Koji su danas telefoni sa najboljom kamerom? Većina velikih proizvođa će i u 2019 godinu ući upravo sa aktuelnim modelima pa je vreme da napravimo presek telefona koji prave najbolje fotografije i video zapise.

Neočekivano, Apple perjanica iPhone XS Max po svemu sudeći nije najbolji u ovom trenutku. Iako je konkurencija žestoka, čini da se jedan model posebno izdvaja.

Prema listi dxomark, koji testiraju sve aspekte kamera na mobilnim telefonima, čini se da će i 2019 godina početi sa modelom Huawei P20 Pro na vrhu.

Pročitajte i: Telefoni sa najboljom baterijom

Telefoni sa najboljom kamerom 2019

1. Huawei P20 Pro

Ono što model P20 ubedljivo izdvaja na prvom mestu liste telefona sa najboljom kamerom za 2019 godinu jeste senzor. Koji je čak duplo veći od onog kod recimo Samsung flagship modela Galaxy S9. Njegove dimenzije su 1/1.78″ a prati ga objektiv sa blendom  f/1.8. To znači da će senzor uhvatiti oko 20 posto više svetla od konkurenata. I to se vidi. Da sve bude još bolje, tu je još jedan objektiv koji u kombinaciji sa monohromatskim senzorom pomaže u pravljenju apsolutno vrhunskih fotki.

Ovaj model je i dalje neprevaziđen po pitanju kvaliteta kamere i skoro izvesno će ostati do početka 2019 godine pošto do tada nećemo videti predstavljanje značajnih noviteta.

2. Apple iPhone XS Max

iPhone XS Max je sam vrh Apple ponude. A karakteristike novog modela na prvi pogled ukazuju da se radi o istoj kameri kao kod modela iPhone X. Ali to nije slučaj. Senzor je novije generacije i nešto veći, a objektiv je ostao sa blendom f/1.8. I ovde su upotrebljena dva objektiva koji rade zajedno.

I baš zato su najveće promene zabeležene u pratećem softwareu. Kamera će sve vreme puniti buffer snimcima različite ekspozicije. Tako ćete dobiti trenutno snimanje fotki, bez imalo zastoja, kao i vrhunske HDR zapise nastale kombinacijom više snimaka.

Što se tiče video moda Phone XS Max snima 4K video sa 60 sličica u sekundi i 080p Full-HD sa 240fps.

3. HTC U12+

HTC od samih početaka vrlo vodi računa o kvalitetu kamere na svojim modelima. Tako da ne čudi da je U12+ u samom vrhu i pred početak 2019. sezone. Izdvaja se vrhunskim senzorom od 12 megapiksela i objektivom sa f/1.75, a tu je i još jedan sa f/2.6 koji pruža 2x optički zum koji je uvek poželjan na telefonima.

Autofokus je podržan laserima, a omogućeno je softversko zamućenje pozadine, što je opcija koja se tokom ove godine probila na sve modele.

Evo i preostalih modela telefona sa najboljom kamerom u prvih 10:

4. Samsung Galaxy Note 9
5. Huawei P20
6. Samsung Galaxy S9 Plus
7. Xiaomi Mi 8
8. Google Pixel 2
9. Apple iPhone X
10. Huawei Mate 10 Pro

Pored toga, trebalo bi istaći još neke novitete i očekivanja za sezonu pred nama.

Recimo LG je nedavno predstavio model V40 ThinQ sa tri kamere. Takve modele već ima i Samsung.

telefoni-sa-najboljom-kamerom-2019

Ali pazite ovo. Samsung Galaxy A9 Pro dolazi vrlo brzo i izgleda da će imati četiri kamere i to sve četiri pozadi. Po informacijama na netu jedna će imati osam megapiksela i širokougaoni objektiv. Druga će imati 24 megapiksela i ona će se koristiti kao primarna. Tu će biti i dva telefoto objektiva. U zavisnosti od situacije i vaših preferencija ukjučivaće se jedan ili više senzora. Naravno software će kombinovati snimke sa više njih kako bi se dobili aktraktivniji kadrovi.

Nedavno su na net procurele i slike po kojima Nokia navodno sprema flagship koji će imati čak 5 kamera. Još uvek nije ništa zvanično potvrđeno ali to želimo da vidimo.

telefoni-sa-najboljom-kamerom-2019

Ni to nije sve. Samsung će verovatno na proleće predstaviti inove Galaxy modele, pretpostavljamo sa oznakom S10, koji će sasvim sigurno doneti i novu malu revoluciju na listu telefona sa najboljim kamerama.

Dakle, biće ovo zanimljiva godina pred nama.

Ovaj tekst ćemo dopunjavati kako se pojavljuju novi modeli telefona sa najboljim kamerama tokom 2019 godine.

DODATAK 1:

Samsung A9

Samsung je upravo predstavio i model A9 koji ima čak četiri kamere i definitivno može da upadne na našu listu.

Prva ima 24 megapixela i F1.7 i nju telefon koristi kao glavni senzor. Tu je i senzor od 10 megapixela sa F2.4 i telefoto objektivom koji pruža zum od 2x. Treća ima 8 megapixela F2.4 i ultraširoki ugao. Dok je poslednja sa 5 megapiksela i objektivom F2.2 koji koristi sliku za otkrivate dubine i stvaranje Live Focus efekta. Ovde imate još o telefonu.

Google Pixel 3

Google je svoj novi model Pixel 3 nazvao najboljih fotografskim iskustvom. Najveće prednosti se tiču softwarskih unapređenja i posebno Google AI tehnologije. Naravno tu je veštačko zamućenje pozadine za portrete, ali i brojna unapređenja u funkcionalnosti i kvalitetu snimaka.

Kamera će snimati seriju fotki i onda ih spojiti kako biste mogli da zumirate kadar i dobijete vrhunski rezultat bez zamućenja čak i bez optičkog povećanja.

Možete da odaberete osobu i kadru i telefon će je pratiti i baš nju fokusirati sve vreme.

Zanimljivo je da je čuvena fotografkinja Annie Leibovitz odustala od iPhonea i sada snima i promoviše Pixel 3.

Dodatak 2 (17. oktobar 2018.):

Huawei je upravo predstavio svoj najjači telefon ikada – Mate 20 Pro. A pored vrhunskih karakteristika izdvaja ga i neverovatna kamera sa tri Leica objektiva.

Prva i glavna ima senzor od čak 40 megapiksela, druga je opremljena širokougonim objektivom u senzorom od 20 mp. Treći senzor je od 8 megapiksela sa 3x zum telefoto objektivom, što je najviše do sada kod flagship modela velikih proizvođača.

Kvalitet prvih snimaka koji smo videli po netu je apsolutno neverovatan, posebno prilikom slikanja tamnijih, noćnih kadrova. Kada tome dodatmo telefoto i široki ugao uopšte ne sumnjamo da je ovaj model u samom vrhu liste telefona sa najboljim kamerama. A tako će verovatno ostati i tokom 2019. godine.

Dodatak 3 (17. novembar 2018):

Na net je sada procureo i snimak Nokia 9 telefona koji sasvim izvesno stiže uskoro na tržište i definitivno ima 5 kamera sa zadnje strane, što ga čini jedinstvenim na tržištu. Još uvek se ne znaju njihove karakteristike ali se čini da će objektivi biti Zeiss kako je ranije najavljeno.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime