Huawei Watch GT4 je aktuelan modelog poznate kompanije i proverili smo šta je to što nudi i čime se izdvaja u odnosu na jaku konkurenciju u domenu pametnih i fitnes satova.

Sat spada u srednju klasu ali je po mnogim karakteristikama bliži luksuznim modelima. To se pre svega odnosi na dizajn, koji je dodatno unapređen ovom generacijom.

Iza oznake GT4 krije se čak osam modela – 4 muška i 4 ženska koji se razlikuju po kućištima. Nisu u pitanju samo kozmetičke izmene već sasvim drugačiji dizajn, pa će kupci imati pregršt izbora. Urednici Domino Magazina su testirali muški model sa metalnom narukvicom.

U kutiji ćete pored samog sata pronaći još i konektor za bezično punjenje, ali ne i sam punjač pa ćete morati da iskoristite onaj od telefona.

Muški modeli su dimenzija 46 mm, a metalna narukvica, kao najdugotrajnija, je obično među popularnijim izborom kod ljubitelja satova. Značajan razlog je i što se satovi sa njom lakše prodaju na sekundarnom tržištu.

Huawei Watch GT 4 izgleda odlično na slikama ili polici ali na ruci je pravo zadovoljstvo videti ga. Pogotovo će se dopasti svima koji vole velike satove. Dizajn ukazuje da su dizajneri i inženjeri iz Huawei bili inspirisani klasičnim modelima, poput Audemars Piguet. Da ne znate da je u pitanju pametni smart watch verovatno vam to ne bi ni palo na pamet. Zbog dizajna i metalne narukvice, sat će odlično stajati na ruci uz odelo, ali i tokom sporta. Samo promenite skin i prilagodite izgled ali i funkcionalnosti okolnostima.

Druga stvar koju ćete primetiti posle kućišta je ekran i to okrugao, što je rešenje koje nam se više dopada nego kod onih pravougaonog oblika. U pitanju je AMOLED dijagonale 1.43 inča, kakav smo viđali i kod starijih Huawei satova.

Osvetljaj od 600 nita nije u samom vrhu i ima i boljih, ali više je nego dovoljan za lagodno korišćenje. Huawei je oduvek imao odlične ekrane, pa ni ovaj nije izuzetak. Iako nije reč o najnovijem modelu, on je dovoljno oštar i sveto čak i za korišćenje po sunčanom danu napolju. Rezolucija mu je 466X466 piksela i u always on režimu će izgledati kao pravi cifer mehaničkog sata.

Trebalo bi istaći da ovde nije ugrađeno safirno staklo, što je prava šteta, ali se nadamo da će i ovo biti dovoljno dobro za većinu situacija, pogotovo u kombinaciji sa čvrstim metalnim kućištem.

Zanimljivo je da se krunica nalazi podignuta, kao kod diver modela satova sa desne stane, dok je dodatni taster ispod nje. To znači i da sat mora da se nosi na levoj ruci. Pored toga što krunica može da se okreće, služi i kao taster. Njihovom kombinacijom može da se kontrolište skoro sve na uređaju, što je dobro, pogotovo preko zime kada nosite rukavice i ekran osetljiv na dodir nije najbolje rešenje.

Kućište je otporno na vodu u okviru IP68 standarda, što znači do 50 metara dubine, što u praksi znači da možete da plivate sa satom ali se više od toga ne preporučuje.

Što se tiče funkcionalnosti, Huawei satovi su već neko vreme u samom vrhu a interfejs karakterističan za HarmonyOS dodatno je unapređen u verziji 4.

Kako su u kućište ugrađeni mikrofon i zvučnik, moći ćete da obavite pozive preko Bluetooth veze sa telefonom ili čak slušate muziku. Zvuk koji je pružao sat je bio sasvim solidan pa čak i glasan, recimo za slušanje podkasta ili muzike dok vežbate.

Izbor skinova i vidžeta je veoma bogat, a za sve dodatne opcije biće potrebno da instalirate aplikaciju gde možete da birate između stotina cifera i dodatnih prečica na njima. U zavisnosti od vaših aktivnosti, možete da prilagodite tastere i ekrane, kako biste olakšali pristup upravo onim funkcionalnostima koje najviše koristite. Brojni su programi treninga za različite fizičke aktivnosti koje ćete dobiti u pratećoj aplikaciji i to uz podršku veštačke inteligencije. Šta to znači? Pa, recimo da možete odredite vaš idealan trening i dnevni tempo. Sat će se potruditi da ispunjavate plan. Ali ne po svaku cenu. Sat će recimo registrovati da ste loše ili nedovoljno spavali, pa će aplikacija automatski prilagoditi vaš trening tako da pregurate dan.

Watch GT4 će pratiti vaše svakodnevno stanje, treninge, vreme oporavka, opterećenje, broj koraka i još mnogo toga i olakšati vam svakodnevne aktivnosti. Ukoliko želite podsetiće vas i da pijete vodu, hodate ili nešto sasvim treće.

U tome će mu pomoći brojni senzori poput onih za merenje pulsa i saturacije kiseonikom, kao i barometar, akcelerometar, magnetometar i GPS.

Što se tiče notifikacija, sat će dobijati sva obaveštenja sa vašeg telefona.

Još jedna dobra stvar je unapređena baterija. Huawei navodi da će jednim punjenjem trajati i do 40 dana, ali u praksi ćete je puniti na nedelju ili dve u zavisnosti od korišćenja. Čak i to je mnogo bolje od većine konkurentnih modela.

Korišćenje sata i prateće aplikacije je lako, brzo i vrlo intuitivno. Bukvalno ga stavite na ruku i posle nekoliko trenutaka moći ćete da uživate u svim pogodnostima ovog pametnog uređaja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime