Honor Magic6 Lite je naslednik jednog od najpopularnijih telefona prošle godine. Honor nije odustao od koncepta ali novi model donosi i značajna unapređenja. Bolja je kamera, baterija je veća, ekran je svetliji i oštriji. Jedina stvar koja ipak nije promenjena je luksuzan izgled koji izdvaja Magic6 Lite.

Neprevaziđen dizajn Honor Magic6 Lite modela

Telefon izgleda kao pravi flagship, odnosno mnogo skuplje nego što zapravo košta. I upravo dizajn koji je izdvajao prošlogodišnji model, sada je doveden do savršenstva. Sa prednje strane je veliki ekran zakrivljenih ivica, lajsna je u sjajnom finišu, dok je zadnja strana urađena od veganske kože kod narandžastog modela, odnosno polikarbonata u slučaju zelene Emerald Green i crne Midnight Black verzije. Na stolu, telefon će izgledati kao model premium klase koji košta bar duplo više. I to je mnogima veoma važan faktor prilikom kupovine. Kućište telefona je tanje od 8mm, zbog čega lako staje u džep uskih farmerki i sasvim lepo leži u ruci. Čak ni segment sa kamerama nije previše ispupčen.

Važno je istaći da telefon pruža zaštitu ekrana od padova i lomljenja i to u okviru cenjenog SGS sertifikata. To znači da će staklo napravljeno od tri sloja izdržati pad sa visine od 1.5 metara iz bilo kog ugla. Tajna nije samo u posebnom staklu već je i dizajn predviđen da uređaj apsorbuje i rasprši udar čuvajući ekran. Ovo je veoma značajan podatak zbog koga će se korisnici osećati sigurnije i neće morati da telefon odmah po kupovini sakriju u futrolu već mogu da se pohvale njegovim jedinstvenim dizajnom. Telefon je takođe otporan na prašinu i prspkanje vodom. Posebno nam se dopao metalni okvir oko ostrva kamere. Honor je istakao kako je dizajn Magic6 serije inspirisan luksuznim satovima, a ovaj detalj podseća recimo na neki skupoceni Rolex. Zbog tankog kućišta telefona nije bilo mesta za ulaz za slušalice pa je tu samo USB-C priključak. Nažalost, stereo zvučnika nema, već je tu samo jedan sa donje strane i to je malo razočaranje.

Telefon se može pohvaliti odličnim AMOLED ekranom dijagonale 6.78 inčna. Podržano je osvežavanje do 120 Hz uz 1200 nita i rezoluciju od 1220 x 2652 pixela. Ekran se pokazao odlično – slika je oštra, svetla i dinamičnih boja bez obzira šta i u kojim uslovima radili. Osvežavanje je adaptivno, što znači da telefon neće trošiti nepotrebno bateriju ukoliko recimo čitate neki tekst. Posebna pažnja je posvećena zaštiti očiju i ekran je zaista veoma prijatan za gledanje čak i uz automatska prilagođavanja uslovima rada i svetla.

Honor Magic6 Lite ima tri objektiva – glavna kamera podrazumeva senzor od 108 megapiksela, a tu su makro i ultraširoki objektivi od 2 i 5 megapiksela.

Glavna kamera se pokazala kao skriveni dragulj srednje klase, ali su druge dve donekle podbacile. Honor je očigledno na njima pravio kompromis, kako bi dodatno spustili troškove i cenu uređaja koji ipak ne košta 1.000 evra, iako tako izgleda.

Makro kamera zbog niske rezolucije nije bila previše upotrebljiva dok je ultraširoka u dobrim uslovima snimala korektne kadrove, ali većina korisnika će je retko kada koristiti.

Glavna kamera je snimala kadrove kojih se ne bi postideli ni mnogo skuplji modeli uz prirodne boje, dobru dinamiku i oštrinu sa puno detalja. Honor aplikacija za kameru je već neko vreme među boljima i radila je brzo i pouzdano uz predvidive opcije i menije. Dakle, naša preporuka je da sve slikate glavnom kamerom koja u većini situacija sa dovoljno svetla neće podbaciti. Posebno ističemo i izuzetno realne boje snimaka, što izdvaja Honor kamere već godinama i to je veliki plus.

Sve fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 megapiksela što je više nego dovoljno za većinu situacija. Ukoliko vam je potreban svaki detalj podržano je i snimanje u punoj rezoluciji od 108 megapiksela.

Honor je predvideo i digitalni zum do 3x koji se dobija kropovanjem veće slike i to radi više nego dobro, zbog visoke rezolucije glavnog senzora.

Video snimci su odlični, a podržano je snimanje do 4K, što je već postao standard. Zbog nedostatka optičke stabilizacije preporuka je da se snima sa fiksne pozicije kamere.

Za brz rad i punu funkcionalnost zaslužan je Snapdragon 6 Gen 1 čipset koji se ističe visokom efikasnošću. Samo neke najzahtevnije igre automatski su spustile grafiku na nešto niža podešavanja, dok su sve druge aplikacije koje smo isprobali radile dovoljno brzo i bez štucanja. Tome su doprineli 8GB memorije i MagicOS 7.2 koji je već sasvim zreo i stabilan. Osnova svega je Android 13 i neobično je da Honor nije fabrički ugradio poslednju verziju operativnog sistema. Ipak, nadamo se da će uskoro stići update. Korišćenje je lako i intuitivno a povlačenjem ekrana odozgo se dobijaju notifikacije dok se za podešavanja mora pomeriti prst levo, odnosno desno. Honor korisnicima će ovo biti prirodno, ali novim kupcima bi moglo da bude neobično.

Na kraju dolazimo do baterije. Sa rekordnih 5.300 mikro amper sati ona će pružiti veoma dugu autonomiju, što znači da će telefon uz uobičajeno korišćenje bez punjenja izdržati i duže od dva dana. To je fantastičan rezultat i definitivno izdvaja model Magic6 Lite u jakoj konkurenciji srednje klase. Podržano je punjenje od 35 wati, ali nažalost punjač nije u kompletu, baš kao što je to u poslednje vreme slučaj sa skupljim modelima telefona.

Honor Magic6 Lite donosi značajna unapređenja, vrhunski ekran, najbolju bateriju, veoma dobru kameru i otpornost veoma lepo dizajniranog kućišta čime prevazilazi karakteristike srednje klase. Ističemo i 256GB memorije, što će biti dovoljno za godine skladištenja različitih sadržaja.

Cena telefona u Srbiji je 39.999 dinara, a do kraja februara na poklon se dobijaju i HONOR bežične slušalice.