Nokia polako ali sigurno gradi svoj povratak na vrh u svetu mobilnih telefona. Trebalo bi da znate da je Nokia brend sada pod okriljem kompanije HMD Global koju vode neki od bivših rukovodilaca koji su ovo ime svojevremeno i uzdigli na sam svetski vrh.

Svi novi modeli su zasnovani na Androidu a Nokia polako izbacuje sve više telefona. Pored osnovnih modela, tu su i oni sa nešto većim ambicijama.

Baš takav je i Nokia 7 Plus koji smo imali priliku da testiramo.

Ono što ćete prvo primetiti je vrlo kvalitetno kućište. Tu je aluminijumski okvir iz jednog komada koji izgleda odlično. Zadnja stranica je urađena od keramike, što je sjajno rešenje.

Tu je i čitač otisaka prsta kao i dva objektiva kamere. Uz desnu ivicu je taster za uključivanje kao i oni za podešavanje glasnoće. Nasuprot njima je ležište za SIM i memorijsku karticu.

Tu je i 3.5 mm ulaz za slušalice i to sa gornje strane, dok je dole USB-C priključak koji definitivno preuzima primat čak i u srednjoj klasi.

Ipak osnova uređaja je vrlo kvalitetan ekran od 6 inča sa odnosom strana 18:9. Njegova rezolucija je 1080×2160 a iskorišćen je IPS LCD ekran. Još jedna pozitivna stvar je da je staklo prekriveno Corning Gorilla Glass 3 slojem koji će ekran zaštiti od grebanja.

Nokia 7 Plus nije mali telefon. Pored velikog ekrana posledica je i dovoljno mesta za bateriju od 3.800 mAh, što je dosta. To znači da je na našem testu mogao da se odgleda ceo HD film a baterija je bila na oko 20 posto.

Uz intenzivno korišćenje, Nokia 7 Plus će izgurati ceo dan bez problema sa jednim punjenjem.

Verujemo da vas najviše zanima kvalitet kamere? Ona ima dva objektiva koje pravi Zeiss, što je uvek dobra preporuka. Prvo staklo je širokougaono i snima fotke od 12 MP uz otvor blende od 1.75, dok je tu i telefoto objektiv sa 13 Mp i F2.6.

To je zanimljivo rešenje koje pruža visoku funkcionalnost i vrlo dobre snimke.

Nokia je obezbedila i “bokeh” režim koji kombinuje snimke sa dve kamere i pruža zamućenu pozadinu, poput fotki sa kvalitetnih DSLR aparata. Slično rešenje imaju iPhone i Samsung na svojim top modelima.

Nokia 7 Plus dolazi sa Android Oreo operativnim sistemom i to u verziji skoro identičnoj onom na modelima Google Pixel 2. Dakle, nema nepotrebnih dodataka diskutabilne funkcionalnosti i stabilnosti. Zbog toga bi trebalo i da Nokia 7 Plus brže dobije buduće nadogradnje operativnog sistema.

U srcu uređaja je Snapdragon 660 chipset sa 4GB memorije, što nije u vrhu ponude ali je dovoljno dobro da sve radi brzo, stabilno i glatko.

Ovaj model predstavlja srednju klasu uređaja i njegove karakteristike nisu najbolje na tržištu. Ipak, pruža puno toga po prihvatljivoj ceni. Dizajn je veoma dobar, ekran kvalitetan a sve radi baš kao što se i očekuje. Keramička pozadina će biti izdržljiva i neće se tako lako ofucati. Kamera je veoma dobra a dva objektiva pružaju unapređenu funkcionalnost. Nokia 7 Plus ima našu preporuku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime