Garbege

Pogledajte šta imaju da kažu momci koji su napravili luksuzni brend inspirisan ulicom i da li mogu od toga da žive ne odustajući od svoje strasti za dobrim dizajnom

Garbege je nezavisni proizvođač dizajnerske garderobe, nastao 2003. godine u New York. Prave majice i dukseve, farmerke i garderobu za ulicu (čitaj – jakne i slično), a proširili su posao pa se sada širom sveta njihove kolekcije prodaju u 19 prodavnica. O Garbege govore Zack Hoke, kreativni direktor kompanije i Malcolm Phipps, direktor marketinga. Njih dvojica su i pokrenuli posao pre pet godina. 

Počeli ste 2003. Kako je brend napredovao do danas?
Zack: Sve je počelo kao jednostavna ideja da naše crteže štampamo na majicama za nekoliko poznatih kupaca. Na samom početku smo ustanovili da su potencijali mnogo veći nego što smo mi zapravo očekivali. Ali nikada nismo odustali od ideje da naša strast za dobrim dizajnom i kvalitetom bude ispred zarade.
Malcolm: Za ovih pet godina smo prevazišli štampanje majica i došli do biznisa koji podrazumeva kompletne kolekcije garderobe.
 
Zack, ti imaš iskustva radeći za *ecko unltd, PNB Nation i Todd Oldham Jeans. Koliko je to doprinelo razvoju Garbege?
Zack: To što sam odrastao 80ih i 90ih godina me je naučilo forama zlatnog doba Hip Hopa, a iskustvo u radu sa poznatim markama garderobe, što u maloprodaji, što u veleprodaji je naravno dragoceno. I dalje sam veliki fan svih tih marki: *ecko unltd, PNB Nation, Triple Five Soul, Stussy…
Kada sam radio u prodavnicama uvek sam želeo da znam što više o tome šta sam prodavao. Radeći u veleprodaji naučio sam dosta o marketingu, dizajnu i razvoju proizvoda. Mada, i dalje obilazim prodavnice svaki dan od Sohoa do Pete avenije.
 
Malcolm ti si radio kao model i stilista a diplomirao si na njujorškom FIT univerzitetu. Koliko ti znače iskustvo i formalno obrazovanje?
Malcolm: Verujem u obrazovanje, pošto je znanje nešto što niko ne može da ti oduzme. Ipak, iskustvo te najbolje uči i tu sam najviše zahvalan mom prijatelju Alexanderu Allen koji me je naučio mnogo čemu u vezi mode.
 
Filozofija Garbege u deset reči?
Ulica, umetnost, punk, rock, hip hop, luksuzno, provokativno, globalno.
 
Sebe zovete luksuzni brand inspirisan ulicom! Kako ste pomirili ove krajnosti?
Zack: Veoma je teško praviti pare u ovom poslu, pošto nam je kvalitet na prvom mestu. Nas košta više nego Marc Jacobsa da napravimo jednu majicu, a mi ne možemo da je prodamo kao visoku modu. Veoma smo se trudili da nađemo najbolje partnere, od proizvođača pa do prodaje.
 
Šta je hit sledeće sezone? Mnogi kažu da je naučna fantastika ponovo in.
Zack: Mi smo veliki fanovi fantastike i naročito imena poput Stanley Kubrick, George Lucas ili Joseph Campbell. Definitivno je fantastika ponovo in, kao i japanski crteži anime.
 
Kako je došlo do saradnje sa Reebok?
Malcolm: MTV i Reebok su imali akciju u kojoj su hteli da naprave jedan par patika koje će biti jedinstveni umetnički predmeti. Tu smo mi uleteli i dizajnirali old school model 54-11. Oni su bili srećni, a nama ljudi skoro svaki dan dolaze u prodavnice i pitaju za te patike. Verovatno nas najčešće pitaju za saradnju sa Reebok u intervjuima.
 
Često koristite inspiraciju iz vojne garderobe? Šta kažete na izbore u US?
Zack: Gledamo kako se svet menja i ovo je zaista zanimljivo vreme za život. Nove ideje, novi mediji i povezivanje ljudi. Garbege nas je odveo u Kinu, Japan, UK, Kanadu i nazad. Uticaj mladih je ogroman na kulturu. Vreme politike prolazi. Vreme je za promene.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *