Premda je od pada Berlinskog zida prošlo dvadeset, a od pada Sovjetskog saveza 18 godina, komunizam sve više budi nostalgiju, i to ne samo u zemljama bivšeg Istočnog bloka, već i tamo gde se ranije nikad ne bi pojavio – na surovom kapitalističkom Zapadu. Prema rečima novinara "The Boston Globe" Jefa Jacobyja popularizacija i glamurizacija komunizma je široko rasprostranjena: "Na Menhetnu postoji popularni KGB Bar, sa sovjetskim knjigama i propagandnim posterima. U Los Angelesu, butik "La La Ling" prodaje odeću za bebe ukrašenu likovima Če Gevare i Fidela Kastra.", kaže Jacoby.

Međutim, dok se rast popularnosti komunizma na Zapadu i može delimično razumeti, makar iz pomodnih, i, recimo, posprdnih motiva, manje je jasno zašto komunizam popularizuju dizajneri potekli iz Sovjetskog saveza, uzevši u obzir način na koji je ovaj rigidni politički sistem razorio nekadašnju super-silu. Tako na primer, kolekcija Ruskinje Olge Soldatove ima naziv "Crvene zvezde"; Denis Simačev je izbacio liniju majica sa natpisom "CCCP"; čak je i Jurij Gagarin i njegov stil bio inspiracija Nini Neretini i Donisu Pupisu. 

Da se ovaj trend osetno širi pokazala je i holivudska glumica Cameron Diaz, koja je, ničim izazvana, 2007. godine u Peruu nosila maslinasto zelenu torbu sa prišivenom ogromnom crvenom petokrakom. Ovo baš i nije bio preterano pametan potez, s obzirom na ogroman broj peruanskih žrtava komunizma tokom ’80-ih i ’90-ih godina dvadesetog veka, te su njena kasnija izvinjenja prošla nezapaženo, a vi odlučite da li biste se, barem kada je o modi reč, vratili u doba soc-realizma i koristili ove proizvode, makar štosa radi. Doduše, mi bismo rado probali Red Army votku i "Leninadu".
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime