Galaxy A15 je najjeftiniji Samung koji smo testirali ove godine i za oko 170 evra dobijate premijum dizajn preuzet sa skupljih serija, uz AMOLED ekran i pristojnu kameru.

Na zadnjoj strani telefona je prepoznatljiv segment sa tri samostalna objektiva. Leđa, kao i lajsna su napravljeni od plastike, ali osećaj u ruci i nije toliko plastičan. Masa uređaja je taman kako treba pa deluje dosta čvrsto i pouzdano. Nemamo zamerki ni na kvalitet izrade. Samo kućište nažalost nema otpornost na vodu, a od važnih stavki tu je 3.5mm priključak za slušalice i samo jedan zvučnik sa donje strane.

Tasteri za zvuk i uključivanje se nalaze na uzdignuću na lajsni. Gornja dva su nešto viša dok je taster za uključivanje u ravni lajsne zbog čega mu je nešto teže pristupiti i bilo bi bolje da je mekši. Sem toga, telefon dosta dobro leži u ruci, a i pored ravnih ivica, nije bio neudoban na dlanu, iako bi bilo još bolje da je nešto tanji ili uži.

Što se tiče ekrana, Samsung je telefon opremio AMOLED ekranom dijagonale 6.5 inča i ovo je svakako jedan od najjeftinijih telefona sa ovom tehnologijom i to je samo po sebi za pohvalu.

Osvežavanje je 90 Hz, a slika vrlo oštra i prijatna za gledanje, iako osvetljaj sa 800 nita nije među najboljima. Samo u ekstremno svetlim situacijama korišćenje će biti nešto napornije zbog toga. Rezolucija ekrana je solidnih 1080 x 2340 piksela a jedina zamerka se odnosi na usečenu selfie kameru uz gornju ivica, koja predstavlja relikt prethodnih godina kao i nešto širi prostor oko ekrana uz plastičan okvir koji uvek ukazuje na budžetsku klasu. Takođe, refleksije će, pogotovo napolju biti nešto upadljivije nego kod skupljih modela.

Čitač otisaka prsta je sa strane i to u ovoj klasi nije iznenađujuće. Radio je solidno brzo i pouzdano skoro pa uvek.

Kamera

Glavni senzor je rezolucije 50 megapiksela, tu je ultraširoka kamera od 5 megapiksela i makro rezolucije 2 megapiksela. Poslednju su mogli i da izbace zbog niske rezolucije i ne baš sjajnih karakteristika pogotovo kada nema dovoljno svetla. Slična je situacija i sa ultraširokom kamerom kojoj nedostaje i oštrine i dinamike.

Sa druge strane, glavna kamera se pokazala vrlo dobro u različitim uslovima. Preko dana ćete dobiti vrlo atraktivne snimke, solidne oštrine. Jedina bi bilo bolje da su boje nešto intenzivnije, ali od telefona u ovoj klasi teško može da se očekuje više. Digitalni zum je upotrebljiv ali do recimo tri puta a posle toga ćete uočiti sve više šuma. Čak i noćni snimci daju solidne rezultate, iako ne previše svetle. Ni selfie kamera ne zaostaje pa će biti više nego dovoljna za društvene mreže.

Aplikacija kamere je dosta standardna uz minimum opcija, a tu su i PRO režim ili slow mo i hyper lapse. Ipak, nema nekih posebnih filtera ili dodataka koji bi privukli određenu ciljnu grupu, pre svega mlade.

Što se tiče video snimaka, oni su u proseku budžetske klase, sa uočljivim duhovima i prosečnom stabilizacijom i za osnovne potrebe će biti dovoljni ali ne i više od toga i to je jedini ozbiljan nedostatak kamere.

Samsung je odabrao MediaTek Dimensity 6100+ čipset koji sa 4GB RAMa i 128GB memorije neće biti šampion brzine. Tako ćete već i kod osnovnih operacija primetiti da ceo telefon radi sporije, pa ćete prilikom prelaska iz aplikacija morati da sačekate ponekada i duže od sekunde. Igre će raditi ali većinom uz dugo učitavanje i uz kompromise po pitanju performansi.

Sve pokreće Android 14 uz One UI 6.0 koji pruža visoku stabilnost i poznato okruženje. Ako zanemarite spore reakcije telefona, sve radi kao što bi i trebalo. Tokom nekoliko dana korišćenja jedina zamerka koju smo primetili odnosi se na ponekada neobično reagovanje ekrana, koji je na trenutke ignorisao komande pogotovo kod otključavanja, ali nismo uspeli da uhvatimo logiku kada se to i zašto dešava. Ipak, verujemo da će ovaj problem biti rešen nekim od update-a.

Samsung garantuje četiri godine unapređenja i čak 5 godina za bezbednosne zakrpe što je za budžetski telefon baš dosta. To znači da će A15 dočekati čak i Android 18, što je daleka budućnost.

Baterija je kapaciteta 5000 mAh, ali naravno punjač nećete dobiti u kompletu. Uz punjenje od 25 wati za oko pola sata stiže se do 50 posto baterije. A kada je baterija sasvim puna biće dovoljna za više od jednog dana korišćenja čak i uz intenzivnije korišćenje. Jedino je aplikacija kamere umela da pojede bateriju relativno brzo. Čak ni tada telefon se nije mnogo grejao i to je pohvalno.

Utisci koje je A15 ostavio na nas su dosta dobri, sa više pozitivnih nego negativnih strana. Kao i uvek, kod budžetskih modela, kompromisi su sastavni deo paketa a ovde su najveći po pitanju performansi, što se vidi čak i kod standardnog korišćenja bez opterećenja.

Sa druge stane, solidan ekran, vrlo dobra kamera, premijum dizajn preuzet sa skupljih modela i Samsung brend po neverovatno niskoj ceni su ono što izdvaja model Galaxy A15, a cena od svega 170 evra će definitivno privući korisnike koji ne žele da potroše bogatstvo na telefon.