Od sredine novembra 2023. godine, vivo uključuje Android 14 u nove, ali i postojeće vivo uređaje i to kroz lansiranje Funtouch OS 14. Ova nadogradnja predstavlja deo konstantne posvećenosti kompanije da svojim korisnicima omogući besprekorno korisničko iskustvo. Sa poboljšanim upravljanjem memorijom, olakšanim multitaskingom i inovativnim mogućnostima za uređivanje videa, kao i opcijama personalizacije, većom privatnošću i bezbednošću – novi operativni sistem kompanije vivo pruža vidno poboljšano korisničko iskustvo.

Besprekorno korisničko iskustvo i poboljšane funkcije za obavljanje više zadataka

Funtouch OS 14 korisničko iskustvo čini lakšim i jednostavnijim kroz različita unapređenja uređaja. Pre svega, tu je Smooth Envision, odnosno RAM Saver opcija koja je u suštini poboljšana funkcija za uštedu memorije i koja dodaje do 600 MB dostupnog RAM prostora uređajima sa RAM konfiguracijom od 8 GB i više. Takođe, unapređena funkcija malih prozora omogućava korisnicima da u pozadini mogu da imaju i do čak 12 aktivnih aplikacija, pružajući tako korisnicima fleksibilni komfor pri obavljanju više zadataka.

Personalizovano iskustvo i novi napredni alati za uređivanje videa

Uz još veći stepen personalizacije, kao što su različite opcije sata i fonta, korisnici mogu da prilagode čitav operativni sistem svojim potrebama. Pored toga, sada je još lakše kreirati jedinstveni video i foto sadržaj, i to zahvaljujući Funtouch OS 14 poboljšanim mogućnostima za uređivanje video zapisa. To uključuje slanje i deljenje video zapisa u njihovom originalnom kvalitetu, prilagodljiva podešavanja kvaliteta videa i 25 dodatnih filtera za kreativno uređivanje video zapisa.

Zaštita privatnosti i bezbednosti korisnika

Uvođenjem paketa funkcija privatnosti i bezbednosti, Funtouch OS 14 korisnicima pruža sasvim bezbrižnu i potpuno sigurnu upotrebu uređaja. Nova funkcija Smart Mirroring omogućava im da opušteno podele svoj ekran, bez brige da će nove notifikacije biti vidljive, slučajno otkrivajući lične podatke. Korisnici takođe mogu još bolje da obezbede svoje skrivene fotografije dodatnim korakom za proveru lozinke.

Raspored lansiranja Funtouch OS 14 na tržište

Funtouch OS 14 će biti dostupan od sredine novembra 2023. Prvobitno dostupan na X90 Pro, Funtouch OS 14 će postepeno biti predstavljen sve većem broju korisnika širom Evrope.

Planirani raspored za uvođenje vivo Funtouch OS 14:

Za X seriju:
• X90 Pro – Od sredine novembra 2023.
• X80 Pro – Od sredine decembra 2023.
• X80 Lite – Od sredine februara 2024.
• X60 Pro – Od sredine maja 2024.
Za V seriju:
• V29 – Od sredine januara 2024.
• V29 Lite – Od sredine februara 2024.
• V23 – Od sredine aprila 2024.
Za Y seriju:
• Y55 – Od sredine maja 2024.
• Y35 – Od sredine juna 2024.
• Y36 – Od sredine juna 2024.
• Y22s – Od sredine jula 2024.