Naslovna Stil Moćna urednica američkog „Voga

Moćna urednica američkog „Voga

0

Ove godine će proslaviti dve decenije vođenja prestižnog magazina s tradicijom dugom 92 godine. Prestala je da se obraća samo bogatima i preporodila je nekad prilično zastareli američki „Vog". Ana Vintur zarađuje dva miliona dolara godišnje i kreira trendove u odevanju, umetnosti, kulturi i politici.

Svojim perom neke je smestila na tron modne industrije, druge oterala u zaborav. Ipak, ostaće zapamćena po bahatom ponašanju prema saradnicima. Imala ih je skoro 100. Neki su završili kod psihijatara, a jedna od njih, Loren Vajsberger, pre nekoliko godina je o njoj napisala roman „Đavo nosi Pradu".

Posle uspeha istoimenog filma očekivalo se da će se moćna urednica svetiti ekipi filma. Namerno je na premijeri obukla odeću s potpisom „Prada", ali nije želela da se susretne s Meril Strip.

Ćerka „sante leda"

Rođena je pre 60 godina u Londonu. Oca Čarlsa, talentovanog novinara, zvali su „santa leda". Kada je saznao za smrt 10-godišnjeg sina nije prekinuo dnevni sastanak redakcije. „Santa leda" Anu je često konsultovao oko naslovne strane, želeći da bude primamljiva mladima. U njenoj 30. godini majka Eleonor Trego- Bejker, ćerka profesora Harvarda, razvela se od Čarlsa, „sante leda". S maćehom, novinarkom Odri Sloter ima korektan odnos. Brat Džejms je direktor kompanije koja se bavi recikliranjem, sestra Nora je zamenik generalnog sekretara kompanije „Pablik servisis internešenel" u Ženevi, a najmlađi Patrik je urednik „Gardijana".

Ljubitelji krzna gađaju je pitama

Pre nekoliko godina bila je u smrtnoj opasnosti. U kompjuteru otpuštenog novinara otkriveni su planovi za ubistvo Ane Vintur, nakon što je uhapšen zbog silovanja bivše koleginice. Noseći transparent „Krzno nose prelepe životinje i ružni ljudi", članovi „PETA-e" već dva puta su Vintur gađali pitama. Zauzvrat, ona pušta oglase s krznenom odećom i odbija objavljivanje poruka „PETA-e", koja je ponudila istu sumu novca kao i oglašivači krzna.

Od 14. nije menjala paž frizuru, ali je skraćivala suknje u znak protesta protiv stroge školske uniforme. Oduvek je volela bogate, uticajne i starije muškarce. U 15. godini zabavljala se s devet godina starijim Pjer Pol Ridom, kasnije s kolumnistom Nigelom Dempsterom s kojim nije izbijala iz londonskih klubova. Da bi bila viđena. Digla je ruke od škole u 16. godini. Nije htela da upiše koledž, ali je po naredbi roditelja išla na kurs časova mode. Ubrzo je odustala:

– U modu se ili razumeš ili ne – rekla je i karijeru započela u modnom novinarstvu.

Preko muškaraca do zvezda

Dala je otkaz u „Harpers end kvin" jer se nije slagala s urednicom, a iz istog razloga je otpuštena i iz magazina „Harpers bazar". Tadašnji dečko, novinar i plejboj Džon Bredšou upoznaje je s Bobom Marlijem. S njim je nestala na sedam dana. A, onda je postala urednik časopisa „Viva", pa „Savi", potom britanskog i od 1988. američkog izdanja „Voga".

Skrasila se kraj 13 godina starijeg psihologa Davida Šefera, koji je snažno podržavao njene poslovne ambicije. Venčali su se 1984. Tri godine kasnije dobili su sina Čarlsa, a ćerku Katrin 1989. Njih dvoje danas pišu za „Dejli telegraf". Godine 1999. razvodi se zbog afere s milionerom Selbijem Brajanom, s kojim je u braku od 2004.

Ustaje u šest sati, igra tenis, šminka se, namešta paž frizuru i u redakciji je u osam sati. Na revije nikad ne kasni. Naprotiv, dolazi među prvima.

– Koristim to vreme da obavim telefonske razgovore – rekla je.

MODERNA HEROINA… Poslužila je kao model za film „Đavo nosi Pradu" i otišla na premijeru, ali je izbegla svoju dvojnicu Meril Strip

Vreme je novac, te na koktelima nikad ne ostaje duže od 20 minuta. U krevetu je u 10 sati. Svaki dan jede dimljenog lososa i pržena jaja. Mrzi debele ljude i u šestoj deceniji nosi konfekcijski broj 32.

Ne preza ni od koga. Ljuta što joj je Hilari Klinton otkazala snimanje, Vintur je zajedljivo prokomentarisala da se kandidatkinja za predsedničku funkciju nije pojavila u „Vogu" da ne bi izgledala „previše ženstveno".

– Zamislite moje zaprepašćenje. Pomisao da savremena žena mora izgledati muškobanjasto da bi je ozbiljno shvatili kao kandidata za moćan položaj je uznemirujuća. Ovo je Amerika, a ne Saudijska Arabija – napisala je Vintur u uvodniku.

Iako je objekat neukusnih i vulgarnih anegdota, od saradnika i dalje zahteva potpunu poslušnost. Ali, dok „Vog" bude imao reklame od 350 miliona dolara godišnje, dotle se i Vintur može igrati zle vile odevene kod „Prade".

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime