Šta kažete na telefon koji ima super brz procesor, odličnu kameru sa telephoto zumom, punjenje od 120 wati, premium izgled i jedan od najboljih ekrana ikada i sve to po značajno nižoj ceni od konkurencije.

Sve to je pruža novi realme GT 6 koji smo testirali među prvima u Srbiji.

Sigurno vas zanima kako je realme uopšte uspeo da ove vrhunske karakteristike ponudi po ceni od oko 800 evra, što je za oko 50 posto manje od konkuretnih modela sličnih karakteristika? Pa, realme jako dobro poznaje mlade korisnike i njihove preferencije i zato su napravili poneki kompromis na onim manje važnim aspektima uređaja, čime su uspeli da snize cenu. Sa druge strane, najvažnije karakteristike poput brzine, ekrana, kamere, punjenja i dizajna su u samom vrhu ponude i bez problema se nose sa uređajima od oko 1.500 evra.

Dizajn

Ono što ćete odmah primetiti je sasvim jedinstven dizajn uređaja. Sve ivice su zaobljene, a kućište je tanko i relativno lagano pa odlično leži u ruci. Ipak, glavni momenat je zadnja strana koja kombinuje mat leđa sa staklenom površinom koja reflektuje oko 80 posto svetla, ponašajući se kao ogledalo. Upravo stakla i ogledala su aktuelan dizajnerski hit ove sezone i realme je pratio trendove. Inače, trebalo bi napomenuti da je upravo kombinacija mat i sjajne površine na istom materijalu tehnološki veoma komplikovana za proizvodnju pa je za izradu leđa potrebno više od 30 procesa uz vrhunsku završnu obradu i inovativni pristup. I to se stvarno vidi, pa telefon izgleda kao rasni flagship, čak i bolje od nekih skupljih konkurenata.

Ekran

Sa prednje strane je AMOLED ekran dijagonale 6.78 inča, što je po nama idealna dimenzija a odmah po uključivanju se vidi koliko je kvalitetan. Ne samo da pruža vrhunsku oštrinu uz FHD+ rezoluciju, već donosi karakteristike kakve do sada nismo videli ni kod jednog drugog telefona.

Maksimalan osvetljaj je 6.000 nita, što do sada nismo videli i bez ikakvih problema ćete telefon koristiti u sred podneva uz direktno sunce. Čak su i refleksije na staklu minimalne, što doprinosi lagodnom korišćenju u svim uslovima.

realme ističe da je ovo omogućeno superiornim luminiscentnim materijalima, koji do sada nisu viđeni na pametnom telefonu, koji uz vrhunski prikaz smanjuju i potrošnju energije. To znači da zbog efikasnosti ekrana dobijate ekvivalent od oko 300 mili amper sati dodatne baterije. Sve to bez žrtvovanja osvetljenja ili performansi.

Podržano je osvežavanje od 1 do 120Hz, a tu je inovativna tehnologija zatamnjenja od 2160Hz koja smanjuje naprezanje očiju, posebno u uslovima slabog ambijentalnog osvetljenja. I zaista osećaj prilikom korišćenja telefona je bez premca i to u svim uslovima, a realme može da se pohvali i sertifikatima koji to potvrđuju a svakako se ističu SGS sertifikati kao i TÜV Rheinland Flicker Free.

Takođe i gejmeri mogu da budu zadovoljni zato što će brzina reakcije na dodir biti do visokih 2.500 Hz, a podržani su Dolby Vision i Pro-XDR.

realme je implementirao i veštačku inteligenciju pa će tako telefon prepoznati ponašanje korisnika, poput recimo učestalog treptanja ili zevanja prilagođavajući temperaturu i osvetljaj ekrana umornim očima.

Kamera

Većini korisnika ipak je najbitnija kamera i realme GT6 ima čime da se pohvali. Glavna kamera koristi Sony LYT-808 senzor rezolucije 50MP, koji pruža izuzetan kvalitet snimaka. Senzor nije među najvećima koji smo videli, ali sa visokom osetljivošću i otvorom blende od F1.69 može da se nosi sa njima u gotovo svim uslovima. Telephoto objektiv je žižne daljine od 47mm i koristi Samsung JN5 senzor rezolucije 50MP. Tu je i ultraširoka kamera od 8 megapiksela sa Sony senzorom.

realme navodi da GT 6 predstavlja novu generaciju kamera na telefonima, što znači da će veštačka inteligencija obrađivati raw snimke uz prirodniji rezultat. I zaista, kvalitet snimaka je na nivou najskupljih modela koje smo testirali prethodnih meseci, ali se realme već tradicionalno trudi da kadrovi na njihovim telefonima budu što realniji.

Ultraširoka kamera je pružila dobre rezultate, iako bi bilo lepše da ima više detalja, što je nedostatak zbog niže rezolucije senzora. Ipak, kvalitet kamere dolazi do izražaja korišćenjem glavne, ali i telephoto kamere. Ističemo i da sve tri zadnje kamere daju identičan kolorit i balans bele, što je vrlo pohvalno. Kada ima dovoljno svetla, glavni senzor pruža vrhunske kadrove, prirodan izgled, visoku oštrinu i vrlo lepe boje. Rezultat je vrlo dobar sam po sebi i na fotografijama nema preteranog izoštravanja, saturacije bojama ili druge intervencije algoritama za obradu sirovih snimaka i to je uvek pohvalno. Slična je situacija i sa telephoto objektivom. Uz optički zum, kvalitet snimaka će biti identičan kao i kod glavne kamere, skoro uvek, osim kod ekstremno svetlih ili tamnih kadrova. Podržan je digitalni zum do 20 puta, što nije previše, ali će zato raditi vrlo dobro čak i uz maksimalno povećanje a do 5 puta nećete uočiti smanjenje kvaliteta.

Dopalo nam se i zato što snimci nisu preeksponirani, već pružaju prirodnu dinamiku boja, što znači da ćete na snimcima dobiti ono što vaše oko i vidi. Rezulati su bili vrlo dobri, realni i atraktivni i ovo je bez dileme jedna od boljih kamera na telefonima danas i svakako jedna od najboljih po ceni nižoj od 1000 evra. Jedina razlika u odnosu na najskuplje modele, koji koriste i senzore veće površine pa i veća stakla koja mogu da uhvate više svetla, se vidi kod nešto slabijeg osvetljenja kada će biti više šuma na snimcima, ali će i dinamika opasti, pa bi u tim situacijama bilo lepše videti nešto više boja. To se vidi čak i kada je oblačan dan, pa će kamera produživati ekspoziciju, zbog čega je u takvim uslovima važno stabilno držati telegona za najbolje rezultate. Takođe, i vrlo svetli kadrovi će prilikom slikanja telephoto objektivom ponekada biti previše svetli, pogotovo kada je u kadru i taman deo, što ukazuje na nešto slabiju dinamiku u tim situacijama.

Što tiče aplikacije, ona je poprilično standardna, a ističemo realme prepoznatljivi Street view, gde ćete videti žižnu daljinu u milimetrima i dobiti dodatne filtere. Kamera će jako brzo reagovati na okidač i kašnjenje je svega 200 milisekundi. Ipak, samo snimanje u memoriju će potrajati delić sekunde više pa u tom smislu kamera nije među najbržima bar kod snimanja serije fotografija.

U režimu portreta dobićete i lak pristup podešavanju dubinske oštrine, naravno simuliranjem različitog otvora blende, koga ovde ipak neka. Moramo da pohvalimo portrete, sa dobrim zamućenjem pozadine koje se menja u zavisnosti od podešavanja sa impresivnim rezultatima.

Pored toga, u dodatnim opcijama se nalaze i režimi za snimanje noćnog neba, slow mo ili produžena ekspozicija kojom možete da lako dobijete vrlo atraktivne kadrove poput ovih.

Video snimci do 4K sa 30 slika u sekundi su odlični, bez seckanja i trzavica, podržano je i zumiranje tokom snimanja uz prirodne i glatke tranzicije i odličnu stabilizaciju.

Što se tiče subjektivnih utisaka oni su vrlo pozitivni. Ultraširoku kameru smo retko koristili, a telephoto zum pruža vrlo lep kadar i on nam je bio omiljen za snimanje tokom dana, kako ljudi tako i detalja oko nas. Jedino što pomalo nedostaje je veći optički zum, zato što je 47mm više takozvani normalac nego telephoto, bar po profesionalnim standardima. Ipak, to je mala zamerka i odnosi se na 9 od 10 telefona u ovom segmentu.

Pohvalićemo i selfie kameru od 32 megapiksela kako za fotogafije tako i za video snimke i zadovoljiće sve potrebe korisnika u skladu sa svojom namenom.

Performanse

GT 6 je jedan od prvih modela sa Snapdragon 8s Gen 3 čipsetom koji pruža moćne karakteristike i recimo AnTuTu score od 1,650,000.

Sve zadatke će telefon obaviti trenutno, bez štucanja i usporavanja, a igre će raditi bez ikakvih problema čak i u maksimalnim podešavanima. To konkretno znači League of Legends sa 120 FPS i full frame rate.

Tu je i gejmerski meni u kome možete da prilagodite sve parametre rada u igrama.

Kapacitet RAMa je 16GB a za skladištenje je tu čak 512 GB memorije i to su karakteristike u samom vrhu, što će posebno odgovarati mladima koji na telefonima uvek imaju gomilu aplikacija i sadržaja.

realme ističe i posebno razvijen sistem hlađenja, koji će uz pomoć bakra i 9 slojeva materijala za disipaciju toplote sve držati prijatno svežim čak i tokom zahtevnih procesa.

Od ostalih sitnica, dodaćemo da je IR predajnik zgodan dodatak za kontrolu klima uređaja ili televizora. Takođe, ističemo odličan kvalitet reprodukcije sa ugrađenih stereo zvučnika, iako je gornji bio uočljivo glasniji što je nas je malo nerviralo kod igara ili gledanja filmova i serija na telefonu. Vibracija telefona je odlična, snažna i precizna. Čitač otisaka prsta ispod ekrana i biometrijsko prepoznavanje lica su radili bez greške, baš kao i kompletan android 14 uz realme ui 5.0 koji je već zreo i veoma stabilan.

realme se kao i drugi proizvođači okreće veštačkoj inteligenciji koja će pratiti vaše navike i preferencije, pa ćete tako recimo moći da lakše manipulišete određenim sadržajima. Na primer možete bilo koji content da prevučete do ivice gde će se pojaviti AI Smart Loop kojim dalje možete da upravljate po potrebi čime se sve olakšava, odnosno u jednom koraku zamenićete 6 ili 7 koraka na običnom telefonu.

Telefon nema bežično punjenje, ali realme je negde morao da ušedi kako bi ponudio vrhunske ključne karakteristike.

Baterija i punjenje

Na kraju, dolazimo do baterije i punjenja. Kapacitet baterije je masivnih 5.500 mili amper sati i to je neprevaziđeno do sada, a u praksi znači da će telefon izdržati puna dva dana. Ali i kada se isprazni neće biti problema zato što je podržano punjenje do 120 wati, što znači da ćete 50 posto baterije dobiti za 10 minuta na punjaču a 100 posto za 28 minuta. Nažalost u Evropi i Srbiji realme više neće uz telefone isporučivati i punjače i to je šteta.

realme je modelom GT 6 još jednom pokazao da vrlo pažljivo sluša svoje korisnike i ponudio vrhunske karakteristike poput najboljeg ekrana, luksuznog dizajna i brzine uz značajno nižu cenu. Upravo zato realme GT 6 jeste opravdao reputaciju flagshhip killer-a.

Cena telefona u Srbiji je 96.999 dinara. Promotivna cena do kraja juna podrazumeva popust na 94.999 i poklon: Air 6 Buds i 120w punjač.