Samsung je nedavno u Srbiji predstavio novi model telefona iz serije Galaxy i to – S23 FE. U pitanju je dakle još jedan uređaj koji donosi vrhunske karakteristike ali po značajno nižoj ceni. Ovaj koncept i seriju “Fan Edition” Samsung je prvi put ponudio modelom S20 FE koji je pobrao odlične kritike, kako novinara tako i korisnika. Nekoliko godina mlađi naslednik donosi isti koncept – većina najvažnijih karakteristika je na visokom nivou, a kompromisi (pa i uštede) su napravljeni kod manje bitnih detalja.

Dizajn telefona nesumnjivo podseća na S23 seriju, ali uz određene promene. Tu je aluminijumska lajsna koja izgleda luksuzno. Samsung je ovde primenio klasičan aluminijum umesto “Armor aluminum” kao kod standardnog modela S23. Takođe, zadnja strana nije od stakla već od polimera. Vizuelno deluje veoma dobro, uz niži rizik od lomljenja što i nije loše rešenje.

Što se tiče ekrana tu je dinamički AMOLED dijagonale 6,4 inča i rezolucije 2340 x 1080 tačaka uz osvežavanje od 120Hz. Osvetljaj se automatski prilagođava svetlosnim uslovima dodatno nadograđujući iskustvo korisnika. I utisak je vrhunski, sa sjajnom, oštrom i dinamičnom slikom. I ovde je Samsung malo uštedeo pa je ugrađeno Gorilla Glass 5 staklo, dok je drugih S23 modela nešto izdržljivije Gorilla Glass Victus 2. Ipak, verujemo da ogromna većina korisnika više ceni nižu cenu nego unapređenja otpornosti stakla u skladu sa poslednjim standardima. Takođe, ugrađen je optički umesto ultrasoničnog senzora prsta.

Sve ove promene učinile su da telefon košta značajno niže u odnosu na skuplje modele iste serije, pri čemu su ostale važne karakteristike ostale u samom vrhu.

Tako je pored odličnog ekrana tu i veoma brz procesor Exynos 2200 uz 8GB radne memorije. Samsung je dodatno unapredio hlađenje procesora, pa je u svim situacijama sistem radio brzo i stabilno, čak i kod zahtevnijih igara.

Što se tiče punjenja, podržano je do 25W (punjač nije u kompletu), a kapacitet baterije je 4500mAh i izdržaće ceo dan uz poprilično intenzivno korišćenje.

Instaliran je Android 13 sa One UI 5.1 nadogradnjom. Samsungov operativni sistem je već sasvim zreo, intuitivan i veoma stabilan.

Na kraju, dolazimo do verovatno najvažnije stvari modernih telefona a to su kamere. Galaxy S23 FE ima glavnu kameru od 50MP uz blendu f/1.8, širokougaoni objektiv od 12MP kao i telephoto kameru sa 3x optičkim povećanjem. Sve tri su pružile izuzetne snimke, a ističe se zum kamera koja pruža visoku funkcionalnost za snimanje sa distance uz vrhunsku oštrinu i dinamiku boja.

Luksuzan dizajn, odličan odnos cene i onoga što pruža uz provereni Samsung kvalitet i izdržljivost su više nego dobra preporuka za mode S23 FE.

Telefon je u Srbiji dostupan u četiri različite boje: krem, grafitnoj, boji mente i ljubičastoj po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 82,999 rsd.