Svaki put kada Honor predstavi neki novi telefon, to po pravilu znači da će se celokupno Android tržište pomeriti za stepenik više. Tako je i sada a ovoga puta testirali smo Honor 200 telefon, u okviru istoimene serije koja donosi sasvim nov standard u srednju klasu.

Serija H200 podrazumeva tri modela 200 Lite, Honor 200 i 200 Pro. Sasvim logično, prvi na našem testu se našao centralni model koji donosi ujednačene karakteristike i vrlo konkurentnu cenu.

Što se tiče izgleda, odmah je jasno da je u pitanju Honor telefon. Ivice su zaobljene, uređaj deluje luksuzno i sjajno leži u ruci sa svojih 187 grama i tu se vidi doslednost u pristupu još od modela Honor 50. Zadnja strana uređaja je u mat staklenom finišu sa ovom prepoznatljivom šarom, a sve to znači da možete telefon da pipate i mokrim ili prljavim rukama i otisci se neće videti. Lajsna je u sjajnom finišu, ali je plastična. Uočljivi su stereo zvučnici sa obe strane uređaja, kao i maleni infra crveni predajnik na gornjoj ivici, što već postaje standard kod kineskih kompanija.

Upadljivo je i ostrvo sa kamerama i to tri objektiva u formi elipse. Ovakav dizajn nismo do sada videli i definitivno deluje zanimljivo. Telefon tu jeste nešto deblji, ali je Honor uspeo da sakrije ovo proširenje veštim dizajnom.

Debljina uređaja je 7.7 mm i to je baš taman da ne smeta ni u ruci ni u zadnjem džepu od farmerki.

U ponudi su inače četiri boje od kojih je crna najkonzervativnija, dok su ostale nešto veselije sa šarom pozadi.

Što se tiče prednje strane tu je odlični OLED ekran dijagonale 6.7 inča. On je zakrivljen i to sa svih strana, a ovo rešenje smo već videli kod Xiaomi 14 Ultra i Huawei Pura 70 Pro i Ultra modela. Honor ga prvi put donosi u srednju klasu i to definitivno ovaj model čini dodatno atraktivnim. Podržano je osvežavanje do 120 Hz, uz osvetljaj od 4.000 nita. Rezolucija ekrana je FHD+ a oštrina i kvalitet prikaza su zaista vrhunski, slika kontrastna i vrlo lepih boja a zakrivljeno staklo se odlično uklopilo u kućište.

Trebalo bi napomenuti da je rezolucija od 1200 x 2664 piksela na zakrivljenom OLED ekranu sve do nedavno bilo rezervirana samo za najskuplje flagship modele, ali Honor uspešno pomera granice i u nižim segmentima i sada ovakve specifikacije dobijamo u srednjoj klasi.

Zadnja kamera je smeštena na ovo neobično ostrvo i odmah ćete primetiti da su tu tri ne previše velika objektiva i blic. Konfiguracija podrazumeva glavni Sony senzor od 50 megapiksela sa otvorom blende F2 i optičkom stabilizacijom. Veličina senzora je 1/1.56 inča što je manje više u skladu sa standardima srednje klase, ali i po površini poprilično ispod onih kod flagship modela, što je razlika koja će se uočiti u određenim situacijama. Tu je još i telephoto objektiv sa povećanjem od 2.5 puta sa senzorom od 50 megapiksela i ultraširoki senzor od 12 megapiksela.

Ovde bi trebalo napomenuti da je Honor celu seriju posvetio fotografisanju i posebno snimanju portreta.

Na razvoju kamere i algoritmima za obradu snimaka radili su zajedno sa pariskim studijom Harcourt. U okviru projekta analizirali su hiljade fotografija i zajedno razvili HONOR AI Portrait Engine, koji koristi sve prednosti veštačke inteligencije uz stogodišnje iskustvo francuskih stručnjaka za fotografiju.

Portretni režim tako zaista pruža veoma lepe kadrove, sa promenjivim zamućenjem pozadine i dodatnim bjuti filterima, koje ipak ne bismo preporučili. I sami snimci su dovoljno atraktivni sami po sebi pa nema potrebe za dodatnim intervencijama.

Tu je i mogućnost snimanja portreta sa Harcourt filterima i najatraktivniji su nam bili crno beli snimci po kojima je ovaj studio i poznat.

Po dnevnom svetlu, sve tri zadnje kamere su snimale veoma atraktivne kadrove, sa dosta dinamike i visokom oštrinom. Najmanje detalja je očekivano bilo na ultraširokim snimcima ali je dinamika ove kamere bila dobra, bar po dnevnom svetlu. Glavna kamera pravi najujednačenije fotografije sa prirodnim i ne previše napadnim bojama. Telefoto objektiv daje solidnu oštrinu ali uz nešto slabiji kontrast, čak i po sunčanom danu. Kada ima manje svetla, oštrina će biti nešto niža i na glavnom objektivu i posebno na telephoto, dok će pasti i dinamika boja, iako ne toliko kao kod nekih drugih modela srednje klase. Tada će ipak snimci umeti da izgledaju tamniji nego u realnosti.

