Huawei je u Srbiji upravo predstavio novu Pura 70 seriju telefona kojom najavljuje veliki povratak na Evropsko tržište. Mi smo testirali model Pura 70 Pro i proverili da li je Huawei kamera i dalje najbolja, da li i kako rade Google aplikacije i kako se ponašao novi Kirin procesor dizajniran unutar kompanije i napravljen u Kini.

Što se tiče dizajna, telefon deluje jedinstveno i ne podseća ni na jedan drugi model koji smo do sada videli i to je uvek dobra preporuka. Sa prednje strane je ekran zakrivljenih ivica i to sa svih strana i ovo rešenje je vizuelno atraktivno, prijatno za korišćenje zato što nema oštrih ivica i uz to olakšava upravljanje pokretima, odnosno povlačenje prstom.

Zadnja strana uređaja je još zanimljivija sa ovim neobičnim segmentom rezervisanim za kamere. Objektivi su poprilično ispupčeni i u tom delu je kućište možda i duplo šire, ali Huawei dizajneri su uspeli da taj deo donekle maskiraju stepenastip podizanjem objektiva. Uz masku koja se dobija u kompletu sve će izgledati još diskretnije.

Uočljivi su se stereo zvučnici i metalna lajsna, kao i mali otvor za infra crveni predajnik koji ukazuje na univerzalnu aplikaciju za daljinski upravljač.

Telefon odlično leži u ruci, deluje jako čvrsto i robusno urađeno a poznajući Huawei posvećenost razvoju i standardima kvaliteta nemamo ni najmanju sumnju da će i posle godina korišćenja sve ostati isto ovako.

Ono što bi trebalo da napomeno je da je nova Pura, zapravo nastavak skoro pa legendarne Huawei P serije. Tri modela su u ponudi i to Pura 70, Pura 70 Pro i 70 Ultra. Model 70 Pro, koji sada predstavljamo je skoro pa identičan kao Ultra uz isti procesor i ekran ali nešto slabiju kameru, odnosno manji senzor. Operativni sistem je takođe isti kao i punjenje.

Čim smo uključili telefon interfejs nam je odmah bio poznat i trebalo je nekoliko trenutaka da shvatimo da zapravo izgleda isto kao aktuelni Honor telefoni. Grafike, ikone pa čak i sistem menija je skoro pa identičan što je pomalo neobično imajući u vidu da je Huawei zvanično prodao Honor pre oko 4 godine. Pura 70 telefone pokreće EMUI 14. Operativni sistem je zasnovan na Androidu, ali to se nigde ne vidi zbog sankcija sa kojima je kineska kompanija suočena već godinama. Zvaničnu potvrdu koji Android je u pozadini nismo pronašli. Prvi utisci su sasvim pozitivni, operativni sistem radi super brzo, vrlo stabilno i predvidivo i korisnici Honora ili stari korisnici Huawei telefona će se osećati kao kod kuće.

Kirin 9010 čipset

Sve pokreće Kirin 9010 čipset, razvijen u okviru kompanije i napravljen u Kini. I to je samo po sebi neobično, zato što se kompletna industrija nalazi pod jakih sankcijama Amerike, što znači da nemaju pristup najmodernijim litografskim mašinana holandske kompanije ASML, koje jedine mogu da proizvedu procesore poslednje generacije. Huawei i kineski SMIC su ipak uspeli da naprave procesore za Pura 70 seriju telefona iako ne u poslednjoj tehnologiji. Tako je Kirin 9010 urađen u tehnologiji od 7 nanometara a aktuelni Snapdragon 8 Gen 3 je recimo napravljen u četvoro nanometarskom procesu. A sve to znači da Kirin 9010 ipak zaostaje u performansama za modernim procesorima i negde je u nivou srednje klase uređaja i to će vrlo zahtevnim korisnicima svakako biti minus. U svakodnevnom korišćenju telefona to se ni na koji način ne primećuje pa čak ni vrlo zahtevne aplikacije ili kamera neće usporiti i ukočiti telefon. Huawei je očigledno ogromno iskustvo koje ima uspeo da iskoristi i maksimalno optimizuje sve procese kroz tehnologije poput Ark Engine koje će pametno raspoređivati resurse i pružiti maksimum za ono što je najvažnije. I ovo je zaista za svaku pohvalu. Ipak, trebalo bi napomenuti da je posebno slaba tačka čipseta grafički procesor koji značajno zaostaje za trenutno najbržim konkurentima i drugim flagship modelima.

Google servisi i aplikacije na Huawei Pura 70 seriji

Drugo pitanje koja će sigurno zanimati sve jesu – Google servisi i aplikacije. I tu je došlo do značajnog napretka, odnosno sada je moguće koristiti sve Google aplikacije i to kao native.

Šta to znači za korisnike i da li je potrebno nekakvo hakerisanje ili komplikovani procesi da biste došli do toga?

Zapravo dovoljno je da odete u AppGallery, potražite neku od aplikacija i instalirate je. Samo prvi put će vam sistem tražiti da instalirate neophodne microG dodatke, na vama je da kliknete da prihvatate tu instalaciju i posle toga najnormalnije možete da instalirate i koristite Youtube, Google mape ili Gmail. Tokom procesa zaista nikakve probleme nismo uočili i sve rade kao native aplikacije operativnog sistema a ne u okviru Gbox. I to je zaista velika razlika i Huawei telefonima ovo vraća punu funkcionalnost. Ne znamo kako će se sve ponašati tokom vremena, ali u ovom trenutku deluje da sve radi kao i na drugim telefonima. Verujemo da mnoge domaće korisnike zanima da li će moći da se koriste bankarske aplikacije i na testu smo bez problema instalirali nekoliko online bankinga velikih banaka.

Takođe ukoliko neke od aplikacija nema na AppGallery, tu je i Google Play Store, koji se nalazi u Gbox i preko koga se mogu instalirati i svi drugi programi koji se tamo i inače nalaze. Dakle, time bi trebalo da su rešeni svi problemi koji se tiču kompatibilnosti i funkcionalnosti ovih telefona. Da li je ovo rešenje trajno još uvek ne znamo ali čini se da je tako.

Što se tiče ostalih karakteristika Huawei XTrue ekran je OLED dijagonale 6.8 inča i rezolucije 2844 × 1260. Osvežavanje je do 120Hz a osvetljaj 2.500 nita. Slika je oštra, prirodnih boja i vrlo prijatna za korišćenje iako bismo voleli da vidimo nešto intenzivnije boje i kontrast čak i uz Vivid režim ekrana, zato što deluje pomalo sterilno. Ističemo i da je staklo posebno ojačano Kunlun, odnosno takođe iz nezavisnog kineskog razvoja. Huawei je čak predložio da isprobamo grebanje i ispuštanje telefona tokom testa kako bismo dokazali njegovu izdržljivost, ali ovog puta smo to ipak preskočili. U svakom slučaju, trebalo bi da je otpornost na ogrebotine unapređena za 300 posto u odnosu na prethodnu generaciju.

Ispod ekrana je čitač otisaka prsta koji je radio odlično, baš kao i biometrijsko očitavanje lica, iako nema ugrađenog senzora za tu namenu, već se koristi selfie kamera.

Kamera

A kada smo kod kamera evo šta donosi nova serija i da li je Huawei uspeo da zadrži visoku reputaciju i na tom polju.

Tri su objektiva sa zadnje strane i to glavna kamera sa senzorom od 50 megapiksela, ultraširoka od 12.5 megapiksela i telefoto rezolucije 48 megapiksela. Selfie kamera ima senzor od 13MP.

Aplikacija kamere nam je poznata i radi brzo i sve stoji tamo gde bi trebalo. Od naprednih opcija ističemo usporene snimke do 960 frejmova u sekundi, što je izuzetno i omogućiće neverovatno atraktivne snimke brzih objekata skoro pa na naučnom nivou. Huawaei ističe i brzinu kamere, pa ćete lako snimiti sportske događaje, decu ili kućne ljubimce u pokretu uz zadržanu oštrinu.

Što se tiče kvaliteta snimaka on je u nivou aktuelnih modela flagship klase. Glavna kamera će omogućiti kadrove izuzetne oštrine i kontrasta uz dinamiku boja za svaku pohvalu. Telephoto objektiv kao da je još bolji i pružiće brojne detalje i oštrinu. Optičko povećanje je 3.5 puta a sve do oko 30 puta povećanja neće doći do gubitka kvaliteta. Prateći softver, odnosno algoritmi za obradu sirovog snimka su i dalje jedan od glavnih aduta Huawei kamera pa će raditi taman koliko treba da izoštri detalje, ali ne da pretera u tome, čak i kod velikog povećanja. Boje su prirodne ali i dovoljno jarke a dinamika u samom vrhu. Čak i ultraširoka i selfie kamera su mogle da zabeleže vrlo lepe kadrove, uz dovoljno detalja. Portreti su odlični sa lepim zamućenjem pozadine. Noćni snimci su takođe atraktivni, dovoljno svetli uz dosta boja.

Trebalo bi napomenuti da je ovo jedan od prvih modela telefona koji ima varijabilan otvor blende na glavnom objektivu, što znači da ćete moći da se igrate svetlom i dubinskom oštrinom. Podsetićemo da uz veći otvor blende dobijate više svetla na senzoru i manju dubinsku oštrinu a uz zatvorenu blendu od recimo f4 manje svetla ali veću dubinsku oštrinu. Ovoj opciji možete pristupiti u Pro režimu, kao i u posebnom modu u kome vi podešavate blendu a aparat sve ostale parametre snimka.

Video snimci su fantastični i Huawei je u tom domenu svakako u samom vrhu. Moguće je zumiranje tokom snimanja i to čak do 10 puta i sve radi jako brzo i na nivou profesionalnih uređaja.

Kompletan utisak koji pruža kamera je u samom vrhu ponude odnosno manje više je uporediva je sa recimo poslednjom generacijom flagshipa. Objektivno ništa se ne može zameriti kameri i ona jeste na nivou trenutno najskupljih modela koji su predstavljeni poslednjih meseci. Ali, možda smo očekivali nešto više zato što je Huawei nekim prethodnim serijama bukvalno oduvao konkurenciju, a sada to nije slučaj i da li je posledica ograničenja izazvanih sankcijama ili jednostavno činjenice da je tehnologija došla do svog maksimuma ostaje pitanje… svakako biće zanimljivo videti i šta nudi model Pura 70 Ultra koji ima još bolji i veći senzor i glavni objektiv koji se izvlači iz kućišta, što je revolucionarni novitet. Takođe, ovaj model je već izbio na prvo mesto DxOmark liste, pa imamo velika očekivanja.

Napomenimo da je omogućeno punjenje od 100 wati a Huawei je ubacio i punjač i to je za svaku pohvalu. Podržano je i bežično punjenje od 80W, a kapacitet baterije je 5050 mAh. Uz normalno korišćenje biće dovoljna za dan, do dan i po autonomije.

Jedinstven dizajn i moćno kućište, vrhunska kamera, brzo punjenje uz konačno normalno korišćenje Google aplikacija i Huawei brend su sjajne preporuke za kupovinu. Sa druge strane slabije performanse čipseta i poprilično visoka cena mogle bi da kupce stave u određenu dilemu.

Cena Huawei Pura 70 Pro telefona sa 512 GB memorije u Srbiji je 149,999 dinara, ali svi koji kupci dobijaju do kraja maja obave rezervaciju dobijaju poklon slušalice Huawei FreeBuds Pro 3.