, New Balance, Adidas, Burberry izjavile su da prekidaju vezu sa dobavljačima iz ove kineske regije zbog prisilnog rada. Ali to nije prošlo bz posledica.

Kineski zvaničnici izjavljuju da su ovakve izveštaje kreirale “antikineske strane”, ističući da kompanije zarađuju ogroman profit u Kini istovremeno je klevečući.

Ostaje da se vidi da li će pobediti borba za kapital ili borba za ljudska prava.