Kadrovi uz slabije svetlo su dobri, iako zbog manje površine senzora u dinamici donekle zaostaju za flagship modelima. Ipak, ukoliko telefon postavite na stalak i aktivirate noćni režim, rezultati će biti bolji čak i kod vrlo tamnih kadrova. Za većinu situacija to neće biti potrebno.

Aplikacija kamere je klasična Honor, vrlo jasna i intuitivna ali donekle svedenih mogućnosti. Voleli bismo da vidimo na primer opciju za produženu ekspoziciju ili slikanje meseca i noćnog neba ili recimo dodatne filtere što bi obradovalo mlađe korisnike. Takođe, kamera nije među najbržima i tu Honor zaostaje za konkurentima u klasi.

Subjektivni utisci su vrlo pozitivni, a kamera će skoro uvek pružiti kvalitetne snimke koje ćete moći da iskoristite na društvenim mrežama ili čak štampate i očekujte da će vas većina prijatelja pitati čime ste to slikali. I to je dovoljna preporuka. Honor zaista, čak i u srednjoj pa i nižoj klasi pravi kamere koje nikada neće razočarati a dodatni telephoto objektiv pruža i unapređenu funkcionalnost, pogotovo za snimanje portreta sa distance.

Dodajmo i da su video snimci do 4k sa 30 slika u sekundi vrlo dobri, iako nam se nije dopalo što nema postepenog prelaza kod menjanja objektiva tokom zumiranja. Takođe, selfie kamera se pokazala sasvim solidno i biće dovoljna za ono čemu je i namenjena.

Sve pokreće Snapdragon 7 Gen 3, koji se pokazao vrlo dobro u srednoj klasi i biće više nego dovoljan za 99 posto zahteva koje stavite pred njega, a celokupan utisak prilikom korišćenja je sasvim prijatan. Ništa ne štuca i ne koči, pa čak ni zahtevne aplikacije.

Operativni sistem je MagicOS 8 i Android 14 a uz 12 GB RAM-a i 512 GB memorije i uz podršku veštačke inteligencije koja provejava kroz sve procese – korišćenje će biti lagano i brzo. Kao i na svakom Honoru, sve radi, potpuno stabilno, svaki put i tako će raditi godinama. Sa druge strane, možda će mlađim korisnicima okruženje delovati pomalo konzervativno i dosadno, ali tako je kako je.

Honor je ovaj model opremio baterijom kapaciteta 5200 mili amper sati i to silicijum karbonskom što predstavlja pravu malu revoluciju i upravo Honor je prvi koji ih je primenio na telefonima i to na modelu Magic 6 Pro za globalno tržište i zanimljivo je da odmah ovu tehnologiju vidimo i na srednjoj klasi. Osnovna razlika u odnosu na litijumsku tehnologiju je da silicijum karbonske baterije u istoj zapremini mogu da sačuvaju više energije. Takođe, proces proizvodnje je mnogo čistiji, a same baterije su mnogo sigurnije uz neuporedivo manje rizika od pregrevanja i paljenja. Čak je i kompanija Tesla najavila mogućnost da se ova tehnologija nađe u njihovih budućim vozilima, što sve ukazuje da bi silicijumske baterije mogle da budu dobra alternativa litijumskim.

Honor 200 podržava punjenje od 100 wati ali punjač se nažalost ne dobija u kompletu i on će vas koštati oko dodatnih 40 evra. I uvek savetujemo da kupite originalni punjač, zato što oni jeftini mogu značajno da smanje vek baterije. Posle celog dana korišćenja i to intenzivnog baterija će ostati na oko 40 posto, što znači da ćete moći da je koristite i dobar deo sledećeg dana.

Od ostalih detalja koji bi mogli da vas zanimaju ističemo da se maska dobija u kompletu, da je čitač otisaka prsta ispod ekrana i da radi odlično ali i da bežično punjenje nije podržano. Takođe, zvuk koji pružaju stereo zvučnici je dosta dobrog kvaliteta, ali dok ne preterujete sa glasnoćom. Ako ga odvrnete do kraja tu već reprodukcija postaje neprecizna.

Honor već godinama uspešno gradi prestižnu reputaciju tako što svi njihovi telefoni u realnom korišćenju nadmašuju i cenu i karakteristike sa papira. Tako je i kod modela Honor 200 koji po konkurentnoj cifri donosi odličan ekran, vrlo dobru kameru i veoma dobro korisničko iskustvo uz garantovan višegodišnji rad bez ikakvih problema.

HONOR 200 model je u Srbiji dostupan po sniženoj ceni od 63,999 dinara od 1. jula.