Kamera od 108 megapiksela, odličan i to AMOLED ekran, brzi punjač u pakovanju, atraktivan dizajn. I sve to na telefonu od samo 200 evra.

U pitanju je novi Redmi Note 13 koji ponovo dokazuje da Xiaomi pomera granice i nudi više u svakom cenovnom rangu. Ovoga puta otišli su korak dalje sasvim približavajući budžetski telefon modelima srednje klase. U nekim karakteristikama, Redmi Note 13 čak može i da se nosi sa flagship modelima od pre godinu ili dve.

Evo naših utisaka posle nekoliko dana korišćenja i testiranja telefona.

Dizajn uređaja je poprilično sveden i u skladu sa aktuelnim standardima. Ni jedan detalj ne privlači previše pažnje i to je u ovoj klasi dobro. Kućište je urađeno od polikarbonata i vrlo lagano, zbog čega se telefonom baš lepo barata između prstiju. Čak i zadnja strana koja je urađena kao imitacija stakla ne deluje previše plastično i jeftino iako će privlačiti otiske prstiju.

Sa zadnje strane su kamere, diskretno izdignute, a tu su i otvori za podržan stereo zvuk, što nemaju ni neki duplo skuplji modeli. Sa gornje strane je i maleni otvor za IR predajnik, a tu je i hibridni slot za SIM i SD kartice, što znači da ćete moći da proširite memoriju i to je uvek korisna opcija, iako je telefon opremljen sa više nego dobrih 256GB memorije. Tu je čak i 3.5mm ulaz za slušalice i u ovoj klasi je to pohvalno zato što nema dodatnih troškova za skuplje bežične slušalice.

Ekran je AMOLED i tako nešto je bilo nezamislivo po ovoj ceni sve do ovog modela. Prikaz slike je toliko dobar da se lako nosi sa flegšip modelima od pre godinu ili dve. Slika je svetla i oštra a sa 1800 nita svetla telefon se bez ikakvih problema koristi napolju po suncu.

Rezolucija ekrana je FHD+, uz 120Hz osvežavanja koje je potrebno ručno podesiti. Xiaomi ističe da je ekran dizajniran tako da smanjuje umaranje očiju, pogotovo po mraku.

Što se tiče zaštite, tu je Gorila Glass 3, kao i otpornost na vodu u okviru standarda IP 54. Dakle, nema potapanja, ali prskanje nije problem. Telefon će raditi i sa vlažnim prstima bez problema.

Senzor otisaka prsta više nije na tasteru za uključivanje već je ispod ekrana. Senzor nije među najbržima, ali radi sasvim pristojno i pouzdano. Retko kada neće prepoznati otisak prsta. Jedino bi bilo bolje da je nešto više, pa zato prilikom postavljanja vašeg otiska proverite tačan položaj palca, kako biste mogli da otključate ekran jednom rukom, odnosno skenirate baš taj deo otiska. Zanimljivo je da čitač otiska prsta radi nešto sporije na direktno osunčanom ekranu.

Kamera

Redmi je i ovde doneo velika unapređenja, koja su bila nezamisliva u klasi do 200 evra. A to znači da glavni senzor ima rezoluciju od 108 megapiksela, tu su još i makro i širokouagoni objektivi od 2 odnosno 8 megapiksela. Optičkog zuma nema, ali Redmi navodi da možete koristiti povećanje do 3X i to bez gubitka kvaliteta. To je omogućeno zbog veoma velike rezolucije od koje se kropovanjem dobija digitalni zum. I to radi dosta dobro, dokle god ima dovoljno svetla. Isti je utisak i kod korišćenja glavne kamere. Snimci su prirodnih boja, oštri i bez šuma po dnevnom svetlu. Uz slabije svetlo, kvalitet očekivano pada ali ne toliko dramatično kao kod starijih modela osnovne klase. To se može uočiti na sva tri objektiva, ali kamera sve u svemu ostavlja vrlo dobar utisak, a činjenica da može da snima i u punoj rezoluciji pruža mogućnosti za kasniju obradu ili korišćenje samo određenog dela kadra. Recimo, možete da snimite neku scenu, a onda isečete samo njen deo, koji će i dalje biti u dovoljno dobrom kvalitetu. Makro objektiv je radio solidno, iako u skronmoj rezoluciji, dok su ultraširoka i selfie kamera nešto slabije i trebaće baš idealni uslovi da bi se njima snimili fotografije bez zamerki. Za većinu situacija će ipak biti dovoljno dobri.

Video snimci su dobri, ali samo ako telefon držite na čvrstom osloncu. Nedostatak stabilizacije će se uočiti kod kretanja kamere pa izbegavajte takve kadrove. Kao i kod selfie kamere, preporuka je da snimate uz što više dnevnog svetla, ali ne i direktnog sunca usmerenog u objektiv. Trebalo bi napomenuti da će kamera često produžiti ekspoziciju čak i uz dnevno svetlo pa je potrebno da ruka bude mirna prilikom snimanja.

Kamera radi brzo, snima lepe portrete i odlično skenira dokumente koje će lako prepoznati u kadru.

Redmi kao da je hteo da pokaže šta sve može telefon po ovoj ceni pa su ga opremili NFC čipom, FM radiom, senzorom pulsa u okviru otiska prsta i IR predajnikom što znači da ćete telefon moći da koristite i kao daljinski za sve uređaje od klime pa do televizora ili pojačala.

Sve pokreće Snapdragon 685 procesor, koji je već pomalo vremešan, ali u velikoj većini situacija dovoljan. Nedostatak snage osetiće se samo u nekim baš naprednim igrama, kada će biti neophodno da se podešavanja spuste. Sem toga, sve ostalo radi sasvim normalno, bez štucanja i kočenja na modelu sa 8GB radne memorije i 256 GB za skladištenje koji smo testirali.

Na kraju, ne zaboravimo da se uz telefon dobija i brzi punjač od 33W koji će bateriju od 5.000 mah napuniti do 50 posto za oko pola sata. Instaliran je Android 13 uz donekle prevaziđeni Miui 14, ali očekuje se da do leta kompletna Redmi Note 13 serija dobije nadogradnju na Android 14 i novi Hyperos koji bi trebalo da sve dodatno ubrza, pruži brojna unapređenja i napredna podešavanja.

Redmi Note 13 je upravo postavio novi standard za telefone do 200 evra i u ovoj klasi nema ni jednog uređaja koji nudi kameru od 108 megapiksela, amoled ekran uz brzo punjenje.

Redmi Note 13 se prodaje u ponoćno crnoj, menta zelenoj, ledeno plavoj i boji okeanskog zalaska sunca uz tri varijante memorije, počevši od 25.999 dinara.