Urwerk UR-100V je sat Inspirisan drevnim Sumerima. Drugo ime sata je Time and Culture II ili kratko – Sumer. A to sve i nije neobično pošto je samo ime brenda Urwerk nastalo po gradu Ur iz Mesopotamijske civilizacije.

Konkretan model se bavi tematikom sumerskog računanja vremena i činjenicom da su u gradu Uru oko 3.000 godina pre nove ere uveli koncept vremena koji koristimo i danas. Sat su podelili na 60 minuta, koji ima 60 sekundi.

Martin Frei, koosnivač i artistički direktor švajcarske kuće je istakao bogatu kulturu Sumera.

“Njihova mitologija je bogata, njihovi koncepti istinski bezvremenski. Ova malo poznata civilizacija je fascinatna. Za našu novu kreaciju koristili smo njihovu mitologiju, astronomiju, astrologiju i merenje vremena”, rekao je.

Na satu Sumer, safirno staklo je u obliku kupole, dok se ispod vidi omaž božanstvima drevne Mesopotamije. Bog Sunca Utu je predstavljen kroz četvorokrako sunce, a tu je i Nanna, bog Meseca.

Plava nijana je posvećena lapis lazuli (jedinstvenom kamenu koji se vekovima koristio za pravljenje plave boje), a povezana je i sa boginjom rata, ljubavi i plodnosti – Innann.

Tu su i nebeska tela, zbog svih dostignuća civilizacije Sumera u domenu astronomije.

Što se tiče tehnikalija UR-100V Sumer koristi automatski UR 12.02 mehanizam sa rezervom od 48 sati. Sati i minuti se prikazuju poput rotacije Zemlje.

Cena sata je 72.000 švajcarskih franaka i već je dostupan.