U jesen 1934 Levi’s je predstavio prve farmerke napavljene isključivo za žene. Linija je razvijena za dame sa Zapada koje su nosile muške Levi’s farmerke na rančevima. I tako je ovaj tradicionalno muški odevni predmet je postao modni komad namenjen damama koji se stalno razvija. Ženski plakari od tog momenta nikada više nisu bili isti.

Evo cele priče!
 
Kada je Levi Strauss & Co. stvorio prve farmerke 1873, one su bile napravljene za muškarce koji rade. Ali odmah su i žene koje su radile na rančevima tzv. Divljeg Zapada počele da ih pozajmljuju i nose "strukirane kombinezone" (stari naziv za farmerke).

I onda je Levi’s 1918, napravio "Freedom Alls", komad odeće iz jednog dela za žene savršen za "rad ili rekreaciju". Iskorišćena je reč Freedom u nazivu pošto je upravo završen Prvi svetski rat, a naravno odeća je pružala i slobodu.

 

Zanimljivo je da je reklama za „Freedoom-alls“ prikazivala žene kako u kućnim poslovima tako i u slobodnim aktivnostima poput gimnastike ili planinarenja.

Godine 1922. Levi Strauss & Co je svom programu dodao pantalone za planinarenje ili "togu". U pitanju su skraćene pantalone koje se sužavaju u kolenima dizajnirane da se nose sa čizmama.

Do tridesetih sve više žena je nosilo iste Levi’s farmerke kao i njihovi muževi, sinovi i braća. Ali Levi Strauss & Co je shvatio da žene žele da izgledaju moderno u teksasu i tako su 1934. stvorili Lady  Levi’s, tradicionalni button fly blue jean za žene napravljen od denima manje težine koji je pratio žensku figuru. Porubi su kod ženskih farmerki bili u žutoj ili roze boji, dok je crveni ređe korišćen. Ovo je predstavljalo revoluciju koju je čak i Vogue Magazine prikazao kroz ilustraciju dve veoma moderne dame odevene u ženski Levi’s u izdanju od 15. maja 1935.

 

Tokom pedesetih Levi’s je stvorio niz novih proizvoda za celu porodicu. Zanimljivo je da je ženski Levi’s ove dekade imao rajsfešlus, umesto dugmadi.

Do 1960-ih, usred burne kulturne revolucije, teksas je postao obavezan komad u ženskim plakarima.

Godine 1981 Levi’s predstavlja  prvi 501 Jeans dizajniran za žene. Farmerke kroja prilagođenog ženama su na američkom tržištu predstavljene kroz televizijsku kampanju koju su činili kadrovi iz filma James Deana "Div". Dve godine kasnije pojavile su stone-wash ženske farmerke.

Godine 2000, Time Magazine je 501 jeans proglasio “Modnim komadom XX veka”, pobedivši mini suknju i malu crnu haljinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime