Novi Xiaomi 14 je tek zvanično predstavljen u Evropi, a urednici Domino Magazina su već imali priliku da ga testiraju i to među prvima u Srbiji.

Nova generacija telefona donosi svetliji ekran, oštrije kamere, mnogo brži rad i brojne dodatke koji do nedavno nisu ni postojali. A sve to je spakovano u maleno kućište dimenzija 152,8 mm x 71,5 mm x 8,20 mm, što ovaj model čini najmanjim ali i najbržim na našem testu.

Xiaomi 14 – Dizajn

Xiaomi 14 izgleda atraktivno – kompaktan je, čvrst i uliva poverenje na prvi pogled. Lajsna je aluminijumska, dok je pozadina uređaja koji smo testirali u mat finišu. Ulaza za slušalice od 3.5mm nema, ali to više ne iznenađuje.

Samo kućište je tanko i elegantno a ističe se jedino baš veliko ostrvo za kamere, koje ne samo da zauzima dobar deo površine zadnje stane već je i značajno izdignuto. To je bilo neophodno zbog sasvim novog senzora kamere koji je iste površine kao recimo onaj kod modela galaxy S24 Ultra.

Xiaomi 14 – Kamera

Prvo što ćete primetiti kod kamere je koliko je brza. Uspeli smo da „ispucamo“ oko desetak slika u sekundi i kamera će bez usporavanja uspeti da ih obradi i snimi. Ovo je veliki pomak u odnosu na konkurenciju, pa čak i većinu aktuelnih flagship modela, koji značajno zaostaju u operativnosti kamere.

Na razvoju kamera Xiaomi tradicionalno radi sa kompanijom Leica i to je očigledno i kod ovog modela. Rezultat su sasvim novi objektivi glavne kamere kao i Light Fusion 900 senzor. Xiaomi navodi da se čip ističe visokom dinamikom koja bez problema pokriva od vrlo svetlih do vrlo tamnih kadrova pružajući profesionalni ugođaj prilikom snimaka. I zaista, čak i u automatskom point and shoot režimu, rezultati su impresivni.

Sva tri senzora zadnje kamere su od 50 megapiksela a pored glavne kamere tu su ultraširoki i telefoto objektivi. Pokrivene su žižne daljine od 14 mm do 75 mm, što će biti dovoljno za 99 posto situacija tokom snimanja.

Oštrina koju pruža glavni objektiv je u samom vrhu telefona koje smo testirali, a ono što pozitivno iznenađuje je da ni druga dva ne zaostaju. Čak i telefoto kamera pruža izuzetne rezultate, pre svega po pitanju oštrine. Zapravo, snimci su toliko dobri da kamera omogućava i dodatno povećanje digitalnim zumom bez gubitka oštrine sve do 10 puta. Jedino što će kolorit istog kadra snimljenog različitim objektivima ponekada dati i različite rezultate i to je moglo da bude bolje rešeno, odnosno sve tri kamere bi trebalo da su doslednije.

Leica uticaj je vidljiv pa se kadrovi snimaju uz Leica filtere. I baš to je glavna karakteristika snimaka – fotografije nisu među najrealnijima, poput onih na Google Pixel modelima, već daju određenu notu karakterističnu za Leica foto aparate. U pitanju je diskretna razlika, nema tu ničeg neprirodnog, već to samo znači da su boje na fotografijama nešto izraženije kao i kontrast ili dubinska oštrina koja radi sjajno, pogotovo kod portreta. Kadrovi zapravo izgledaju odlično.

Napredne funkcije kamere su brojne pa možete ručno u pro režimu da podešavate skoro sve parametre snimka od ISO osetljivosti, ekspozicije, do balansa bele ili manuelnog fokusa. Omogućeno je snimanje u rezoluciji do 50 megapiksela, a režim za snimanje dokumenata radi izvenredno.

Ističemo i poseban režim za snimanje meseca a rezultati su na nivou amaterskih teleskopa, pa će se videti planine i krateri. Da li telefon ovde koristi veštačku inteligenciju i dopunjuje kadar ne znamo, ali snimak impresionira i bićete oduševljeni činjenicom da vi lično možete da snimite mesec tako da se vide svi ovi detalji.

Trebalo bi napomenuti da su portreti zaista lepi u Leica stilu sa prirodnim zamućenjem pozadine.

Selfi kamera ima 32 megapiksela i prati zadnje kamere što često nije slučaj, pa ćete moći da snimate atraktivne fotografije i video zapise bez obzira na svetlosne uslove.

Video snimci su odlični, stabilni i fluidni, uz optičku stabilizaciju i podržan čak 8K format. Dobro je rešeno i zumiranje tokom video snimka koje omoguća postepeno povećanje, umesto grubog prebacivanja sa jedne na drugu kameru što daje filmski efekat. Ističe se i veoma moćan slow-mo režim, među najboljima u konkurenciji. Tu je i režiserki režim u okviru koga možete da povežete više uređaja za snimanje istor kadra, što olakšava i neku ozbiljniju produkciju i montažu.

Jedina mala zamerka kod kamere bi mogla da se odnosi na uočljivo bržu potrošnju baterije tokom snimanja, pogotovo video zapisa.

Što se tiče CristalRes AMOLED 1,5K ekrana, njegova dijagonala je 6.36 inča uz minimalan okvir od 1,71 mm. Ekran se pokazao izuzetno, svetao i pun kolorita pa se lako koristi čak i uz direktno sunce i refleksije sa svih strana. Ekran pruža čak 3.000 nita svetla uz osvežavanje do 120Hz. Gustina piksela ekrana je povećana na 460ppi, pružajući više detalja nego ikad.

Utisci

Opšti utisak prilikom korišćenja telefona je vrlo pozitivan. Doslovno sve radi brže, bolje i tečnije od svega što smo do sada isprobali. Čak je i zvuk nenormalno glasan i kvalitetan za jedan telefon. Zapravo, ne znamo kako su Xiaomi inženjeri uspeli da dobiju toliko jak zvuk iz ovako malog kućišta. Podržan je Dolby Atmos, a Xiaomi 14 ima čak četiri mikrofona.

Ugrađen je i IR kontroler koji će uz pomoć prateće aplikacije lako prepoznati vaše uređaje pa ćete moći da uključujete televizor ili klimu preko telefona, što je prečica za smart home. Sada je prebačen u okvire kamere, nudeći čist izgled na gornjem i bočnom okviru.

A kada smo kod Smart home, ovaj model je među prvima sa novim Xiaomi HyperOS ekosistemom. Novi operativni sistem radi stabilno i ponovo napominjemo – brzo. Brojne su opcije za personalizaciju telefona – od podešavanja pozadine, always on ekrana, ili pokreta kojima možete upravljati funkcijama uređaja.

HyperOS je zasnovan na Android 14 i Linuxu i pored naprednih funkcija na samom telefonu omogućava i lakše povezivanje sa drugim uređajima, od automobila do pametnih gedžeta za kuću kojih je sve više.

Xiaomi 14 pokreće Snapdragon 8 Gen 3 platforma, koja trenutno predstavlja sam vrh po pitanju procesorske snage. Kompanija je posebno istakla Loop LiquidCool technology kojim su rešeni svi potencijalni problemi sa pregrevanjem čak i tokom video striminga u visokoj rezoluciji ili zahtevnih igara. I zaista, telefon je ostao u granicama normale tokom korišćenja pa nam čak ni na prstima nije bilo neprijatno toplo na testu u igrama. U njima se dobija i poseban gejmerski meni sa svim dodatnim funkcijama koje će vam zatrebati, od ubrzanja performansi do promene vašeg glasa.

Zbog manjih dimenzija uređaja baterija je od 4610mAh ali će je punjač od 90 wati koji stiže u kompletu brzo dopuniti. Ističemo Ultra režim za čuvanje baterije koji će isključiti sve osim poziva i poruka i produžiti autonomiju uređaja na čak nekoliko dana, što može da bude vrlo korisno u određenim situacijama.

Xiaomi 14 je brz kao ni jedan model do sada, ekran je odličan, kamera neverovatna, a dobijate i punjač od 90 wati. Uz to nas je podsetio na važnu osobinu uređaja koji stalno nosimo sa sobom – da bude mali ali moćan. I Xiaomi 14 je upravo to.

Xiaomi 14 u Srbiji dolazi u 12+512GB varijanti, počev od 129.999 dinara.