Samsung je nedavno predstavio nove modele Galaxy Z serije a urednici Domino Magazina su već imali priliku da testiraju Galaxy Z Flip4. I kakvo je to iskustvo bilo.

Modeli serije Galaxy Z doneli su revoluciju u svet telefona, promenili njihovu funkcionalnost i još važnije – izgled, za koji smo smatrali da je nešto što će zauvek ostati manje više – isto. Uz to, preklopni ekran nudi sasvim nove funkcionalnosti.

Počnimo od dizajna.

Galaxy Z Flip4 je evolucija svojih prethodnika uz brojna unapređenja, pa se može reći da je u pitanju već zreo uređaj i tehnologija.

Izgled telefona odiše luksuzom, a metalna lajsna i mehanizam preklapanja su izuzetni. Sve radi toliko lagodno, da ćete i jednom rukom moći da spakujete telefon u džep ili torbicu. Prepoznatljiva Samsung estetika je sasvim očigledna i to je dobro.

Uređajem donimira Dynamic AMOLED glavni ekran dijagonale 6.7 inča i rezolucije 1080 x 2640 piksela uz 426 ppi i 1200 niti. Ekran je odličan a linija preklopa se sasvim diskretno primećuje (nešto više kada gledate video sadržaje u horizontalnom formatu). Tu je i manji ekran Super AMOLED od 1.9 inča i rezolucije 260 x 512 tačaka koji se vidi kada je telefon sklopljen i koji pruža zanimljive dodatne mogućnosti.

Sa zadnje strane su dva objektiva glavne kamere koja pored standardnih funkcija omogućava da snimate video zapise pod uglovima između 75° i 115°.

I preostale tehničke karakteristike su u samom vrhu ponude. Pre svega tu je procesor Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 uz podršku 8GM radne memorije.

Unapređena je i baterija pa je sada njen kapacitet 3.700 mAh. Podržano je i brzo punjenje pa će za 50% biti potrebno svega 30 minuta.

Pređimo na naše utiske posle nekoliko dana korišćenja.

Sve deluje solidno, čvrsto i izdržljivo. I to je bila jedna od glavnih zamerki na prve generacije modela sa preklopnim reklamom i možemo reći da su ti problemi prevaziđeni. Telefon nije težak ali je masivan i to uliva poverenje.

Samsung je nedavno objavio i video u kome predstavlja testiranje i tehnologiju preklopnih modela. Pogledajte ga.

Flip4 je otporan na vodu i to u okviru IPX8 standarda što znači da može da 30 minuta izdrži na dubini od 1.5 metara. Nažalost, još uvek nema sertifikacije na otpornost od prašine. To znači da i dalje postoji rizik od uvlačenja sitnih čestica u preklopni mehanizam. Pokretni delovi na svim uređajima su jednostavno bili i ostali problematični i ovakvi rizici će uvek postojati.

Kvalitet snimljenih fotografija je na zavidnom nivou a dve kamere (Wide i Ultrawide) pružaju više nego dovoljno fleksibilnosti. Šteta je što nema telephoto objektiva, koji se nalazi na drugim flagship modelima iz Samsunga, ali dva objektiva su standard za Flip uređajima, pa je tako i ovde.

Telefon stiže sa Android 12 operativnim sistemom i One UI 4.1 nadogradnjom koja radi stabilno i intuitivno, baš kao i kod S22 serije. Tu su i dodaci povezani sa preklopnom funkcionalnošću i dva ekrana.

Ako ste planirali da kupite preklopni uređaj, ovaj model je definitivno odličan izbor zbog vrhunskog dizajna, odličnih karakteristika i konačno zrele tehnologije. Našu preporuku ima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime