Dr. Martens cipele su praktično legendarne. A ovde ćete saznati sve što je važno o čuvenom brendu koji volimo već godinama. Njihova popularnost ne prestaje već decenijama i čini se da su sve veći hit i to širom sveta iako su počele kao radne cipele koje su preuzele neke subkulture sa margina društva.

Tvorac danas čuvenih čizama osmislio je dr Klaus Martens još u drugom svetskom ratu. On je na skijanju povredio skočni zglob i napravio čizme koje su mu pomogle da bolje hoda i da mu noga brže ozdravi. To je omogućeno jer su čizme imale dodatne vazdušaste jastučiće, izdržljive gume na đonovima koje su učvršćivale stopalo da se ne mrda.

Dr. Martens cipele

Tako je sve krenulo. A onda su ove čizme postale omiljene među starijim ženama kojima su pomogle da sigurnije hodaju.

Pedesetih godina prava na đon je kupila porodica Griggs pa se čizme sele u Veliku Britaniju.

Dr. Martens cipele su zavoleli mladi raznih društvenih grupacija i kulturoloških opredeljenja. Postale su nezamenjive za mnoge devojke i mladiće.

Razvijajući se tokom niza decenija ponuđene su u raznim bojama i tkaninama i uvek su bile neverovatno dobro prihvaćene na tržištu.

Dr. Martens čizme i cipele su ušetale na muzičke podijume, da pomenemo samo Sex Pistols punk grupu čiji članovi su ih nosili, a ima ih na naslovnicama albuma poznatih brendova.

Suvereno vladaju i modnim pistama, rado ih nose uz odeću Marc Jacobs, Bodega i mnoge druge.

Poslednjih godina njihova poslovna politika je sjajna, sarađuju sa mnogim brendovima širom sveta, što je dobro prihvaćeno a daje i odlične poslovne rezulte.

Godišnje se proda oko 11 miliona pari Dr. Martens cipela i čizmi.

Uspeh nije izostao ni prošle godine, uprkos pandemiji.

Ovu godinu počinju sa projektom čija je inspiracija Kina. Biće tu zanimljivih rešenja, jer se ističe da su inspirisani talasima na moru, uopšte vodom koja u kineskoj kulturi simbolizuje bogatstvo.