Xiaomi 14 Ultra je konačno stigao u Srbiju i evo prvih utisaka o telefonu koji je toliko drugačiji od svega do sada da smo ostali zatečeni tokom testa.

Čim vidite kutiju biće vam jasno da telefon dolazi u punom pakovanju, a to znači da su tu zaštitna maska i to od čvrste plastike kao i punjač od 90 wati.

Sam uređaj na prvi pogled i iz daljine deluje poprililno standardno. Ali dovoljno je pogledati pažljivije da bi se shvatilo da ni sa prednje ni sa zadnje strane nije kao drugi telefoni.

Leđa telefona su urađena od eko kože visokog kvaliteta koja nesumnjivo asocira na vintidž foto aparate. Veganska koža je urađena u nano tehnologiji, otporna na habanje, prašinu i vrlo izdržljiva. Oko nje je metalna lajsna a gornjom polovinom dominira segment sa kamerama, najveći i najispupčeniji do sada. U tom delu je telefon otprilike duplo deblji a uočljiva su čak četiri velika objektiva, kao i Leica logo. Kućište uređaja je napravljeno od jednog komada aluminijuma i to posebnog kvaliteta. Xiaomi navodi da je duplo otpornije u odnosu na prošlogodišnje modele i da nećete morati da se brinete eventualnih oštećenja, čak i u slučaju padova.

Sa prednje stane je ekran i to ne običan. Dijagonale je 6.73 inča i ceo telefon je nešto manji od najvećih modela na tržištu zbog čega baš lepo leži u ruci. Ivice su zaobljene i to ne samo bočne već sa svih strana. Tako je dobijen ovaj jedinstven izgled ali i bolji osećaj u ruci kao i lakše korišćenje, pogotovo upravljanjem gestovima poput povlačenja prstom sa neke od strana.

Ekran pruža vrhunski prikaz, a sa 522 tačke po inču oštrina je neprevaziđena. Slika je toliko dobra i toliko ne zamara oči da smo ponekada pomislili da gledamo u odštampani kadar a ne AMOLED ekran.

Osvežavanje je do 120 hz, a osvetljaj 3.000 nita i koristićete ga bez ikakvih problema u svim uslovima. Telefon je i sa ove strane dobro zaštićen i to staklom Xiaomi Shield Glass. Napravljeno sasvim novom tehnologijom uz visoku temperaturu staklo je otpornije čak 10 puta na padove. Ispod ekrana je i čitač otisaka prsta koji stoji na normalnom mestu, odnosno nešto više.

Ipak, ni jedinstven ekran, ili luksuzno kućište nisu ono što toliko izdvaja ovaj model – već je to kamera.

Najbolja kamera na telefonu IKAD

Xiaomi je na njenom razvoju radio sa legendarnom kompanijom Leica i rezultat je takav da ovaj uređaj nije pre svega telefon. Nego je ovo foto aparat i to Leica, koji uz to ima sve funkcije vrhunskog telefona.

Uređaj je opremljen sa četiri ogromna objektiva. Sve četiri kamere imaju senzore od 50 megapiksela u velikom rasponu žižnih daljina, čime su pokrivene sve moguće situacije i kadrovi koje ćete poželeti da snimite.

Glavna kamera koristi vrhunski Sony LIT900 senzor od jednog inča i ni na jednom telefonu nema većeg. Objektiv je žižne daljine 23mm a ono što ga izdvaja je varijabalan otvor blende od f1.63 pa do f4 koji ručno možete da podešavate menjajući količinu svetla koja stiže do senzora a time i dubinsku oštrinu kadra. Ni jedan drugi telefon nema ovoliki senzor i uz to ovakvo rešenje za blendu na glavnoj kameri i to je ono što glavnu kameru čini toliko drugačijom.

Pored njega tu su dva telephoto objektiva od 75mm i 120mm, koji imaju veliku upotrebnu vrednost, kao i ultra široka kamera od 12 mm. Sve ove tri kamere takođe koriste Sony senzore i to IMX858.

Čim uključite aplikaciju kamere, odmah ćete moći da birate između 5 opcija povećanja za kadriranje, što znači da su Xiaomi i Leica pored 4 objektiva dodali i još jedno i to od 2x povećavanja, koje se dobija kropovanjem moćne glavne kamere i to je odlično rešenje zato što pruža dodatne mogućnosti za lepše kadrove uz korišćenje najboljeg senzora uz blago kropovanje slike i bez gubitka kvaliteta.

Na prvom ekranu možete da birate između dva osnovna režima – Leica Authentic i Leica Vibrant i oba daju odlične snimke, ali je Vibrant nešto prilagođeniji društvenim mrežama sa istaknutijim bojama.

Kvalitet snimaka glavne i dva telephoto objektiva je bez ikakve dileme najbolji koji smo ikada videli na jednom telefonu. Ono što je ipak zanimljivo je da će možda poneki neiskusni korisnik pomislili da snimci nisu posebno aktraktivni na prvi pogled. I zaista, na njima boje i kontrast ne eksplodiraju sa ekrana i nema veštačkog izoštravanja detalja. Ali to uopšte nije slučajno i uopšte nije loše. Snimci koje ćete dobiti su najbliži vrhunskim foto aparatima koje jedan telefon može da napravi. Boje na snimljenim kadrovima su duboke i moćne, dinamika nenadmašna a svetla i oštrina baš onakvi kakvi su u prirodi. Naravno, možete vi da uključite neki od filtera ili pojačate kontrast i boje i dobićete slike kakvih ima na hiljade na Instagramu. Ali ovakav kvalitet i realnost snimaka koji zbog vrhunskih objektiva mogu da prenesu atmosferu i emocije kadra nećete moći da dobijete ni jednim drugim telefonom.

Ukoliko još imate i fotografsko iskustvo ili vreme da naučite da koristite Pro režim, Xiaomi 14 Ultra postaje moćna profesionalna alatka kojom ćete moći da snimate fotografije za izložbe, časopise ili kataloge. Zapravo, poželećete da odštampate neke od tih divnih kadrova i stavite ih na zid ili pokažete prijateljima.

Naravno, glavna kamera će sa senzorom od jednog inča i uz veliki objektiv zabeležiti najbolje snimke kako danju tako i noću. Za njom ne zaostaju ni dva telephoto objektiva, iako će njima trebati više svetla. Čak ni ultraširokoj i selfie kameri se ne može ništa zameriti.

Posebno ističemo divne portrete koje ćete snimiti vrlo lako, kao i recimo Leica crno beli režim koji pruža neverovatne kadrove. Podržana je i makro fotografija i to sa tri objektiva, kao i snimanje noćnog neba ili meseca. Video kadrovi mogu da se snimaju do 8K sa 30 slika u sekundi doduše samo glavnom kamerom, a tu je i master video režim kojim ćete moći da snimate filmske kadrove i to paralelno na više telefona.

Što se tiče tehničkih karakteristika telefona, one su u samom vrhu ultra flagship klase, što znači da sve pokreće Snapdragon 8 Gen 3 procesor uz podršku čak 16GB memorije. Tu je i 512GB za skladištenje. Uz HyperOS i Android 14 baš sve radi stabilno, vrlo intuitivno a novi Xiaomi operativni sistem je ubedljivo najbrži Android koji trenutno postoji. Može se reći da je i u softverskom aspektu Xiaomi dostigao nivo najvećih konkurenata u visokoj klasi. Trebalo bi napomenuti da se kod jačeg opterećenja telefon poprilično greje i to pre svega duž aluminijumske lajsne, ali zato nema pada u karakteristikama, što je kod nekih drugih modela bio problem sa ovim čipsetom.

Baterija je kapaciteta 5.000 mah i Xiaomi navodi da će biti dovoljna za 14.5 sati konstantne upotrebe. Na našem testu telefon je bez problema izdržao ceo dan uz vrlo intenzivno snimanje više sati. Ali ni prazna baterija neće biti preveliki problem zbog punjača od 90 wati kome će trebati oko pola sata da telefon napuni do 100 posto. Podržano je i bežično punjenje a telefon se može koristiti i za punjenje drugih uređaja.

Xiaomi 14 Ultra je bez ikakve dileme najmoćniji telefon današnjice. Sve njegove karakteristike su u samom vrhu ponude a neverovatna Leica kamera je postavila sasvim nove standarde koji će zadovoljiti čak i profesionalce.

Telefon se u Srbiji prodaje po ceni od 179.999 dinara.