Samsung Galaxy S24 Ultra je pre nekoliko dana stigao u Srbiju a urednici Domino Magazina su već imali priliku da ga testiraju. Utisci su odlični i čini se da je ovaj model prvi korak ka budućnosti telefona.

Prva stvar koju ćete primetiti je tanka crna kutija u kojoj telefon stiže. U njoj se pored samog uređaja nalazi samo USB-C kabl. Ovu praksu već nekoliko godina praktikuju Samsung i Appla smatrajući da već imate neki punjač kod kuće. Takođe, ova praksa znači i nižu cenu samog telefona, što možda i nije tako loše, odnosno bolje je uložiti u još memorije ili moćniju kameru, nego u punjač, koji uvek možete da kupite i naknadno.

Galaxy S24 Ultra je veoma sličan prošlogodišnjem modelu, uz neke ključne razlike. Telefon je zadržao karakterističan dizajn, ali je kućište ovog puta nešto tanje uz još oštrije ivice. Na zadnjoj strani urađenoj od stakla je glavna kamera sa čak pet objektiva. Ali, ono što ćete prvo primetiti je ravan ekran. Da Samsung menja pristup, moglo je da se nasluti još prošle godine, kada je S23 došao sa sasvim diskretno zakrivljenim ekranom. Dakle, ukoliko i dalje želite ekran za padajućim bočnim ivicama, moraćete da potražite flagship nekog drugog proizvođača. Izbor je i dalje veliki u visokoj klasi i svi, osim iPhone modela, i dalje biraju ovaj koncept.

Telefon deluje moćno, baš kao što smo i navikli od Ultre i svi koji se razumeju u telefone će odmah prepoznati o čemu se radi. Zbog nešto manjih dimenzija i drugačije raspoređene mase, čak i bez futrole uređaj stabilno leži u ruci u različitim situacijama.

Što se tiče priključaka i tastera, tu je samo USB-C ulaz sa donje strane, kao i tri tastera za power i volume. Ultra naravno ima i olovku i ona je skrivena skrivena sa donje strane.

Ipak, glavni novitet kućišta je materijal od kojeg je napravljeno a sada je to izdržljivi titanijum. Ekran je dobro ušuškan iza titanijumske lajsne pa će biti dodatno zaštićen od udaraca. Telefon je otporan na vodu i preživeće potapanje do 30 minuta na 1.5 metara dubine.

Uočljiv je i tanji okvir oko vrhunskog ekrana. Samsung je odabrao AMOLED dijagonale 6.8 inča koji će vas oduvati čim ga pogledate. U doslovno svim karakteristikama on je u samom vrhu i to se zaista odmah vidi. Čak 2.600 nita svetla će biti dovoljno za bilo koji zadatak u bilo kojim uslovima, pa čak i u sred bela dana uz direktno sunce. Osvežavanje ekrana je do 120Hz, ali Samsung je predstavio i Adaptivno podešavanje koje će ekran držati na 60Hz u većini situacija i samo po potrebi povećati frekvenciju, recimo kada igrate igricu, čime se značajno štedi baterija.

Skener prsta je ispod ekrana i dobro pozicioniran, nešto više nego kod konkurentnih modela, što je pohvalno. Skeniranje otiska prsta radi fantastično brzo i pouzdano i u 99 posto situacija će za delić sekunde očitati prst i otključati telefon. Naravno, tu je i biometrijsko prepoznavanje lica ali, kako se za njega koristi obična kamera a ne poseban senzor, ono nije toliko brzo kao otključavanje prstom.

Samsung Galaxy S24 Ultra kamera

Pored velikog ekrana, glavni adut Ultre oduvek je bila i kamera, a tako je i sada. Na poleđini uređaja je veliki segment sa pojedinačnim objektivma i to čak njih pet.

Glavna kamera je rezolucije 200 megapiksela, a tu su još i dva telefoto objektiva, što je novitet koji prvi put vidimo od ove godine i čini se da će i drugi proizvođači pratiti trend. Prva telephoto kamera ima povećanje od 3 puta a druga 5 puta, što je manje od desetostrukog optičkog povećanja kod modela S23 Ultra. Čini se da su inženjeri korejske kompanije shvatili da je zum od 10x iako atraktivan, zapravo vrlo ograničen u realnim uslovima, pa su odabrali mnogo korisniji od 5x. Takođe, ova kamera ima rezoluciju od 50 megapiksela, što znači da je rezolucija dovoljno velika da se snimci kropuju bez gubitka kvaliteta, čime se dobija digitalni zum i do 100x.

Ultra široka kamera

galaxy s24 ultra kamera

Glavna kamera

galaxy s24 ultra kamera

3x zum

galaxy s24 ultra kamera

5x zum

samsung galaxy s24 ultra kamera

Dodatno digitalno povećanje:

samsung galaxy s24 ultra telefon kamera

samsung galaxy s24 ultra telefon test kamere

Kao što se odmah vidi na primerima i to bez dodatne intervencije u obradi, snimci svih kamera su impresivni. Napredak u odnosu na prošlogodišnji model je očigledan, iako nije u pitanju svetlosni skok napred.

Trebalo bi napomenuti da su kamere kod većine flagship modela već toliko kvalitetne, da se čini da su proizvođači došli do fizičkog limita tehnologije. Glavni pomak tiče se oštrine – čak i uz veliko povećanje dodatno je unapređena i S24 Ultra je zaista u samom vrhu po kvalitetu snimaka. Dinamika boja, kao i osetljivost na svetlo je očekivano najbolja kod glavne kamere, ali daleko od toga da i ostale nisu upotrebljive. Zapravo štagod da slikate, kojim god objektivom – rezultati će biti odlični.

Ističemo i dodatna unapređenja kod noćnih snimaka, koji su neverovatno svetli. Zapravo, S24 Ultra će videti i ono što ne vidite golim okom i to je stvarno impresivno:

samsung galaxy s24 ultra telefon kamera nocni snimak

Video snimci su neprevaziđeni a ističe se snimanje rezolucijom 8K sa 30fps ili 1080p sa 240fps, što se meri sa najboljim profesionalnim kamerama današnjice.

Ističemo i izuzetno brz okidač koji će reagovati u trenutku svaki put.

Galaxy S24 Ultra i veštačka inteligencija

Ipak, ni sva ova unapređenja uopšte nisu glavni adut koji izdvaja S24 Ultra od svih ostalih telefona. Ali jeste revolucionarno korišćenje napredne veštačke inteligencije.

Izdvajamo neoliko primera. Ne samo da će AI u velikoj meri pomoći da snimite neverovatne fotografije, već ćete moći da edituje snimke na sasvim novi način. Recimo, možete da označite predmet ili čak osobu, pomerite je, povećate ili čak uklonite. Možete i prepustiti telefonu da generiše sasvim drugu scenu. Podržano je i zamućivanje pozadine i drugi alati koji će vam omogućiti kreiranje neverovatno atraktivnih sadržaja. Sve ovako izmenjene fotografije će dobiti mali watermark u donjem levom uglu, što je zgodno.

samsung galaxy s24 ultra vestacka inteligencija

Ni snimanje video zapisa nije zaboravljeno, pa od običnog videa možete da dobijete usporeni snimak i to tako što će veštačka inteligencija dodati neophodne frejmove u snimak. Samo prilikom pregledanja videa, pritisnite ekran i dobićete slow-mo. Ovako nešto je do pre par godina bilo moguće samo u SF filmovima i bujnoj mašti.

Unapređeno je i pretraživanje opcijom Circle to Search. Samsung je na tehnologiji radio zajedno sa Google-om i svodi se na to da na bilo kom ekranu možete da pretražite bilo šta. Recimo mesto, zgradu ili komad garderobe koji vam se dopada. Sve radi dosta dobro i brzo, mada nam se čini da bi pretraga mogla da bude preciznija. Takođe, korisnicima će izvesno trebati nešto vremena da se naviknu na nove pretrage.

Ali, ovakav način definitivno ubrzava proces i može olakšati potragu za nekim stvarima.

Samsung je omogućio i prevođenje telefonskih poziva i to u realnom vremenu. Možete da birate da li želite da čujete govornika i vidite prevod ili da dobijete i glasovni prevod na svoj jeziku.

Čak je i Notes aplikacija dobila napredne funkcije pa će veštačka inteligencija prepoznati tekst, prepričati ga ili izdvojiti najvažnije crtice.

U praksi, pisanje pratećom olovkom je poprilično prijatno, iako osećaj nije baš kao kada se piše po papiru. Prepoznavanje teksta na srpskom je radilo, mada ne baš svaki put kako treba i uz veoma pažljivo pisanje svih slova. Veštačka inteligencija bi trebalo još malo da se navežba, ali Samsung je krenuo sasvim novim putem na tržištu telefona i zato ne sumnjamo da će se tehnologije u godinama pred nama dodatno razvijati.

Što se tiče tehnikalija, tu je naravno moćni Snapdragon 8 procesor poslednje generacije, 12GB memorije i baterija od 5.000 mAh, koja će potrajati čak i dobra dva dana. Podržano je punjenje do samo 45 wati, što za 2024. godinu jednostavno nije dovoljno dobro. I to je otprilike jedina zamerka koju smo uspeli da smislimo.

S24 Ultra je bez muke sačuvao reputaciju jednog od najboljih modela koji mogu da se kupe, a uz još bolju kameru, titanijumsko kućište, neverovatan ekran i inovacije u domenu veštačke inteligencije, definitivno zaslužuje našu preporuku.

Galaxy S24 Ultra je u Srbiji dostupan po ceni od 169.999 dinara i to u četiri bolje – titanijum crnoj, sivoj, ljubičastoj i žutoj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime