Kompanija Acme od nedavno svoje proizvode nudi i u Srbiji. Naravno, vas sigurno zanima kako rade štedljive sijalice i koliko ćete uštedeti.

Teorija

Unutar staklene cevi sijalice nalazi se inertni gas argon ili mešavina argona i kriptona pod pritiskom od samo 0,2 atmosfere. Takođe, unutar cevi je vrlo mala količina žive, između 3 i 15 mg u zavisnosti od veličine i tipa sijalice. Živa je tečni metal u uslovima sobne temperature, ali unutar uključene sijalice koja je zagrejana živa se nalazi u formi pare i u takvom stanju pritisak je jako nizak, svega 0,0007 atmosfera. Fluorescentne cevi i štedljive sijalice se tehnički nazivaju „lampe koje emituju svetlost pražnjenjem gasa niskog pritiska“.

Na krajevima cevi nalaze se elektrode, koje se nazivaju katodama i one su u stvari Volframova vlakna obložena barijum oksidom koji, kada je zagrejan, oslobađa elektrone.

Način rada

Kada se sijalica uključi, katodama je potreban kratak period zagrevanja (1 ili 2 sekunde) kako bi katode postigle temperaturu i tada počinju da oslobađaju elektrone. Visoki napon se onda propušta kroz dve katode i javlja se pražnjenje usled provođenja električne struje između gasa i živine pare. Kretanje elektrona napaja atome živine pare kako bi oni emitovali ultra-violetno zračenje. Unutrašnja strana cevi je obložena fluorescentnim prahom (fosfor). Ultravioletno zračenje čini da fosfor emituje svetlost, ali samo tokom izloženosti UV zračenju.

Električno pražnjenje koje se javlja u gasu argona ili kombinaciji argona i kriptona kao posledicu ima plavičast odsjaj koji se može videti jedino u cevi koja nema fosforni omotač. Ova svetlost čini samo 3% ukupne svetlosti koja je emitovana iz sijalice, dok se preostalih 97% svetlosti dobija iz odsjaja koji proizvodi fosfor.

Balast

Štedljive sijalice nisu projektovane da rade direktno pod naponom iz visokonaponske mreže. Svim štedljivim sjialicama je neophodan uređaj koji će generisati visoki napon (viši od 230V) da bi pokrenuo pražnjenje i pored toga dodatni uređaj koji će kontrolisati struju pražnjenja. Za razliku od klasičnih sijalica, štedljive sjialice ne mogu da kontrolišu samostalno tako visok napon bez dodatnog uređaja, bez njega bile bi uništene. Ovakvi uređaji nazivaju se „balast“.

Sada pogledajte koliko ćete uštedeti, i onda pravac prodavnica!