Na našem testu ove nedelje našla se Nokia G22, sasvim novi koncept poznatog brenda. HMD Global, dom Nokia telefona, ga reklamira kao model koji možete lako sami da popravite. Evo šta to znači u praksi i kakvi su naši utisci.

Na prvi pogled, G22 je sasvim uobičajen, moderan, pametni telefon. Dizajn je sveden i jasna je veza sa nekim ranijim Nokia modelima. Odnosno, spolja nema detalja koji bi ukazivali da ovaj telefon ima veliko srce (koje možete da zamenite po potrebi).

Ipak, uz pomoć osnovnog alata za otvaranje telefona, plastičnih polugica i kartica zadnji poklopac se (relativno) lako skida. Tada možete da zamenite oštećen ekran, priključak za punjenje ili bateriju.

Ideja je da se telefon koristi duže, smanje troškovi i negativan uticaj na prirodu.

Za ceo proces vam neće trebati profesionalne prese i grejači, alkohol i komplikovan alat, dok se kompletna uputstva nalaze u zvaničnim dokumentima.

Ovaj modularni pristup zaista moramo pohvaliti.

Što se tiče uobičajenih karakteristika one su u skladu sa cenovnim rangom telefona.

Kućušte je napravljeno od reciklirane plastike i odaje sasvim solidan utisak.

Ekran je dijagonale 6.5 inča. U pitanju je LCD sa osvežavanjem od 90 Hz, što je vrlo dobro, čak neočekivano za poprilično povoljan model. Staklo je Gorilla Glass 3, što će ga učiniti otpornim na grebanje, iako ne po poslednjim standardima flagship modela. Ipak, to se rešava jeftinom zaštitnom folijom. Ekran pruža oštru sliku a pokretni kadrovi su zbog višeg osvežavanja tekli glatko i bez seckanja.

Kamera na telefonu je ono što ga definitivno izdvaja. Glavni senzor je od 50MP uz f1.8. Rezultat su veoma kvalitetne fotke, oštrih detalja i prirodnih boja. Posebno impresivne rezultate će ostvariti uz dosta svetla. Tu je i makro senzor za slikanje detalja, kao i senzor dubine. Utisci koje je kamera ostavila tokom testa su bili pozitivni i zaslužuju pohvalu.

Procesor koji sve pokreće je Unisoc T606 sa 4GB RAM memorije i 128GB prostora za skladištenje podataka. Tu je i slot za microSD karticu, što je uvek korisno. Unisoc procesor ne donosi izvanrednu brzinu potrebnu za zahtevne aplikacije i još više igre, ali ima drugu dobru osobinu – malu potrošnju. A to znači da je telefon sa jednim punjenjem baterije izdržao puna tri dana, što je jedan od najboljih rezultata kod modernih uređaja. Baterija će zadržati 80% kapaciteta posle 800 punih ciklusa punjenja, što je više nego dobro.

Operativni sistem je Android 12 a telefon radi sasvim brzo i stabilno. Obezbeđeno je 2 godine nadogradnje Android operativnog sistema i tri godine mesečnih bezbednosnih ažuriranja.

Nokia G22 telefon u Srbiji je dostupan u Lagoon Blue boji i u 4/128 GB konfiguraciji memorije i prostora za skladištenje. Preporučena maloprodajna cena telefona je 24.999 dinaa uz produženu trogodišnju garanciju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime