Honor je izgradio odličnu reputaciju u Srbiji poslednjih godina a novi modeli koji već stižu ove godine će dodatno unaprediti vojsku obožavalaca poznatog brenda. Posle modela Honor 50 koji pruža vrhunske karakteristike po povoljnoj ceni a dostupan je već nekoliko meseci, nedavnog predstavljanja flagship modela Magic4 Pro koji donosi najbolje karakteristike na tržištu, sada smo imali priliku da testiramo model X8.

U pitanju je telefon (niže) srednje klase, bar što se tiče cenovnog ranga. Po nekim karakteristikama i još više dizajnu, on se lako može svrstati u telefone višeg ranga. I to je jasno čim ga uzmete u ruku. Minimalistički dizajn, metalna lajsna i ekran odaju luksuzan utisak telefona koji izgleda bar nekoliko stotina evra skuplji nego što jeste. Čak je i Honor brending vrlo diskretan, što nam se dopada.

Telefon je poprilično velik a dimenzije su određene fantastičnim ekranom od 6.7 inča pošto je “screen-to-body” odnos 93.6%. U pitanju je IPS LCD sa osvežavanjem od 90 Hz, koji je među najboljima do sada. Zapravo, boje su toliko dinamične a slika svetla da ćete pomisliti kako je u pitanju OLED ekran i bez dileme može da se nosi sa vrhunskim konkurentskim modelima. Rezolucija je 1080 x 2388 piksela.

Čitač otiska prsta se krije u power tasteru što je elegantno rešenje i na kućištu nema drugih detalja koji privlače pažnju osim naravno kamera na poleđini.

Sve pokreće solidni Qualcomm Snapdragon 680, koji će biti dovoljan za svakodnevne zadatke pa čak i većinu igara. Procesor je poprilično štedljiv, što znači da ćete imati bolju autonomiju na bateriji kapaciteta 4,000 maAh. Konektor je USB-C, a punjač od 22 wata se dobija i trebaće mu 90 minuta za punjenje do 100 posto, što je vrlo dobro za srednju klasu telefona. Dobra stvar je i da ćete za samo 10 minuta na punjaču dobiti 3 sata korišćenja telefona. Bežično punjenje nije podržano, ali to je i bilo očekivano.

Ulaz za slišalice od 3.5 mm je tu i to je dobro, pošto ćete moći da koristite i obične slušalice.

Honor X8 ima kameru sa 4 objektiva. Glavna kamera ima čip od 64 megapiksela, tu je još i širokougaoni objektiv, makro i senzor za dubinu, što je sve dosta standardno.

Uz dobro osvetljenje fotke snimljene glavnom kamerom će biti vrlo dobre. Boje na fotografijama su prirodne i dinamične. Sekundarni objektivi ipak pružaju nešto manje ubedljive snimke, ali neki kompromis je morao da postoji kako bi se dobila cena koja je zaista prihvatljiva.

Što se tiče operativnog sistema to je Android 11 uz Magic UI 4.2, koji pruža jednostavno korisničko iskustvo bez nepotrebnih i neproverenih komplikacija.

Po ceni od 29.999 dinara u Srbiji dobijate neverovatnu vrednost i vrlo funkcionalan telefon za svakodnevnu upotrebu koji uz to izgleda fantastično. Našu preporuku definitivno ima.