Ukoliko uskoro planirate nabavku novog pametnog telefona imamo ideju. I ne, čak nećete morati ni da prodate bubreg a dobićete odličan uređaj.

Urednici Domino Magazina su isprobali Huawei P9 lite i evo naših utisaka.

U kutiji ćete dobiti USB punjač, kabl i slušalice. Model koji smo testirali bio je u beloj boji a u ponudi su crni i zlatni modeli. I prvo što ćete pomisliti kada ga izvadite iz kutije je da bi ovaj telefon trebalo da košta mnogo više od 39,999 dinara. Ipak, ovo je uređaj srednje klase koji se po mnogim karakteristikama približava višoj.

Ali krenimo redom.

Aluminijumski okvir dominira kućištem. Leđa su urađena od polikarbonata ali to ne umanjuje pozitivne osobine dizajna. Sa donje strane uređaja je micro USB konektor kao i otvori za dva zvučnika, što je pohvalno. Zbog toga je 3.5 mm ulaz za slušalice pomeren na vrh telefona. Tasteri su bočno, baš kao i fioka za SIM kartice. Kažemo u množini zato što je ovo dual SIM telefon. Ukoliko vam je jedan broj dovoljan, možete da proširite kapacitet memorije telefona micro SD karticom.

Na leđima uređaja su objektiv kamere i blic, kao i neka čudna bela površina. Možda se u početku zapitate šta je to, ali brzo ćete shvatiti da P9 lite ima i čitač otisaka prsta. On je vrlo logično postavljen, odnosno tačno tu gde vam kažiprst i stoji za vreme korišćenja. Senzor radi brzo i pouzdano i štiti vaše podatke od nezvanih gostiju.

Masa uređaja je 147 grama što je otprilike isto kao iPhone 6S, ali kako ima nešte veće dimenzije utisak je da je lakši.

Dijagonala ekrana je 5.2 inča i pruža pun 1080p HD prikaz što znači da mu je rezolucija 1920 x 1080. I odličan je, kristalno oštar, jarkih boja i dovoljno svetao čak i po najvećem suncu. Uz to, minimalni osvetljaj iznosi 9.8 nita pa vam neće smetati ni kasno noću, pogotovo pred spavanje. A kako je problem na koji sve više doktora upozorava, važno je da osvetljaj ekrana noću bude što manji. Ako već niste u toku, previše svetli ekrani, previše blizu vaših očiju loše utiču na san i spavanje.

Što se tiče ostalih karakteristika, u srcu uređaja je HiSiliconov procesor Kirin 650. On ima 8 jezgara i dolazi uz podršku 2 GM ili 3 GB memorije, po vašem izboru.

Zanimljivo je da se Kirin procesor može pohvaliti solidnim karakteristikama, ali je poprilično štedljiv po pitanju potrošnje energije. Što znači da će telefon izdržati i do tri dana sa jednim punjenjem baterije kapaciteta 3.000 mAh, a to je danas prva retkost. Tako je na našem testu P9 Lite radio čak 10 sati uz veoma intenzivan rad, puštanje video snimaka i skype pozive.

Huawei je ovaj model opremio kamerom od 13 megapiksela i blendom f2.0. Senzor je napravio Sony što je uvek dobra preporuka. Kvalitet snimaka je iznad proseka za ovu klasu i zaslužuje pohvale.

Operativni sistem na uređaju je Android 6.0 Marshmallow, uz dodatak Emotion UI interfejsa koji razvija Huawei. On pruža visoku funkcionalnost i brojne mogućnosti za prilagođavanja preko atraktivnih tema.

Dopao nam se i padajući meni koji možete da dobijete povlačenjem prsta uz donju ivicu ekrana, baš kao na iPhone telefonima i novijim iOS operativim sistemima. Tada dobija prečice za kameru, baterijsku lampu, snimač glasa ili kalkulator.

I za kraj, verovatno vas zanima da li bismo preporučili Huawei P9 Lite? Apsolutno. Zato što po skromnoj ceni pruža mnogo toga. A ne zaboravite i da ga pravi tehnološki lider sa dalekog istoka i kompanija koja se u poslednjih nekoliko godina izborila kvalitetom za svoje mesto na veoma konkurentnom tržištu. Ako do sada niste čuli za njih, verovatno bi trebalo da se vratite među ovčice na Sjenici i nastavite da koristite Nokiju 3310.

Nije vam dosta? Ima još dobrih vesti.

U kompletu ćete uz svaki kupljeni P9 Lite dobiti i fitnes narukvicu Color Band A1.

Pored toga što prati vaše kretanje, broji potrošene kalorije i kvalitet sna, narukvica ima i još jednu zanimljivu karakteristiku. Ugrađeni UV senzor će vas upozoriti na opasnost od sunčevog zračenja što može da bude itekako korisno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime