Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, nedavno je predstavila novi model – 5710 XpressAudio. I već na osnovu naziva jasno je da ovaj telefon ima posebnu svrhu – da vam pokrene nostalgiju i podseti na slavne dane poznatog brenda.

Inspiraciju za koncept i posebno dizajn pronašli su pre svega u modelu Nokia 5310 iz 2007. godine. Ipak, ovo je novo vreme, pa ovaj telefon ima i neke nove trikove, pored nekih, proverenih starih karakteristika.

Dizajn je zanimljiv, pa telefon izgleda kao da je iskočio iz 2000-ih. Ali je istovremeno predimenzioniran, odnosno veličine modernih telefona samo bez ekrana koji dominira, što je baš neobična kombinacija.

Nokia je definitivno želela da uređaj odaje utisak telefona iz prošlosti. Kućište je napravljeno od polikarbonata, sa zadnjim poklopcem koji se skida i ispod koga se nalazi baterija (koju možete da zamenite), dva slota za nano SIM kartice i jedno mesto za micro SD memorijsku karticu.

Ali odmah pored je iznenađenje. Iznad je još jedna fioka u kojojoj se kriju bežične slušalice. One se sa telefonom povezuju Bluetooth vezom. To je ključna osobina telefona, kojom se ne mogu pohvaliti drugi modeli. I definitivno je korisno da slušalice uvek imate pri ruci.

Sa prednje stane je ekran od 2.4 inča rezolucija QVGA, što je oznaka koju odavno nismo videli i znači da ima 320 x 240 piksela. Za moderne standardne to je poprilično malo, ali zato pruža autentični vintage izgled svega na ekranu. Potpuni ugođaj će ipak dati numerička tastatura, što znači da ćete za poruke i kontrolu morati da koristite palac uz puno strpljenja. Ako ste se ponadali, ekran naravno nije osetljiv na dodir.

Sa strane telefona su tasteri za kontrolu mp3 plejera i podešavanje glasnoće. Da, pesme se čuvaju na memorijskoj kartici. Nema streaminga.

Telefon ima kameru od 0.3 megapiksela, što je još jedan ”through back”. Za punjenje je tu MicroUSB ulaz.

Nokia operativni sistem je prepoznatljiv a pronaćićete legendarne Zmijice (dovoljno da ga kupimo samo zbog toga) i FM Radio.

Slušalice koje stižu u kompletu su pružile veoma dobar zvuk uz blokiranje buke. Pohvalno je što će telefon raditi danima bez punjenja baterije, što je jedna od dobrih stvari iz prošlosti.

Nokia 5710 XpressAudio je zanimljiv model koji će vlasnicima omogućiti da se sklone sa dosadnih društvenih mreža i napornih streaming servisa i vrate svojoj omiljenoj mp3 listi i nekom jednostavnijem vremenu.

Što možda i nije loša ideja?

Nokia 5710 XpressAudio je dostupna u Srbiji po ceni od 10.999 RSD, što je svakako još jedan plus.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime