Ako tražite solidan telefon za 300 evra novi realme 12 5G bi mogao da bude dobar izbor. U pitanju je pravi telefon za svaki dan, koji će moći da obavi većinu zadataka na zadovoljavajući način i to po prihvatljivoj ceni.

Dizajn kućišta je u skladu sa serijom 12, ali bez zakrivljenog ekrana i ivica kao kod oba modela 12 Pro. Zadnja strana je plastična i stiže u dve boje – lila i zelenoj. Ovde nema veganske kože, kao kod modela 12 Plus ali to i nije loše zato što telefon sasvim fino leži u ruci.

Iako su mu ivice oštre, zato što je tanak i lagan sa 188 grama i 7.69 mm je prijatan na dlanu.

Lajsna je i ovde od plastike napravljene kao imitacija metala i samo se nadamo da se neće brzo izgrebati. Ali, većina korisnika će ionako telefon držati u futroli koja se dobija u kompletu pa to verovatno neće biti problem.

Na kućištu možemo da uočimo i priključak za slušalice a u ekonomskoj klasi je to uvek dobra ideja, kao i stereo zvučnike. Čak i neki skuplji modeli ih nemaju i to je stvarno za pohvalu.

Zanimljivo je da realme čak ima i režim sa pojačavanjem zvuka za 200 posto, koji je – glasan.

Ekran će prepoznati mokre prste, a sve je otporno na vodu u okviru standarda IP54. Čitač otisaka prsta je na tasteru za uključivanje i radio je solidno, poprilično brzo i skoro uvek je očitavao otisak bez greške.

Što se tiče ekrana u pitanju je LCD dijagonale 6.72 inča i rezolucije FHD+. Osvetljaj je 950 nita a osvežavanje do 120 Hz. Prikaz slike je korektan, solidno oštar ali ne i previše svetao i kontrastan, što bi moglo da bude određeni problem kod baš direktnog sunca ili recimo dužeg čitanja teksta na ekranu.

Ipak za većinu situacija je dovoljno dobar, pogotovo za svakodnevno pregledanje društvenih mreža ili gledanje filmova i serija.

Telefon će moći da snizi osvežavanje sve do 45Hz, što je dobro, zato što će sačuvati bateriju.

realme 12 ima jedan senzor glavne kamere i to vrlo dobri Samsung od 108 megapiksela žižne daljine 24mm i sa otvorom blende f1.8, što je dovoljno za lepe fotografije u skoro svim uslovima, čak i uz slabije svetlosne uslove. A kada ima dovoljno svetla, dobićete vrlo atraktivne snimke, više nego dovoljnog kvaliteta za 90 posto situacija.

realme je telefon opremio i trostrukim digitalnim zumom direktno na senzoru, koji se dobija kropovanjem njegove poprilično velike rezolucije. I to radi sasvim dobro, odnosno do 3 puta povećanja neće biti problema.

Aplikacija kamere nije među najbržima ali i nudi standardan set opcija uz intuitivno korisničko iskutvo. Ističemo dodatne filtere i režime na kojima je realme radio sa stručnjacima za filmske efekte i mladi će ih izvesno koristiti.

Video snimci su dobri sa solidnom stabilizacijom, ali kod dužih kadrova i pomeranja telefona, videće se štucanje i duhovi. Ipak, ništa od toga ne izlazi iz okvira ove klase.

Ističemo dosta atraktivne noćne kadrove, koji se ističu kako oštrinom tako i dobrom dinamikom.

realme posebno ističe i mogućnost snimanja dobrih portreta u čemu pomaže i senzor dubine, pa će zamućenje pozadine u većini kadrova raditi baš kako treba.

Podržan je i digitalni zum do 20X, ali ipak uz značajan gubitak oštrine, za sve preko 3x.

Selfie kamera je solidna i u okvirima segmenta.

Sve pokreće MediaTek Dimensity 6100+ 5G Chipset a tu je i 8GB RAM-a i 256GB memorije, što će biti dovoljno za većinu standardnih zadataka uz efikasan rad, što je uvek značajno. To znači da će baterija trajati više od jednog dana i to uz intenzivno korišćenje. Operativni sistem je Adnroid 14 uz realme UI 5.0. Sve radi stabilno ali ne i najbrže pa će se videti blaga usporavanja prilikom brzog prelaska sa ekrana na ekran ili između aplikacija. Igre su radile, iako ne na najvišim podešavanjima, a telefon se nije previše grejao čak ni tokom zahtevnih zadataka. Tu je i svašta od unapredih instaliranih aplikacija koje možete slobodno da obrišete.

Ističemo da je podržan i Mini Capsule 2.0, unapređena verzija poopularnog sistema za obaveštenja, koja je baš dobro prošla kod mladih. Na njoj možete da dobijate najrazličitije notifikacije i parmametre, od vremenske prognoze ili muzičkog ritma pa do događaja u kalendaru ili koraka koje ste prešli tog dana.

Baterija je kapacita 5.000 mAh a podržano je punjenje od 45 wati, ali nažalost realme više ne isporučuje punjač uz telefon u Evropi što je prava šteta. Za 30 minuta na punjaču dobićete 50 posto baterije.

realme 12 5G je odličan telefon koji donosi punu funkcionalnost uz vrlo prihvatljivu cenu. Mladima ili možda starijim korisnicima koji ne traže ultimativnu brzinu ovo bi itekako mogao da bude zanimljiv izbor.

Telefon se u Srbiji prodaje po ceni od 37.999 dinara.