Kada promeniti stare patike za trčanje? Ne bi trebalo da sačekate da se raspadnu. Osnovno pravilo je da bi patike za trčanje trebalo zameniti kada u njima pređete od 500 do 800 kilometara. To preporučuje većina proizvođača sportske opreme. Čak i kada izgledaju da su u dosta dobrom stanju. O onima koje se očigledno raspadaju ne treba ni trošiti reči već odmah kupite nove.

Ali šta sa patikama koje vam stoje mesecima ili čak godinama a niste ih previše nosili?

I to može da bude problem.

Vidite, guma i pena nisu napravljene da traju previše dugo, čak i ako ih ne nosite. Kako vreme prolazi, đon , uložak, pa čak i gornji delovi patika će početi da propadaju i što je najvažnije da gube karakteristike. A to je vrlo važno za obuću.

Pa, kada onda promeniti stare patike?

One mogu da stoje oko godinu dana bez nekih problema, piše Fleet Feet. Posle toga će polako početi da propadaju. Naravno, proces će biti postepen i možete ih koristiti ali očekujte da će stare patike (iako ih niste nosili) brže propasti kada počnete da ih koristite u odnosu na one sasvimnove.

U drugom istraživanju Brooklyn Running Company navodi kako će đon trajati do 5 godina. Ipak, ne i lepak i gornji delovi koji brže propadaju.

To važi i za patike koje su stajale u prodavnici godinama a vi ste ih kupili recimo na rasprodaji. I zato je važno da obratite pažnju i na to. Ako je đon patika počeo da žuti, a gornji delovi menjaju boju ili je kutija stara i očigledno je stajala godinama – ne kupujte te patike zato što postoji rizik da se brzo raspadnu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime