Dobro došli u 3D foto svet

U periodu od 21 do 26. septembra godine održan je najveći sajam foto-opreme na svetu – Photokina i to 31 po redu, koja će ostati upamćena po tome što je otvorila vrata 3D fotografiji najavivši tako lagani prelazak u 3D svet. Ipak, da 2D itekako ima šta da ponudi postarali su se najveći proizvođači foto-aparata i uopšte foto-opreme na svetu, a ekipa Domino magazina, jedna je od malobrojnih redakcija sa ovog područja koja je imala tu čast da prisustvuje ovom velikom događaju. Teško je jedan ovakav skup pretočiti u nekoliko rečenica, jer je i jedna knjiga malo da se smesti sve ono što smo videli, ali pokušaćemo da kroz jedan kraći pregled protrčimo kroz sve bitne proizvođače koje smo tamo videli.

Canon

Canon je na ovom sajmu imao veoma ozbiljan nastup, koji se kretao u tri pravca. Prvi je vezan za IXUS i PowerShot aparate, koji su namenjeni manje i umereno zahtevnim korisnicima. U fokusu su bili modeli IXUS 105, IXUS 130 i IXUS 210, koji su već poznati domaćim kupcima i koji se kod nas sasvim lepo prodaju. Od PowerShot modela u rukama smo držali A3100 IS i SX210 IS, a ovaj drugi nam se toliko dopao, da umalo da ga i pazarimo. Drugi pravac predstavljali su DSLR i SLR aparati, po kojima je Canon takođe veoma, veoma poznat, kao i sjajne Legrie, o kojima će te uskoro imati prilike više da čitate. Treći i po Canonu najbitniji smer predstavljali su multifunkcijski uređaji i tu je ovaj proizvođač veoma agresivno nastupio. Predstavljena je kompletna nova familija PIXMA MF mašina sa naglaskom na novu MG porodicu, namenjenu zahtevnijim potrošačima. Posebnu pažnju izazvao je model 6150.

HP

HP se još pre nekoliko godina definitivno povukao iz oblasti proizvodnje digitalaca, ali nije ugasio svoju popularnu familiju Photosmart mašina, šta više iz generacije u generaciju je sve više unapređuje, što se najbolje dalo videti na njihovom štandu, gde su predstavljena tri nova modela – Photosmart Plus, Photosmart Wireless i Photosmart Premium. Ovaj proizvođač je fokus stavio na lakoću upotrebe mašina, pa sada svi modeli imaju velike ekrane, na kojima se može uraditi editovanje i korekcija fotografija, čak se mogu primeniti i neki specijalni efekti, kako bi slike izgledale lepše. Pojedini modeli kao HP Photosmart Premium donose kompletna rešenja za publikovanje, slanje fotosa na net, čak i mogućnost interakcije sa poznatim socijalnim mrežama. Pored Photosmart mašina, HP je predstavio i velika rešenja za produkcionu foto štampu, koja do sada nismo imali prilike da vidimo od strane ovog brenda, kao i profi foto mašine za direktnu štampu u foto radnjama, za koje nismo uspeli da saznamo hoće li se pojaviti kod nas.

Sony

Sony je veoma ozbiljno nastupio na ovom prestižnom sajmu. Sve je vrvelo od digitalaca, kamera i fotografske opreme sa potpisima ovog brenda. Nama su oči ostale kod T, S i W Cyber shot modela, koji su već poznati domaćim kupcima i koji slove za veoma popularne kako u svetu, tako i kod nas. Koliko smo saznali njihove cene će uskoro biti korigovane na niže, što ovu  familiju digitalaca može još više učiniti popularnom. Sony je predstavio i nove DSLR-ove, koji nisu baš jeftini, ali su vrhunski u svakom smislu. Kompanija je na sajmu predstavila dosta prateće opreme za svoje digitalne aparate stavljajući do znanja kupcima, kako sam aparat nije dovoljan za postizanje vrhunskih rezultata i kako je u njega neophodno ipak dodatno uložiti.

Epson

Epson je redovni posetilac Photokine i njen verni partner još od samog formiranja. Potpuno očekivano ovaj brend je nastupio sa svojim foto MF mašina i štampačima velikih formata, gde je i generalno u samom vrhu. Photo Stylus mašina bilo je na sve strane, a štampalo se do poslednje kapi boje. Kompanija je domonstrirala posetiocima sve prednosti svojih rešenja i  pokazala po ko zna koji put šta sve može Micro Piezo tehnologija, tj. kako se dostižu veličine kapljice od 1 pl, pa i manje na poroznim papirima i specijalnim vrstama foto papira. Glavna zvezda na Epson štandu bio je A2 štampač Stylus Pro 3880, koji je ove godine dobio nekoliko veoma bitnih priznanja, od kojih se posebno ističe EISA nagrada. Za ovu mašinu je karakteristično da koristi čak 9 mastila i da je u stanju da formira toliko veran otisak, da se ni promil ne razlikuje od originala. Ono po čemu se ipak ovaj model posebno izdvaja je dugovečnost otiska, bar tako kaže WR laboratorija i procenjuje nepromenjenost fotosa do 100 godina! Epson je predstavio još neka zanimljiva rešenja, ali nema logike da pričamo sada o njima pošto ne znamo, ni hoće li se pojaviti u Srbiji. Sve u svemu štand Epson-a je bio krcat, ujedno i jedan od najlepših.

3D fotografija na dohvat ruke

Izveštaj sa Photokine 2010. sajma završavamo kratkom pričicom o 3D aparatima. Koliko smo mogli da primetimo Fuji je dominirao u ovoj oblasti, kao i Panasonic, koji su predstavili veliki broj svojih rešenja. Fuji je čak demonstrirao i mogućnost štampe ovakvih fotografija na posebnoj vrsti papira, koja koliko smo saznali košta pravo malo bogatstvo. Upravo zbog toga 3D fotografija je još uvek van domašaja prosečnog kupca i pitanje je kada će biti dostupna masama, ali možda već sledeći sajam u Kelnu 2012 donese promenu u tom pravcu. Ostaje da se vidi…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime