Na tržište u Srbiji, posle atraktivnih modela realme 12 Pro i 12 Pro+, stigla su dva jeftinija modela iste serije – realme 12 i realme 12+ koji vam predstavljamo prvi.

Koncept dizajna je nesumnjivo zajednički, ali razlike su očigledne – ovde je ravan ekran, oštre su ivice lajsne a ostrvo sa kamerom je manje.

Realme ističe da je na seriji 12 radio francuski dizajner satova Ollivier Savéo, a taj uticaj vidi se i ovde pre svega kod metalnog prstena oko kamera – nema nazubljenog metalnog detalja kao kod skuplja dva modela, ali dizajn je ostao solidan.

Zadnjom stranom dominira veganska koža, kao i ova prepoznatljiva linija na sredini, koja je ostala još od prošlogodišnjih modela.

Ostrvo za kamere je okruglo sa 4 otvora, ali samo 3 se koriste za kamere dok je preostali tu iz dizajnerskih razloga.

Upadljiva lajsna ima hromirani finiš, ali je jasno da se radi o plastici. Zbog oštrih ivica i velike površine malo se brinemo zbog potencijalnog grebanja i habanja, odnosno kako će izgledati posle nekoliko meseci ili godina.

Uočljiv je 3.5mm ulaz za slušalice, a stereo zvučnici pružaju odličan kvalitet reprodukcije pa čak i dovoljno glasan zvuk sa ugrađenih drajvera.

Telefon je sa svojih 190 grama među lakšima, sa dobro raspoređenom masom.

Prednjom stranom dominira ravni AMOLED ekran rezolucije FHD+ i dijagonale 6.67 inča. Čak 2000 nita svetla biće dovoljno za lagodno korišćenje svuda. Osvežavanje je 120 Hz, a slika koju pruža je odlična, vrlo oštra i dobrih boja. Kvalitet ekrana bez dileme prevazilazi klasu kojoj uređaj pripada.

Realme je telefon opremio i Rainwater Smart Touch tehnologijom za prepoznavanje mokrih pristuju i kiše, koje neće praviti probleme tokom korišćenja.

Skener otisaka prsta se nalazi ispod ekrana i to je do nedavno takođe bilo rezervisano samo za skuplje modele. Prepoznavanje otiska radi precizno i brzo i to svaki put i to čak i uz direktno sunce, a realme navodi da će skener raditi pouzdano u svim uslovima pa čak i na niskim temperaturama sa smrznutim prstićima.

Kamera

Što se tiče kamere, tu su tri objektiva. Glavni senzor je SONY LYT-600 rezolucije 50 megapiksela sa otvorom blende od f1.88 i žižnom daljinom od 28mm. Iako nema optičkog povećanja, omogućen je zum od 2x direktno na senzoru, pa će se kropovanjem dobiti snimak poput onog veće žižne daljine i bez gubitka kvaliteta. I upravo to je jedan od glavnih aduta ove kamere, a realme navodi da ćete napraviti baš lepe portrete ovom kombinacijom.

Snimci glavnom kamerom jesu atraktivni, vrlo prirodnih boja i solidne oštrine po dnevnom svetlu. Do 2X povećanja zaista se neće videti gubitak kvaliteta, ali uz veći digitalni zum možete očekivati sve više šuma.

Ističemo i dobar režim za portrete, iako će mu se ponekada desiti da zabrlja, ako pozadina nije dovoljno kontrastna. Ukoliko to nije slučaj, snimci će biti baš dobri i preporučujemo da ih uvek snimate uz 2x povećanje odnosno ekvivalent žižne daljine od 52mm.

Snimci po mraku, pogotovo uz noćni režim i stabilan oslonac daju reprezentativne rezultate, a čak i iz ruke će moći da se dobiju lepi i dovoljno svetli kadrovi.

Ultraširoka kamera je rezolucije 8 megapiksela i žižne daljine 16mm i pruža pristojne snimke, kojima kada se uvećaju nedostaje nešto preciznosti, odnosno detalja.

Što se tiče selife kamere od solidnih 16 megapiksela, ona je dovoljno dobra za društvene mreže, pozive i video zapise, čak i uz svetlo sijalica i zaslužuje pohvalu.

Podržano je snimanje i video zapisa do 4K sa 30 sličica u sekundi. Ukoliko je telefon relativno statičan, rezultat će biti odličan. Sa druge strane, ako se kamera previše pomera horizontalno videće se kratko treptanje, ali to smo uočili i na nekim skupljim modelima. Napomenimo i da stabilizacija slike radi odlično.

Kao i kod skuplja dva modela serija 12, tu su sinematogradski filteri na kojiima je realme radio sa poznatim stručnjakom Claudiom Mirandom.

Aplikacija kamere radi solidno brzo i teorijski može da zabeleži do 208 snimaka po minutu što je impresivno. Tu je poprilično standardan set opcija uz karakterističan realme dodatak ulične fotografije i pregršt simpatičnih filtera.

Sve pokreće MediaTek Dimensity 7050 5G Chipset, proizveden u TSMC fabrici uz 6 nanometarski proces. Procesor je dovoljno brz i efikasan pa će sve raditi pouzdano u 99 posto situacija. Telefon će retko kada usporiti, a čak i većina igara je radila brzo i bez problema uz 12GB memorije.

Operativni sistem je Android 14 a garantovano je dve godine unapređenja kao i tri godine za bezbednosne zakrpe. Ističemo 512 GB memorije što će oduševiti mlađe korisnike orijentisane ka multimedijalnom contentu.

Kapacitet baterije je standardnih 5.000 mAh a podržano je punjenje do 67 wati, ali punjač više neće biti deo prodajnog kompleta i fanovi brenda sigurno neće biti oduševljeni. Za punjenje do 50 posto biće inače dovoljno svega 19 minuta.

Cena realme 12+ telefona je 43.999 dinara ali je do kraja maja spuštena na 40.999.