Prošle godine je u Evropskoj uniji 89 posto ljudi starosti od 16 do 74 godine koristilo internet, a među njima je bilo 72 posto onih koji su za privatne potrebe kupovali onlajn proizvode ili usluge.

A sada znamo i kakav je uticaj na modnu industriju i trendove ovakvih navika.

Najviše se putem interneta kupuju odeća, obuća i dodaci, 64 posto, a slede usluge striminga ili preuzimanja filmova i serija (32%), zatim dostava iz restorana (29%), kupovina nameštaja, oprema za kuću i vrt (28%), kozmetika i velnes proizvodi (27%), knjige, magazini i novine (27%), kompjuteri i mobilni telefoni (26%) te skidanje muzike (26%).

Sa završetkom pandemije očekuje se da će se vratiti i navika kupovine u fizičkim prodavnicama, ali to neće zaustaviti trend povećanja onlajn šopinga. Analitička kompanija GlobalData predviđa da će se više od 40 posto mode i obuće i dalje kupovati putem interneta, u poređenju s manje od 30 posto pre pandemije. To nameće i nove trendove kako u pogledu namene prodajnih prostora tako i same mode.

Sve učestaliji trend odabira odeće preko ekrana, na osnovu slike putem interneta, uticaće i na odeću koju nosimo. Procenjuje se da će biti više svetlih boja, a odeća rastegljivija i izrađena od jeftinijih tkanina. Rastegljivi modeli, pokazalo se, popularni su među internet kupcima jer im olakšavaju vizualizaciju kako će izgledati kada ih obuku, pri čemu im je kvaliteta tkanine manje značajna. Istraživanja pokazuju da se kupci koji obilaze prodavnice, osim što uživaju u osećaju kupovine, češće odlučuju za klasične crne ili neutralne nijanse te za odeću krojenu po meri. izvor: jutarnji, b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime